Piodermita cutaneo – mucoasa la caine

Piodermita cutaneo – mucoasa este un sindrom cutanat, intalnit relativ rar si manifestat clinic prin aparitia de leziuni inflamatorii (eritem, tumefactii, sensibilitate crecuta, etc ) la nivelul zonelor de contact intre piele si mucoasele aparente ( jonctiunea cutaneo – mucoasa ).

Afectiunea dermatologica evolueaza, in principal, la nivelul buzelor si a regiunii periorale, dar sunt posibile si alte localizari cum ar fi la nivelul jonctiunilor cutaneo – mucoase ale narinelor ( rar ),  regiunii perioculare, vulvare, preputiale sau perianale ( foarte rar )

Mecanismele aparitiei acestei dermatite de suprafata nu sunt pe deplin cunoscute. Implicarea bacteriana este demonstrata de raspunsul pozitiv al bolii la antibioterapie. Cu toate acestea, avand in vedere raspunsul relativ intarziat al leziunilor la terapia cu antibiotice si recurenta frecventa a acestora, unii cercetatori sugereaza implicarea unor reactii imunitare in etiologia acestei afectiuni dermatologice

Nu sunt semnalate predispozitii, legate de varsta sau sex, in aparitia acestei boli de piele. In privinta predispozitiei de rasa, se pare ca aceasta afectiune este intalnita mai frecvent in cazul exemplarelor din rasa Ciobanesc german, precum si a metisilor acestora. Evolutia acestei entitati clinice este asociata frecvent cu sindromul ulcerativ ( fistule perianale, ulceratia metatarsiana ), semnalat la aceasta rasa.

Tablou clinic

piodermita cutaneomucoasa3Leziunile cutanate care contureaza tabloul clinic al acestei afectiuni dermatologice, sunt localizate cel mai frecvent, la nivelul buzelor si a regiunii periorale, avand o dispunere bilaterala, simetrica ( aspect caracteristic al evolutiei piodermitei cutaneo – mucoase in aceasta regiune ). In cazul celorlalte localizari, dispunerea simetrica, bilaterala a manifestarilor cutanate nu este obligatorie.

Simptomele bolii, in contextul evolutiei la nivelul buzelor si a regiunii periorale, se concretizeaza in :

  • Eritemul accentuat al buzelor si tumefactia acestora, cu afectarea severa a comisurilor;
  • leziunile initiale, au o evolutie rapida, find urmate de aparitia eroziunilor si a ulcerelor cutanate, acoperite de cruste aderente;
  • regiunea periorala este acoperita de un exudat seros, care aglutineaza firele de par;
  • pruritul este prezent in mod constant, dar este de intensitate redusa sau cel mult moderata. Cainii afectati pot observati frecandu-si botul de covoare, obiecte de mobilier, iarba, etc.
  • exista cazuri in care zona afectata prezinta o sensibilitate crescuta, dureroasa;
  • cronicizarea leziunilor este insotita de depigmentarea regiunilor afectate.

Alte simptome, care pot fi intalnite in evolutia acestei piodermatite de suprafata sunt: 

  • prezenta unui miros dezagreabil la nivelul regiunii periorale,
  • tumefierea limfonodulilor ( ganglioni ) regionali.

Uneori tabloul clinic al piodermitei cutaneo – mucoase poate fi complicat prin evolutia simultana si a unei dermatite a cutelor pielii / intertrigo labial.

Leziuni cutanate similare, dar mai putin distincte si nu neaparat bilaterale sau simetrice, apar in cazul evolutiei bolii in celelalte localizari (  narine, periocular, vulvar, preputial sau perianal ).

Tratament

Tratarea locala a leziunilor cutanate, in piodermita cutaneo – mucoasa se realizeaza prin samponarea zonei afectate cu sampoane dermatologice pe baza de clorhexidina ( 1 – 4% ) sau peroxid de benzoil, la un interval de 24 – 48 ore, timp de 7 pana la 10 zile. Tratamentul local cu substante antiseptice, poate fi completat ( la recomandarea medicului veterinar ) prin aplicarea locala de antibiotice ( mupirocin, polymixyn B sub forma de  unguente sau geluri ).

In cazurile cu evolutie grava, tratamentul local va fi completat cu antibioterapia pe cale generala ( sistemica )  . Durata tratamentului general este de 3 – 4 saptamani plus inca cel putin 2 saptamani, dupa vindecarea leziunilor cutanate.

Prognosticul acestei dermatite este, in general, favorabil, cu mentiunea ca un tratament local,  preventiv, cu substante antiseptice trebuie mentinut pe toata durata vietii cainelui, pentru a impiedica recurenta afectiunii.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *