Otitele Externe la Caine – Definitie, Factori Favorizanti

Otitele externe nu sunt afectiuni de natura infectioasa. Termenul de otita externa defineste inflamatia acuta sau cronica a structurilor anatomice ale  conductul auditiv extern. Procesul inflamator poate fi limitat la nivelul epidermului sau se poate intinde  progresiv pana la  cartilajului auricular. De cele mai multe ori manifestarile otitei externe fac parte din tabloul clinic al unor afectiuni dermatologice sau al unor boli cu afectare sistemica.

Infectia de natura bacteriana sau micotica, suprapusa ulterior peste procesele inflamatorii, isi are originea in modificarile de microclimat inregistrate la nivelul conductului auditiv ( cresterea temperaturii locale, umezeala crescuta, secretie crescuta de cerumen ). Aceste modificari asigura mediul propice colonizarii si multiplicarii excesive a germenilor patogeni sau conditionat patogeni, care declanseaza procesul infectios.

Inflamatia initiata la nivelul conductului auditiv extern se poate propaga in profunzime, cu afectarea urechii medii ( otita medie ), iar in cazurile grave poate sa cuprinda structurile urechii interne ( otita interna ).

Incidenta otitelor externe, sau medii la caine este relativ crescuta. Multitudinea de cauze determinante, alaturi de o serie de factori favorizanti conduc la aparitia frecventa a cazurilor de otita, inregistrate la  acest animal de companie.

Structura UrechiiConductul auditiv extern este structura anatomica prin intermediul careia sunetele receptionate din mediul exterior sunt propagate pana la nivelul membranei timpanice. Incepe la nivelul cavitatii concave a pavilionului urechii, iar posterior este limitat de membrana timpanului. Are forma literei L, cu o portiune initiala verticala, urmata de segmentul orizontal, cu o lungime de aproximativ 1 cm si al carui lumen se ingusteaza progresiv pe masura ce se apropie de timpan.

Structural, canalul auricular prezinta o baza osoasa ( osul temporal ), acoperita de structuri cartilaginoase. Pielea, care acopera aceste elemente, este continuarea directa a celei de la nivelul pavilionului urechii. In grosimea tegumentului, care captuseste conductul auditiv extern, se gasesc glande  sebacee si sudoripare specializate alaturi de foliculi pilosi prin care proemina peri fini. Secretia glandelor specializate, numite si glande ceruminoase, este un lichid uleios de culoare galbena ( cerumen ), cu rol de protectie.

Factorii favorizanti, chiar daca nu pot initia singuri manifestarile clinice ale otitelor externe, asigura conditiile optime actiunii directe a factorilor cauzali ( declansatori ). Ei pot fi grupati in ( August, 1986 ):

 • factori legati de conformatiei urechii:
  • Exemplarele canine cu pavilionul urechii flasc, cazut, care acopera orificiul conductului auditiv extern, sunt mai predispuse la a face otite externe. Din acest motiv, caini din rasele: Cocker, Labrador, Teckel, Baset Hound, prezinta mai frecvent semnele clinice ale bolii.
  • Lungimea mare si traiectul sinuos al canalului auricular – favorizeaza colonizarea si creaza conditiile optime inmultirii excesive ale agentilor microbieni sau micotici oportunisti. Totodata este favorizata si retentia de corpi straini.
  • Diametrul mic al orificiului extern al conductului auditiv, prezent la unele rase ( ex. Shar Pei ) impiedica aerisirea si autocuratirea adecvata a acestuia.
  • Prezenta parului abundent la nivelul conductului auricular impiedica evacuarea normala a cerumenului, urmata de acumularea acestuia. Acest aspect, combinat cu mentinerea umiditatii crescute si a unei aerisiri deficitare la acest nivel, asigura conditiile propice actiunii factorilor declansatori.
 • Factori favorizanti ai otitelor externe, legate de anumite aspecte comportamentale ale animalului in cauza, cum ar fi
  • inotul frecvent – stationarea apei la nivelul conductului auditiv, determina macerarea pielii si astfel apar adevarate “ porti de intrare “, care favorizeaza colonizarea cu agenti patogeni.
 • Aceeasi situatie este intalnita si cazul  spalarii dese a cainelui de catre detinator. In afara de riscul aparitiei afectiunilor dermatologice, baia frecventa a animalelor de companie determina si cresterea incidentei otitelor externe.
 • Curatarea excesiva si energica a urechilor la caine, favorizeaza aparitia otitelor externe datorita efectului iritant local, exercitat de aceste manevre si / sau  de solutiile antiseptice folosite ( de exemplu  apa oxigenata ).

Alti factori favorizanti al caror efect nu trebuie neglijat sunt:

 • tratamentele locale, aplicate de unii dintre detinatori  fara o consultare prealabila a medicului veterinar, in care sunt folosite produse otice cu un spectru larg ( antibiotic + antimicotic + antiinflamator ). Trebuie precizat ca astfel de produse au o eficacitate crescuta daca sunt utilizate pe o perioada limitata. Folosirea  lor pe termen lung, determina aparitia unor populatii bacteriene rezistente la antibiotice.
 • administrarea de antiinflamatoare steroidice perioade de timp mai lungi, conduce la scaderea eficientei mecanismelor imunitare de aparare. Acest aspect favorizeaza, printre altele, si aparitia otitelor externe

Dupa cum se poate observa, exista un numar mare de factori favorizanti. Prezenta acestora asigura conditiile propice actiunii directe a factorilor determinanti ai otitelor externe.

Continuare

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *