Alimentatia testoaselor cu tample rosii – partea III – a

Alaturi de hrana completa extrudata ( peletata sau sub forma de fulgi ) si vegetalele proaspete, ratia alimentara a testoaselor trebuie sa includa obligatoriu alimente care sa-i asigure necesarul de proteina de origine animala. Ponderea acestei componente este de 25% din totalul ratiei si include o paleta extrem de variata de alimente cum ar fi: hrana vie, insecte, carne cruda sau preparata, pesti uscati, creveti, gammarus, oua fierte, etc.

Hrana vie va fi intotdeauna preferata testoaselor cu tample rosii. Pestisorii vii, melcii de apa dulce, larvele de tantari, greierii, ramele,  viermii de faina sau carne, pot deveni oricand  prada vie a testoaselor. Cu toate ca acest tip de hrana se apropie cel mai mult de alimentatia acestor animale in mediul lor natural, in conditiile de crestere in captivitate, exista o serie de aspecte care limiteaza utilizarea exclusiva a acestui tip de hrana:

  • Nu intotdeauna hrana vie asigura un aport complet si echilibrat de nutrienti
  • Exista situatii cand prada vie este purtatoare de agenti patogeni sau de paraziti care pot imbolnavi sau infesta testoasa
  • Puii sau tineretul pot fi raniti de o prada mai mare sau de exoscheletul chitinos dur al insectelor.

Hranirea constanta si indelungata cu pestisori vii poate determina avitaminoza B1, datorita prezentei in carnea acestora a unor cantitati insemnate de tiaminaza ( antivitamina B1 ) care inhiba absortia vitaminei B1 la nivel intestinal. Pentru a reduce cat mai mult riscurile prezentate anterior hrana vie recomandata in alimentatia testoaselor consta in: guppy, melci de apa dulce, greieri sau alte insecte achizitionate din magazine care comercializeaza hrana vie pentru reptile, rame cu conditia sa fie culese de pe terenuri pe care nu s-au folosit ierbicide sau insecticide. Se va evita hranirea testoaselor cu tubifex proaspat, carasi, viermi de carne sau faina, insecte sau rame colectate de pe terenuri ierbicidate sau tratate cu ingrasaminte chimice.

Pet shop-urile comercializeaza o gama extrem de variata de produse care pot acoperi cu succes acest segment din ratia alimentara  a unei testoase de Florida: pesti uscati liofilizati, gammarus, creveti, inima de vita, insecte uscate, etc.

Pentru a asigura o varietate cat mai mare in alimentatia acestor animale de companie, pot fi folosite ca surse de proteina animala si o serie de alimente folosite in mod obisnuit in hrana umana sau a altor animale de companie. In acest sens carnea de pui sau curcan fiarta sau gratar, constituie o sursa excelenta de proteina animala de inalta calitate. Se va evita administrarea carnii de pasare cruda, existand pericolul infestarii cu salmonella sau alti paraziti. Inima de vita, pestele prajit gratar ori fiert, sau fructele de mare sunt de asemenea potrivite pentru alimentatia testoaselor.

Pot fi oferite si cantitati limitate de oua fierte, hrana uscata pentru caini sau pisici ( rar si in cantitati reduse ),. Se va evita carnea de porc, anumite specii de peste oceanic ( anchoa, hering, sardine ), carnea tocata cruda sau preparat

Alimentatia testoaselor trebuie suplimentata permanent cu minerale ( in special calciu si fosfor, cu respectarea raportului Ca /Ph = 1,5 / 1 pana in 2,5 / 1 ), respectiv cu vitaminele A, D si E. Exista o mare varietate de suplimente care pot fi utilizate in acest scop. Cele mai comode sunt blocurile minerale pentru testoase, care se amplaseaza pe fundul bazinului iar testoasa musca ori de cate ori vrea, sau osul de sepie lasat sa pluteasca in voie pe suprafata apei.

In concluzie in nutritia testoaselor cu tample rosii pot fi folosite a gama extrem de variata de alimente de origine animala si vegetala alaturi de produsele comerciale extrudate. Aceste sortimente vor fi suplimentate constant cu minerale si vitamine, totul pentru a asigura aportul echilibrat de nutrienti esentiali, necesari cresterii si dezvoltarii sanatoase a acestor animale de companie.

Continuare…

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *