Acneea Canina / Foliculita sau Furunculoza Botului

Acneea canina ( foliculita / furunculoza botului ) reprezinta o afectiune inflamatorie a tegumentului, localizata in regiunea barbiei ( mentoniera ) si a zonei acoperite cu blana din vecinatatea imediata a buzelor. ( in principal buza inferioara ).

Boala este intalnita frecvent la cateii tineri, cu varsta intre 3 si 12 luni,  precum si la cei aflati in perioada pubertatii. Afecteaza aproape  in exclusivitate exemplarele canine cu par scurt, iar cainii din rasele: Rottweiler, Bulldog Englez, Pointer, Mastiff, Boxer, Doberman, Pinscher, Marele Danez sunt mai predispusi la a dezvolta afectiunea. ( predispozitie de rasa  ).

Cauzele aparitiei acestei boli sunt  neclare. Se presupune ca traumatismele locale repetate si de intensitate redusa ( joaca agresiva cu partenerii, jucariile neadecvate, cazarea pe pardoseli dure ) joaca un rol esential in aparitia leziunilor cutanate initiale. Totodata unele studii demonstreaza implicarea uneia anumite predispozitii genetice in etiologia acneei canine.

Simptome

Acnee caninaAcneea canina debuteaza prin aparitia de papule foliculare eritematoase in zonele de electie ( barbie, pielea din jurul buzei inferioare ). Leziunile primare evoluaza rapid cu aparitia pustulelor foliculare, a crustelor si comedoamelor pline cu un continut lichid de culoare inchisa si inconjurate de un brau eritematos.

Urmare a prezentei leziunilor , foliculii pilosi se rup ceea ce conduce la aparitia de noduli de consistenta ferma. Acestia pot ramane intacti sau se pot deschide spontan la exterior ( noduli fistulizati ).

In cazurile grave, tabloul clinic se complica cu extinderea leziunilor si in jurul buzei superioare. In aceste situatii este posibil sa apara si eroziuni sau ulceratii. Cronicizarea  acneei canine este insotita de lichenificarea pielii si apare hiperpigmentatia acesteia.

Leziunile cutanate sunt insotite de un prurit cu intensitate redusa ( in cela mai multe cazuri ). Senzatia de durere este resimtita de caine doar in cazurile cu evolutie grava.

Topografia leziunilor cutanate si examenul clinic complet, permit medicului veterinar stabilirea unui diagnostic.

Tratament

In majoritatea cazurilor tratamentul local al leziunilor cutanate este suficient, nefiind nevoie de o terapie sistemica cu antibiotice.

Zona afectata va fi curatata prin samponare, cu produse pe baza de clorhexidina sau peroxid de benzoil. Unguentele cu antibiotice ( pe baza de mupirocin ) se vor aplica zilnic, pana la vindecarea completa a leziunilor, iar ulterior odata la 3 – 7 zile pentru a evita recurenta acestora.

Cazurile grave necesita completarea terapiei locale cu un  tratament general cu antibiotice, timp de cel putin 4 – 6 saptamani, plus inca 2 saptamani dupa vindecarea completa a leziunilor cutanate.

Prognosticul afectiunii este bun. La majoritatea cainilor leziunile se vindeca si dispar complet pana la varsta de 1 an.

 

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *