Definirea Leziunilor Cutanate – III

Leziuni cutanate secundare

Aparitia leziunilor cutanate secundare, ca manifestare macroscopica a unei afectiuni dermatologice la caine, poate fi consecinta evolutiei spontane a leziunilor cutanate primare sau este rezultatul gratajului, respectiv a linsului excesiv.

coleret epidermalColerete epidermale – mici proeminente ale pielii, dispuse circular, rezultate in urma spargerii si vindecarii in zona centrala a unei vezicule, bule sau pustule.

escoriatie Eroziune – numita si exulceratie, este o leziune cu pierdere de substanta superficiala de la nivelul epidermului, care se vindeca relativ repede si fara cicatrice, lasand in urma doar o macula pigmentata. Leziunea apare secundar in evolutia veziculelor, bulelor si pustulelor.

m_jmn50103f1Ulcerul – leziune secundara, cu pierdere de substanta mai profunda decat in cazul eroziunii, care intereseaza si straturile mai profunde ( dermul si chiar hipodermul ), fara tendinta de vindecare, si care lasa in urma cicatrici. Poate fi superficial sau profund, de forma rotunda, ovala sau neregulata, fundul ulceratiei poate fi neted, amfractuos sau proeminent, marginile pot fi drepte, ridicate in burelet, sau decolate; baza ulcerului poate fi moale, dura sau infiltrata.

fissureFisura – eroziune sau ulceratie dureroasa, cu aspect liniar si marginile abrupte, rezultat al deshidratarii excesive a pielii sau a unui traumatism. Poate afecta atat epidermul cat si dermul.

Hiperkeratoza – ingrosarea marcanta a tesutului cornos superficial al pielii, care poate fi bine delimitata sau difuza ( ex. ihtioza ).

lichenificationLichenificare – ingrosare a pielii, cu adancirea santurilor normale, care prin intretaierea lor delimiteaza suprafete poligonale neregulate, hiperpigmentata ( in cele mai multe situatii ), cu aspect solzos

Calusul – reprezinta o ingrosare a pielii nedureroasa, aparuta in zonele cutanate cu presiune maxima ( coate, stern ), rezultata in urma unor traumatisme repetate, dar de intensitate redusa.

Scleroza – leziune cutanata secundara caracterizata prin modificarea structurii normale a dermului. Regiunea cutanata afectata este ingrosata vizibil, dura, piezandu-si elasticitatea. De asemenea mobilitatea pielii  pe structurile profunde ( tesut subcutanat, muschi ) este mult diminuata.

Cicatricea reprezinta rezultatul vizibil al unui proces de reparare a pielii, in urma unei leziuni cu pierdere de substanta sau a unei inflamatii cutanate. Procesul intereseaza in principal dermul.

Atrofia cutanata – alterare structurala a pielii, caracterizata prin subtierea semnificativa a acesteia, datorita reducerii cantitative a tuturor elementelor constituiente ale epidermei si dermului. Zona afectata are o coloratie diferita ( usor galbuie sau alba ), consistenta diminuata, translucida in unele cazuri ( este vizibila vascularizatia superficiala ), usor de pliat cu pliuri persistente.

Gangrena – leziune cutanata caracterizata prin necroza tesuturilor, care ulcereaza secundar in urma eliminarii fragmentelor de tesut moarte. Gangrena poate fi de origine vasculara sau infectioasa.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *