Dermatita cu Malassezia Pachydermatis – Diagnostic si Tratament

Diagnostic

Prezenta oricaror din simptomele prezentate anterior, impune programarea cainelui pentru un consult medical de specialitate, unde medicul veterinar urmeaza sa puna diagnosticul si sa elaboreze schema de tratament.

Cu titlu informativ, Malassezia Pachydermatis poate fi implicata in orice dermatita pruruginoasa, mai ales daca este insotita de eriteme, scuame, seboree grasa, hiperpigmentatie si lichenificare.

Tratament 

Tratamentul se concretizeaza in utilizarea substantelor antifungice, aplicate local sau in asociere cu administrarea lor pe cale generala.

Tratamentul sistemic se bazeaza pe utilizarea produselor orale avand ca substanta activa ketoconazolul. Doza administrata este de 5 mg sa.( substanta activa ) / kgc, de doua ori pe zi, sau 10 mg sa / kgc ( kilogram corp ) in doza zilnica unica, dupa masa. Durata tratamentului oral este , in medie, patru saptamani, iar specialistii recomanda continuarea lui pe o perioada suplimentara de 7 – 10 zile dupa recuperarea clinica completa.

Alte substante folosite in tratamentul sistemic :

  • intraconazolul, 5 – 10 mg sa / kgc, la interval de 24 – 48 ore, timp de 3 – 4 saptamani ;
  • fluconazol, 5 mg / kgc / zi, doua zile consecutiv pe saptamana, 3 saptamani

Tratamentul local este eficient  si  singurul indicat  in cazurile usoare. In terapia locala a leziunilor cutanate  se folosesc in mod obisnuit sampoanele si lotiunile dermatologice antiseptice ( clorhexidina ) si antimicotice ( enilconazol, miconazol, ketoconazol,etc ). Sampoanele se aplica de 2 – 3 ori pe saptamana, in primele doua saptamani de tratament, dupa care o data pe saptamana pana la vindecarea completa. Lotiunile antiseptice si antifungice se folosesc asociat cu sampoanele pentru a potenta efectul acestora din urma.

In unele cazuri este necesara completarea tratamentului cu antibioterapie pe cale generala, mai ales pentru a preveni suprainfectiile. Durata tratamentului cu antibiotice este de minim 14 zile.

Tratamentul prezentat are un caracter informativ general. Numai medicul veterinar curant poate sa stabileasca schema de tratament si dozele necesare, in functie de starea generala a animalului, evolutia bolii si alte elemente specifice.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *