Alimente pe care cainele tau nu ar trebui sa le consume niciodata – partea II – a


alimente de evitat pentru caini
Aluaturile de paine / aluaturi dospite necoapte
Aluatul necopt ingerat de caine, continua sa fermenteze, generand gaze, care se  acumuleaza si determina distensia mecanica a stomacului si intestinului. Tulburarile gastrointestinale generate, pornesc de la simpla senzatie de balonare a abdomenului insotita de stari de voma si diaree, pana la ocluzie intestinala ( in cazuri foarte rare ), care este o urgenta medicala.( abdomen acut chirurgical ). Paralel cu distensia mecanica a tractului digestiv, cainele poate sa prezinte si semnele intoxicatiei alcoolice, datorita fermentatiei drojdiei de bere continuta in aluat, si absortiei alcoolului rezultat la nivelul stomacului.
In cazul aluaturilor dospite dar coapte, riscul intoxicatiei se reduce, dar tot nu este indicat pentru alimentatia animalelor, datorita compozitiei in care se regasesc mari cantitati de amidon, zaharuri si gluten, putin digerabile pentru caine.
Avogado
index
Conform cu ASPCA ( Asociatia americana pentru protectia impotriva cruzimii fata de animale ), fructul de avogado este printre cele mai toxice alimente pentru caine. Acesta contine un principiu toxic numit persin, care este o substanta fungicida ( asigura plantei protectie impotriva ciupercilor parazite ) inofensiva pentru om, dar toxica pentru animale in cazul consumului unor cantitati relativ mari. Semnele intoxicatiei cu persin se concretizeaza in :
Ø  Stari de voma
Ø  Diaree
Ø  Letargie
Ø  Dificultati respiratorii si tulburari de ritm cardiac, in cazurile severe.
Cafea
cafea
           Cafeaua contine o substanta numita xantina, cu efect asupre sistemului nervos si excretor al cainelui si totodata stimulator al activitatii cardiace. Consumul de cafea determina:
Ø  Voma, diaree
Ø  Polidipsie / sete excesiva urmata de poliurie / urinare excesiva
Ø  Tahicardie / cresterea numarului de batai cardiace pe minut
Ø  Gafait / tulburari respiratorii
Ø  Tremuraturi si spasme ale musculaturii scheletice
Ø  In cazuri rare, eventual pe fondul unor alte afectiuni, stari comatoase sau chiar moarte.
Ciocolata
ciocolata
            Substanta responsabila de efectele ciocolatei asupra animalelor de companie, este numita theobromina. Aceasta substanta, continuta atat in boabele de cacao crude cat si prajite, are un efect stimulator asupra sistemului nervos, cardiac si excretor ( efect diuretic ) al cainelui. Cantitatea de ciocolata capabila sa produca stari de intoxicatie acuta, variaza in functie de talia cainelui, varsta si starea de sanatate a acestuia. Totodata depinde de tipul de ciocolata ( mai precis de cantitatea de cacao prezenta in sortiment ). Doza capabila sa determina intoxicatia cainelui variaza in limite largi, respectiv intre 260 mg si 500 mg / kg greutate corporala ( aproximativ 70 – 100 g ciocolata ). 100 g de ciocolata pot determina moartea unui caine de 10 kg. Primele semne ale intoxicatiei cu ciocolata apar la 6 – 12 ore de la ingestie si se concretizeaza in:
Ø  Hiperexcitabilitate
Ø  Hiperactivitate
Ø  Accelerarea ritmului cardiac / tahicardie
Ø  Sete excesiva urmata de urinari frecvente
Ø  Tremuraturi si spasme ale musculaturii scheletice
Ø  Stare de febrilitate 38° – 39,5° C
Daca nu se intreprind primele masuri terapeutice, simptomele se agraveaza, astfel ca la cateva ore de la aparitia primelor semne de intoxicatie, cainele va prezenta:
Ø  Tulburari majore ale ritmului cardiac
Ø  Rigiditate musculara
Ø  Ataxie / imposibilitatea animalului de a se mentine in picioare
Ø  Convulsii
Ø  Stari comatoase
Ceapa, arpagic, praf de ceapa deshidratata, usturoi
ceapa
            Principiul toxic prezent atat in  ceapa cruda cat si in cea gatita sau deshidratata este thiosulfatul. Ajuns in organismul cainelui determina initial iritatii gastrointestinale, dupa care trece in circulatia sanguina, unde ataca globulele rosii de sange ( hematii ), determinand anemii hemolitice de diferite intensitati. Din fericire, daca consumul de ceapa inceteaza, numarul globulelor rosii ( hematii ) revine la valori normale.
            Chiar daca sub forma deshidratata si in cantitati reduse, usturoiul este folosit pentru combaterea parazitilor intestinali la caine, ingestia unor cantitati mai mari de usturoi crud sau gatit, determina anemii hemolitice la fel ca in cazul consumului de ceapa.
Ciuperci
ciuperci
            Unele specii de ciuperci sunt otravitoare atat pentru om cat si pentru caine. Toxinele continute in ciuperci provoaca:
Ø  Hipersalivatie
Ø  Tulburari cardiace
Ø  Tulburari ale sistemului nervos
Ø  Convulsii, stari comatoase si chiar moarte in lipsa unui tratament adecvat si rapid instituit.
Simptomele intoxicatiei apar la scurt timp de la ingestia ciupercilor.
Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *