Boli parazitare la testoasa de Florida I

Varietatea de organisme parazitare, care afecteaza testoasele este relativ redus comparativ cu numarul celor cele care pot infesta alte specii de reptile, pasari sau mamifere. Majoritatea acestora sunt benigne, relatia lor cu organismul gazda fiind mai mult de comensalism decat de parazitism. Ele devin patogene in conditiile scaderii eficientei mecanismelor imunitare ( rezultat al conditiilor improprii de intretinere, greseli de alimentatie, urmare a unor afectiuni acute sau cronice netratate sau tratate necorespunzator ). Evident alaturi de aceste specii parazite oportuniste exista si specii endo- sau ectoparazite a caror prezenta este urmata de manifestari clinice severe si care pot conduce la moartea exemplarului parazitat, in lipsa unui tratament adecvat.

Orice discutie legata de bolile parazitare ale testoaselor trebuie precedata de un avertisment privitor la tratamentul unei astfel de afectiuni: produsele antiparazitare care au ca substanta activa ivermectina, sunt extrem de toxice pentru testoase, motiv pentru care nu vor fi utilizate sub nici o forma in schema de tratament.

In continuare vor fi prezentate succint cele mai frecvente parazitoze in care sunt implicati endoparaziti unicelulari:

Hexamitiaza

Agentul etiologic al acestei parazitoze, este un protozoar flagelat, Hexamita parva, prezent in mod obisnuit in flora intestinala a testoaselor acvatice si terestre.

In conditiile scaderii mecanismelor imunitare de autoaparare, determinate de situatiile mentionate anterior, hexamitele prolifereaza intens la nivelul intestinului subtire, trec in sange si se raspandesc in intreg organismul stabilindu-se cu predilectie la nivelul rinichilor, vezicii urinare si a ficatului. Manifestarile clinice apar dupa o perioada de incubatie variabila, care in unele cazuri se intinde si pe o perioada de 8 ani.

Simptome

Parazitoza se manifesta prin simptome nespecifice:

 • slabire progresiva,
 • letargie, apatie,
 • descarcari diareice frecvente,
 • urina vascoasa si depuneri fosfo-calcice in tesutul subcutanat, urmare a afectarii rinichilor.

Diagnostic

Pe baza identificarii la microscop a hexamitelor, intr-un frotiu din cloaca. ( examen coprologic )

Tratament

Testoasa afectata va fi mentinuta timp de 2 – 3 saptamani in apa cu Dimetridazol. Inaltimea coloanei de apa va fi cu putin mai mare decat inaltimea in punctul cel mai inalt  al carapacei.

O atentie deosebita va fi acordata restabilirii conditiilor adecvate de intretinere, igiena si alimentatie.

Amebiaza / Entamoebioza

Boala parazitara este produsa de o serie de specii din genul Amoeba, cel mai frecvent fiind identificata Entamoeba invadens.

In conditii obisnuite, aceasta specie face parte din flora intestinala normala a testoaselor, unde se hraneste cu bacterii si resturi acestora. Multiplicarea excesiva, datorata unor conditii stresante care scad rezistanta organismului animal, conduc la aparitia unor manifestarilor clinice de boala.

Simptome

Manifestarile clinice ale amebiazei se concretizeaza prin:

 • initial inapetenta urmata de anorexie,
 • stare letargica,
 • scadere marcanta in greutate ( emaciere ) datorata deglutitiei ingreunate,
 • voma,
 • descarcari diareice frecvente, cu fecale de consistenta gelatinoasa si urat mirositoare.

Boala poate evolua asimptomatic timp indelungat, insa dupa aparitia diareei, evolutia afectiunii este grava, moartea exemplarului afectat survenind la cateva saptamani, in lipsa unui tratament adecvat.

Diagnostic

Medicul veterinar va stabili diagnosticul in urma examenului microscopic al unui frotiu din fecalele testoasei afectate.

Tratament

Restabilirea conditiilor normale de intretinere, igiena si alimentatie

Tratamentul medicamentos cu Metronidazol,administrat oral, in doze de  100 – 150 mg / kg corp / zi, timp de 4 – 6 zile consecutiv.

Trichomonoza

Boala apare la testoasele slabite, tinute in conditii precare de igiena si alimentatie. Agentul etiologic este un protozoar flagelat, apartinand genului Trichomonas, identificat la nivelul intestinului gros al testoaselor

Simptome

Sfectiunea evoluaza asimptomatic in cazul infestatiilor slabe. In cazul unor infestatii masive, tabloul clinic cuprinde urmatoarele simptome:

 • inapetenta urmata de anorexie,
 • emacierea organismului,
 • descarcari diareice abundente cu miros fetid.

Diagnostic

Medicul veterinar va stabili diagnosticul pe baza examenului coprologic.

Tratament

Metronidazol 160mg / kg corp / zi, timp de 3 – 4 zile

Balantidioza

In cele mai multe cazuri aceasta parazitoza evoluaza in asociere cu alte afectiuni ( protozooze, bacterioze ). Agentul etiologic Balantidium coli se dezvolta la nivelul intestinului gros, iar infestatia evoluaza cu tulburari digestive, insotite de cele mai multe ori cu descarcari diareice cu fecale sanguinolente.

Coccidioze ( Eimerioza / Cryptospridioza )

In momentul actual se cunosc aprox. 30 de specii de coccidii care pot parazita testoasele amfibii, marine sau terestre. De cele mai multe ori infestatia este asimptomatica. Totusi in cazul unor infestatii masive pot sa apara simptome de slabiciune musculara,letargie, afectarea ficatului si / sau a rinichilor.

In concluzie: endoparazitozele cu organisme unicelulare ( protozoare ) au ca factor declansator conditiile precare de intretinere si igiena, greseli in alimentatia testoasei. Metronidazolul folosit in terapie, afecteaza intreaga flora intestinala, astfel ca la sfarsitul tratamentului este obligatorie reinsamantarea intestinului testoasei prin administrare de probiotice sau a unei cantitati mici de fecale provenind de la o testoasa sanatoasa.

Continuare…

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *