Pielea si blana la caine – o imagine de ansamblu II

Foliculii pilosi

Aceste structuri pot fi definite, ca invaginatii ale stratului superficial ( epiderm ) al pielii, in stratul profund ( derm ), avand rolul de a sintetiza si de a asigura suportul pentru firele de par. Fiecare folicul pilos este impartit in trei segmente distincte:

  • bulbul pilos – segmentul profund,
  • istmul – portiunea intermediara, intre bulb si nivelul la care se deschide canalul excretor al glandei sebacee,
  • infundibulum – prin care foliculul se deschide la suprafata pielii

Fiecare folicul are asociat un muschi ridicator al firului de par, o glanda sudoripara si una sebacee, impreuna formand unitatea foliculara.

Pielea cainelui adult prezinta o particularitate, in sensul ca  foliculii pilosi prezinta un bulb  si un istm propriu, dar proemina la suprafata pielii printr-un infundibulum comun cu al altor foliculi ( folicul pilos compus ). Puii nou nascuti si cateii juniori pana la varsta de 3 – 4 luni, prezinta foliculi pilosi simpli, in sensul ca fiecare fir de par are atat un bulb si un istm propriu cat si un infundibulum propriu ( similar foliculilor pilosi din pielea cailor, sau chiar a omului ).

Numarul firelor de par, care ies la suprafata prin intermediul acestei structuri comune, variaza intre 2 si 15. Densitatea medie a firelor de par din blana cainelui este cuprinsa intre 1000 si 9000 de fire /  cm2, care pornesc de la nivelul a 100 pana la 600 foliculi pilosi compusi / cm2.  Repartitia acestora pe suprafata pielii nu este uniforma, existand zone corporale cu o densitate foliculara mai mare. Raportat la suprafata cutanata, foliculii pilosi sunt orientati sub un unghi 30 – 60 grade, fata de verticala.

Fiecare folicul compus prezinta, central, un fir de par primar, inconjurat de pana la 5 fire intermediare si de aproximativ 20 fire de par secundare

Firul de par prezinta o portiune libera, vizibila la suprafata pielii ( tija ) si un segment situat in profunzime ( radacina ), care se termina prin bulbul pilos. Structural este alcatuit dintr-o coloana de celule cheratinizate, foarte aderente, dispuse concentric pe mai multe straturi:

  • medulara ( partea interna  a firului de par )
  • cortexul
  • cuticula 
  • epicuticula.

Exista mai multe tipuri de fire de par, care intra in componenta blanii la caine, fiecare cu rolul sau in ansamblul functiilor indeplinite de aceasta structura:

  • firele de par primare – sunt groase ( 80 – 140 µm diametru ), rigide. Sunt dispuse pe intreaga suprafata a pielii, avand rolul de a asigura protectia organismului animal impotriva intemperiilor. Totodata, firele de par primare sunt cele care asigura culoarea blanii;
  • firele de par intermediare – sunt mai subtiri ( 30 – 70 µm ), mai suple ( comparativ ce cele primare ), rasucite moderat. Datorita orientarii diferite, aceste fire au rolul de a asigura stratul protector termic al individului canin. Acest tip de par lipseste in cazul cainilor cu blana lunga si fina ( ex. in blana exemplarelor de Yorkshire toy );
  • firele de par secundare – sunt fine, suple rasucite si formeaza, la baza blanii, stratul protector responsabil cu mentinerea constanta a temperaturii corporale.

La nivelul fetei si a botului, cainii prezinta un numar redus de fire de par specializate, cunoscute sub denumirea de peri sinusali ( popular mustati ). Aceste fire de par se afla intr-o legatura stransa cu o serie de receptori  ( corpusculii Pacini ) si indeplinesc un rol important in asigurarea sensibilitatii tactile.

Continuare…

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *