Cat de sanatoasa este testoasa ta ?

Testoasele de Florida sunt animale cu un metabolism lent, astfel ca bolile, care le afecteaza, se exteriorizeaza initial, prin modificari discrete ale aspectului general, si / sau ale comportamentului  normal al acestora.

Interactiunea constanta dintre detinator  si testoasa, permite acestuia sa observe modificarile, chiar si minore, survenite ca urmare a afectarii starii de sanatate a reptilei. Acesta este si  motivul pentru care, in cadrul examenului clinic al acestor animale de companie ( ca de altfel al majoritatii reptilelor ), observatiile proprietarului au o importanta deosebita in stabilirea, de catre medicul veterinar, a unui diagnostic prezumtiv. Completarea informatiilor primite cu cele ale examenul clinic propriu – zis  si, daca este cazul, cu rezultatul analizelor paraclinice ( ex. examen sange, examen ecografic sau Rx ) conduc la stabilirea diagnosticului de certitudine si a schemei de tratament adecvate.

Avand in vedere importanta informatiilor furnizate de detinator pentru stabilirea diagnosticului in cazul bolilor, care afecteaza testoasele de Florida, stabilirea indicatorilor care definesc starea de sanatate a acestor animale este esentiala.

Indicatorii, care definesc aspectul general al unei testoase cu tample rosii sanatoase, includ:

 • Capul cu aspect simetric, fara umflaturi sau abcese.
 • Ochii sunt deschisi, limpezi, vioi, expresivi cu ploape subtiri si fine
 • Orificiile nazale  deschise complet, curate fara scurgeri, balonase sau urme de mucozitati
 • Cavitatea bucala este inchisa, nu prezinta urme de mucozitati sau petesii ( leziuni cutanate de culoare rosie, urmare a unor hemoragii punctiforme la nivelul dermului ) care sa-i confere aspectul de” gura insangerata “ ( specific in avitaminoza K ).  Mucoasa care captuseste cavitatea bucala este de culoare roz, fara depozite difteroide de culoare alb cenusiu.
 • Musculatura gatului este bine dezvoltata, cu un tonus ridicat manifestat prin alungiri si scurtari repetate
 • Musculatura corpului si a membrelor  bine dezvoltata, fara semne de emaciere, capabila de contractii puternice la actiunea unor stimuli externi ( de exemplu: retragerea promta si rapida a membrului  in carapace, atunci cand asupra lui se exercita o tractiune ).
 • Piele lucioasa, bine intinsa, fara umflaturi, ulceratii, rani, cicatrici sau zone decolorate
 • Zona de legatura dintre membre si corp este lipsita de paraziti cutanati. La fel si in cazul regiunii inghinale
 • Carapace de consistenta ferma, usor concava, fara zgarieturi, crapaturi, gauri sau fracturi. De asemenea trebuie sa aiba o culoare uniforma, fara zone decolorate sau de consistenta moale (  necrozate ). Distanta dintre carapace si plastron trebuie sa ramana neschimbata la presiunea exercitata asupra lor de catre degetele examinatorului.
 • Plastronul de consistenta tare, cu suprafata lucioasa, colorat uniform, fara zone decolorate sau de consistenta modificata, fara zgarieturi si fragmente desprinse.
 • Orificiul cloacal curat, fara urme de diaree sau mucozitati.

Alaturi de semnele, care pot fi identificate in urma inspectiei, exista o serie de comportamente naturale ale testoasei de Florida, care ii definesc stare de sanatate.

 • Broasca testoasa sanatoasa este vioaie si in permanenta stare de alerta. Luata in mana, initial se retrage rapid in carapace. Dupa cateva momente de tatonare si orientare, animalul iese de sub carapace si incearca sa se elibereze prin miscari energice de pedalare  cu toate cele 4 membre.
 • Timpul petrecut pe uscat de o testoasa de Florida reprezinta un alt indicator al starii de sanatate.  Un exemplar sanatos iese de mai multe ori pe zi din apa pe uscat pentru a se incalzi, astfel ca timpul petrecut in mediul terestru  este relativ lung. Pozitia de plaja cu capul ridicat, gatul si membrele posterioare intinse reprezinta un indicator esential al starii de sanatate al acestei reptile.
 • Deplasarea pe uscat se face in continuu, in ritm alert, cu plastonul ridicat complet, paralel cu solul.
 • Testoasa sanatoasa pluteste cu corpul usor aplecat intr-o parte si se poate scufunda fara probleme. Inotul este rapid, sustinut, continuu, cu miscari simetrice ale membrelor.
 • Are un apetit crescut si va consuma intreaga cantitate de hrana oferita. Solicitarea insistenta, aproape agresiva, de a fi hranita reprezinta un comportament normal pentru un exemplar sanatos.

Cunoscand elementele din aspectul general si comportamentul normal  al unei testoase de Florida sanatoase, orice modificare persistenta, chiar si minora, a unora din aceste aspecte pot genera suspiciunea unei posibile stari de boala.

Articol scris in colaborare cu Dr. Kadar Kinga

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *