Functiile Pielii si ale Structurilor Anexe – II

Structurile celulare ale pielii inmagazineaza cantitati insemnate de substante biochimice diferite, apa si electroliti, pe care le pune la dispozitia organismului ori de cate ori acesta are nevoie de ele. In acest fel pielea participa activ la mentinerea in limite apropiate a principalelor constante biochimice ale corpului ( mentinerea homeostaziei ).

Fiind prima structura, care se interpune intre agresiunea externa animata ( bacterii, virusuri, paraziti, miceti ) si mediul intern al organismul, pielea detine un rol important in mecanismele imunitare de aparare atat impotriva microorganismelor si parazitilor, dar si a  principalilor factori alergenici din mediu ( praf, polen, etc )

Datorita numeroaselor terminatii nervoase sensitive, care receptioneaza o multitudine de stimuli externi: termici, tactili, durerosi, precum si a  legaturii permanente stabilite cu toate organele interne, pielea poate fi asimilata cu un imens organ de simt cu rol esential in desfasurarea procesele cognitive ale cainelui.

Secretia glandelor anexe ale pielii ( cu precadere  a celor specializate de la nivelul sacilor perianali si ai organului supracaudal ), contribuie la exteriorizarea unora din manifestarile comportamentale normale ale cainelui ( marcarea teritoriului, recunoasterea individuala, atractia sexuala, comunicarea intraspecifica ).

Blana participa in procesele  comunicare ( non – vocala ) folosite de caine in interactiunea cu congenerii sau cu reprezentantii altor specii. (  de ex. piloerectia blanii de la nivelul coamei semnalizeaza agresivitatea si pregatirea de atac )

Acest articol incheie prezentarea succinta a structurii normale a pielii si a blanii la caine, precum si rolul acestora in contextul functionarii normale a organismului canin. Scopul propus a fost cel de a asigura un minim de cunostinte, necesar pentru a intelege impactul unei afectiuni dermatologice asupra vietii cotidiene a cainelui si implicit asupra detinatorului acestuia.

Totodata aceste informatii au rolul de a sublinia importanta asigurarii unei intretineri constante si corecte atat a suprafetei cutanate cat si a blanii, in directia prevenirii declansarii unor astfel de afectiuni, care creeaza un disconfort atat cainelui cat si detinatorului si al carui tratament presupune un mare consum de timp si de bani.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *