Carenta in vitamina A la testoasa de Florida

Prezenta vitaminei A  in organismul vertebratelor, are o importanta deosebita, datorita rolului esential pe care il joaca acest compus in desfasurarea normala a unor procese metabolice importante. Fara a intra in detalii este suficient sa amintim:

  • rolul indispensabil al acestei vitamine in functionarea normala a analizatorului vizual,
  • participarea activa la buna functionare a sistemului nervos central,
  • de asemenea intervine in functionarea glandelor suprarenale si
  • in formarea, maturizarea si metabolismul celulelor epiteliale ( celule de acoperire ).

Plantele verzi si in special leguminoasele ( morcovi, spanac, salata ), contin cantitati insemnate de vit. A sub forma inactiva de provitamina A. Ficatul sau grasimea pestilor oceanici sunt surse importante de vitamina A, la fel cum sunt ouale, laptele si carnea.

Necesarul zilnic de vitamina A al testoasei de Florida, trebuie asigurat  fie prin componentele alimentare ale ratiei, fie sub forma concentrata de  supliment vitaminic care completeaza ratia alimentara.

In consecinta cauza deficitului de vitamina A ( hipovitaminoza / avitaminoza A ) rezida in alimentatia carentata in acest component, cu care este hranita testoasa.

Simptome

Manifestarile clinice ale deficitului de vitamina A se concretizeaza in:

  • edem al pleoapelor,cel mai evident simptom al afectiunii. Umflarea pleoapelor nu este intotdeauna simetrica ( bilaterala ), in unele situatii unul din ochi fiind afectat mai repede decat celalalt, care continua sa-si pastreze aspectul normal.
  • exoftalmie ( proeminarea excesiva din orbita a globilor oculari ),
  • secretii oculare abundente, de cele mai multe ori de natura muco-purulenta.
  • pleoape  lipite, urmare a secretiilor abundente.

Persistenta carentei determina complicarea tabloului clinic initial cu simptomele alterarii starii generale a testoasei afectate: inapetenta urmata de anorexie, stare letargica, atitudine imobila, retrasa intr-un colt al acvaterariului, timp indelungat.

Alte simptome, care pot completa tabloul clinic al carentei de vit. A ar fi: scadere continua in greutate, in conditiile mentinerii regimului alimentar, retentia de oua ( in cazul femelelor ). Totodata se produce a scadere accentuata a rezistentei generale a organismului, urmata de aparitia secundara a afectiunilor respiratorii ( pneumonii ), hepatice sau renale ( aparitia de edeme axilare sau inghinale sunt un semn al afectarii renale ).

In situatii extreme, fara corectarea deficitului de vit. A, moartea survine in decurs de 2 – 3 luni de la aparitia primelor simptome.

Diagnostic

Istoricul alimentatiei exemplarului afectat, tabloul clinic alaturi de raspunsul la tratamentul instituit, permit stabilirea diagnosticului. Istoricul alimentatiei prezentat de detinator are o importanta aparte, intrucat edemul ploapelor sau celelalte simptome pot sa aiba si alte cauze ( prezenta de corpi straini, infectii de natura variate, traumatisme, etc )

Tratament

Conduita terapeutica are drept obiectiv corectarea cat mai rapida a alimentatiei testoasei in sensul asigurarii necesarului zilnic de vit. A. In  fazele de inceput, sau chiar cu scop preventiv, se pot administra, odata pe saptamana, timp de 2 – 3 saptamani consecutiv, suplimente de vit A, in doza de 40-50 Ui / kg corp.

In stadiile carentiale avansate, care evoluaza cu alterari ale starii generale, se vor administra subcutanat, 500 – 5000 UI / kg corp de vit. A, odata sau cel mult de 2 ori la interval de 14 zile. Simptomele mentionate vor diminua progresiv, pana la disparitia completa, intr-un interval de 2 pana la 4 saptamani. In cazul in care s-a realizat corectia ratiei, in sensul asigurarii prin aport alimentar de vitamina, repetarea administrarii parenterale nu este necesara.

Tratamentul simptomatic consta in indepartarea secretiilor oculare cu ajutorul unui tampon imbibat intr-o solutie oftalmica ( colir ), urmata de aplicarea in sacul conjunctival  a unui unguent oftalmic pe baza de antibiotice (  Kanamicina, Cavasan, etc ).

Pe toata durata tratamentului, testoasa de Florida afectata va fi mutata intr-un tanc uscat incalzit. Pentru a-i asigura hidratarea, zilnic, va fi trecuta intr-un bazin cu apa calda ( 24 – 28°C ), timp de catave ore. Lipsa vederii impiedica reptila sa se hraneasca, astfel ca alimentatia testoasei va fi reluata numai dupa tratarea problemelor oculare.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *