Alimente care ar trebui evitate in alimentatia cainilor


alimente de evitat pentru caini c

Acest grup include alimente, care chiar daca nu sunt toxice, in anumite conditii, pot genera probleme de sanatate cainilor care le consuma. Lista acestora include:
Ouale crude ( nepreparate ). Reprezinta un risc pentru sanatatea cainelui din mai multe motive: in primul rand ele pot fi infestate cu microorganisme patogene cum ar fi Salmonella sau E. Coli, care produc imbolnaviri ale tractului digestiv cu efecte grave  si de durata asupra sanatatii animalului. De asemenea albusul de ou contine avidina, care este antivitama biotinei ( vitamina B8 din complexul B, numita si vitamina H ). Prezenta acestei antivitamine determina scaderea absortiei intestinale a biotinei.
Semnele carentei de biotina se manifesta la nivelul pielii si blanii si se manifesta:
·        Blana naparlita
·        Par fragil, casant
·        Inflamatii cutanate: eczeme, prurit / mancarimi, formarea matretei
·        Umezirea si ingrosari ale pielii
·        Blana isi schimba culoarea ( incaruntire )
Ficatul. Este o importanta sursa de vitamina A si din acest motiv este recomandata introducerea ficatului in dieta cainelui, dar in cantitati mici si rar, intrucat vitamina A se acumuleaza in organism. Hranit din abundenta cu ficat ( mai mult de 3 portii saptamanal ) apare  hipervitaminoza A cu efecte asupra sistemului osos:
·        Malformatii ale oaselor scheletice
·        Fracturi spontane
·        Hemoragii
Alte semne ale hranirii excesive cu ficat a cainelui:
·        Anorexie / lipsa poftei de mancare
·        Pierderi in greutate
·        Modificari de comportament ( iritabilitate )
·        Rarirea blanii
·        Descuamarea / uscarea pielii, etc.
Mancarea pentru pisici. Datorita cerintelor nutritionale diferite, hrana uscata sau umeda a pisicilor prezinta cantitati mai mari de proteine si grasimi (  Proteine = 32 % ; Grasimi = 21 % ) in comparatie cu hrana cateilor ( Proteine = 23 % ; Grasimi = 15 % ). Datorita acestui aspect, consumul frecvent de catre caine a hranei destinate pisicilor conduce in final la obezitate si totodata creste riscul aparitiei alergiilor alimentare datorita continutului ridicat de proteine al acesteia. Trebuie insa mentionat aspectul, ca si situatie inversa, respectiv hranirea pisicii cu hrana destinata cainelui, este total contraindicata, nu numai datorita diferentelor mentionate anterior cat mai ales lipsei din hrana cainelui a taurinei ( aminoacid esential ). Pisica, spre deosebire de caine nu isi poate sintetiza in organism acest aminoacid esential si, din acest motiv depinde in intregime de aportul exogen, prin alimentatie, al acestui element. Carenta de taurina are efecte dramatice asupra sanatatii pisicii, determinand moartea animalului in scurt timp daca aportul nu este restabilit in cel mai scurt timp.
Laptele si produsele lactate grase.  Exista caini care prezinta intoleranta la lactoza iar consumul de lapte poate determina, in cazul acestora, stari de voma si diaree. De asemenra nu este indicata prezenta in alimentatia cainilor a branzeturilor fermentate,ale cascavalului, branzei telemea  sau a branzei topite, datorita continutului ridicat in grasimi al acestora.
Alimentele pentru bebelusi. Unele sortimente contin pudra de ceapa, care este toxica pentru caine. In alte cazuri compozitia acestor alimente este improprie consumului animal, generand dezechilibre alimentare cu modificari ale florei intestinale insotite de stari diareice persistente si voma.
Peste crud. Pestele crud contine o antivitamina, tiaminaza, care impiedica absortia intestinala a tiaminei ( vitamina B1 ). Hipovitaminoza  B1 ( boala Chastek ) se manifesta prin:
·        Dureri musculare ( mialgii )
·        Tulburari digestive
·        Tulburari cardiace
·        Hipotermie
Totodata carnea de peste nepreparata poate contine o serie de paraziti, care pot sa determine infestarea animalului.
Suplimente vitaminice destinate consumului uman. Incercati sa nu dati astfel de suplimente alimentare cainilor. Prezenta anumitor constituenti precum si concentratia componentelor sunt total diferite de necesitatile animalului. De exemplu, suplimentele vitaminice care contin iod, determina, in cazul consumului lor de catre catel, afectiuni ale tubului digestiv, ficatului sau ale rinichilor. Suplimentele de uz uman care contin fier, conduc la dezechilibre ale florei intestinale cu tot cortegiul de manifestari ( voma, diaree ).
Fasolea. Gatita ( fiarta ) fasolea este chiar recomandata a fi introdusa in alimentatia cainelui. In stare naturala insa, contine o toxina numita Phasin, care inhiba absortia proteinelor la nivel intestinal. In urma consumului de fasole in stare naturala ( nepreparata ) animalul poate prezenta:
·        Balonarea abdomenului insotita de crampe
·        Scaderea cantitatii de urina eliminata
·        Diaree
·        Stare febrila
·        Hepatomegalie ( ficat marit )
·        Splenomegalie ( splina marita )
·        Eventual icter
Carnea de porc cruda. In primul rand este o carne grasa, al carei consum exagerat conduce la obezitate cu toate neajunsurile si afectiunile care decurg din aceasta stare. Pe de alta parte, porcul este o gazda intermediara pentru o serie de paraziti. Consumul carnii in stare cruda poate provoca infestarea cainelui cu formele larvare ale acestor paraziti ( Trichinella ; nematozi, trematozi, helminti, etc.  Se nu uitam de Boala lui Aujesky ( pseudoturbarea ) in care contaminarea cainelui cu virusul responsabil de declansarea bolii se realizeaza de cele mai multe ori prin consumul de carne de porc nepreparata.
Dupa cum putem observa, alimentele indicate in aceasta lista nu sunt toxice pentru animal decat in anumite conditii specifice ( infestari anterioare cu paraziti, consum exagerat, compozitie improprie consumului de catre caine ). Este posibil sa existe caini, care chiar daca consuma aceste alimente sa nu se imbolnaveasca, dar oare chiar vrem sa riscam sanatatea prietenului nostru, sau mai bine incercam sa-l hranim conform cerintelor lui specifice.
 
Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *