Greseli frecvente in alimentatia testoaselor de Florida

Cresterea normala si mentinerea starii de sanatate a testoaselor cu tample rosii implica  asigurarea unei diete complete cat mai variate si echilibrate nutritional. Alaturi de aportul nutrientilor esentiali, alimentatia trebuie sa asigure si necesarul  de minerale ( in special Ca si Ph la un raport Ca / Ph = 1,5 pana la 2,5 / 1 )  destinate dezvoltarii  scheletului si a carapacei, precum si al vitaminelor ( in special vit. A, D, E si K ).

Supraalimentatia testoaselor reprezinta una din cele mai frecvente situatii negative intalnite in viata acestor animale de companie. Motivul acestei stari patologice il reprezinta tendinta generala a detinatorilor de a le hrani excesiv din dorinta fireasca de a le asigura starea de satietate. Un alt motiv il constituie  hranirea repetata a animalului de catre diferiti membrii ai familiei sau administrarea zilnica de hrana in cazul testoaselor adulte.

Alimentatia excesiva determina cresterea accelerata, cu efecte negative asupra tuturor organelor interne, in special  a  ficatului si rinichiului ( cu  manifestari de insuficienta renala acuta, in cazurile extreme ). Alte efecte ale supraalimentatiei constau in deformarea, de cele mai multe ori ireversibila, a carapacei, care primeste in aspect piramidal accentuat, maturizarea sexuala precoce si reducerea drastica a sperantei de viata a animalului. 

Hranirea  constanta a testoasei cu un singur tip de aliment, reprezinta un alt aspect cu implicatii negative asupra sanatatii testoasei cu tample rosii. Motivul acestui gen de alimentatie il constituie, de cele mai multe ori, apetitul selectiv al reptilei pentru o anumita hrana, combinata  cu lipsa de interes pentru vegetalele proaspete. O astfel de nutritie este de cele mai multe ori incompleta si dezechilibrata, proteina de origine animala fiind in exces de cele mai multe ori. Consecinta o reprezința accelerarea cresterii testoasei cu afectarea starii generale de sanatate de sanatate mentionata anterior, maturizarea sexuala precoce si reducerea sperantei de viata a exemplarului afectat.

Chiar si in cazul unei nutritii echilibrate pot sa apara anumite afectiuni, determinate de hranirea  constanta cu alimente , care contin anumite principii toxice pentru animal . Ăstfel, hranirea indelungata a testoaselor cu anchoa, hering, creveti, ciuperci  sau alte alimente bogate in purine, poate determina imbolnavirea testoasei de guta ( o afectiune  a articulatiilor ) greu vindecabila.

De asemenea exista anumite alimente ( in special vegetalele congelate dar si unele specii de pesti folositi ca hrana vie ) care contin tiaminaza, o enzima care inhiba absortia de vit. B1 la nivel intestinal, ceea ce conduce la aparitia deficitului de vit. B1 in organismul testoasei.( avitaminoza B1 ).

Un alt element sensibil in alimentatia testoaselor cu tample rosii il reprezinta aportul necesar de vitamine si minerale. Lipsa vegetalelor proaspete sau a suplimentelor minerale din dieta cotidiana a unei testoase de Florida, conduce la un deficit de Calciu si fosfor in organism, urmata de mobilizarea acestor elemente de la nivelul oaselor, urmata de  posibilitatea producerii de fracturi spontane sau a unei carapace moi. Excesul de Ca este la fel de nociv asupra starii de sanatate a animalului, intrucat este urmat de depuneri fosfo-calcice in tesuturile moi sau formarea de calculi.

Pentru ca testoasa sa poata beneficia de Ca administrat prin alimentatie este necesara prezenta vitaminei D3 in organism. Aceasta vitamina este sintetizata in organismul animal prin expunere directa la radiatiile solare sau a razelor UVB emise de o lampa UV ( in cazul testoaselor crescute in acvaterarii de interior ). Vitamina D3 poate fi oferita si ca supliment alimentar, in situatiile in care nu este posibila asigurarea unei sinteze proprii.

Introducerea si mentinerea in alimentatia testoaselor de Florida a unor vegetale proaspete cum ar fi spanacul sau  rubarba determina aparitia unui deficit de calciu in organismul testoasei chiar si in conditiile unui aport suficient al acestui mineral. Cauza o reprezinta prezenta in aceste vegetale a unor compusi care blocheaza absortia acestor minerale le nivel intestinal.

Exista situatii in care testoasele refuza sa se hraneasca. In astfel de cazuri  trebuie verificata temperatura apei din bazin, intrucat  o valoare a acesteia mai mica de 22 – 23 °C reduce activitatea si, implicit, apetitul reptilei. Un alt motiv al refuzului de hrana il constituie perioada de aclimatizare a testoasei cu un nou habitat. ( situatie mai evidenta in cazul animalelor nou achizitionate ). De cele mai multe ori insa, pur si simplu testoasa vrea altceva de mancare, de regula un aliment cu care a fost hranita anterior si care  i-a placut . Stimularea apetitului se realizeaza prin ridicarea temperaturii apei  din bazin in limitele de comfort ( 23 – 25°C ), sau  oferind animalului diferite sortimente de hrana mai apreciate: pesti vii, melci, oua fierte, carne de pui fiarta,conserve de ton sau somon in suc propriu, etc. Daca testoasa continua sa refuze orice aliment oferit se poate lua in considerare posibilitatea ca animalul sa fie bolnav. Atat timp insa cat reptila consuma “ ceva “ din hrana oferita nu sunt motive de ingrijorare in privinta starii de sanatate.

In concluzie,se poate afirma cu certitudine faptul ca orice deficienta aparuta in alimentatia unei broaste testoase cu timple rosii se traduce prin aparitia unor afectiuni  greu vindecabile sau chiar incurabile.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *