Alergia alimentara reprezinta una dintre cele trei afectiuni alergice cutanate majore ( dermatita alergica al intepatura de purece,  alergia alimentara si dermatita atopica ) care pot afecta cainele. In ultimii ani, ca urrmare a cresterii ponderii hranei pregatite industrial  in alimentatia cainilor, a crescut si numarul cazurilor diagnosticate  drept alergii alimentare.

In sens larg, termenul de alergie alimentara include atat reactiile de hipersensibilitate ( raspuns imunitar la actiunea unui alergen prezent in hrana ), cat si cele caracterizate drept fenomene de intoleranta alimentara ( reactie non – imunitara , raspuns la actiunea toxica sau metabolica a unui component alimentar ). In practica cele doua entitati sunt dificil de diferentiat.

food-allergy_mediumAlergia alimentara propriu – zisa, reprezinta o reactie exacerbata, de natura imunitara, a organismului canin la contactul cu un  alergen de natura alimentara,  dupa ce in prealabil, a fost sensibilizat fata de acesta prin consumul anterior repetat al produsului alimentar, care il contine.

Factorii alergeni care pot fi  incriminati in declansarea alergiilor alimentare sunt numerosi fiind prezenti in carne, oua, lapte si produse lactate, fasole, orez, grau si alte cereale, etc. Toate aceste alimente consumate ca atare sau folosite ca ingrediente in producerea hranei industriale pot determina, in conditiile mentionate,  aparitia alergiilor alimentare.

Alimentele implicate cel mai frecvent in aparitia acestei afectiuni cutanate la caine, (2 / 3 din totalul cazurilor studiate ), sunt carnea de vita sau de pui, laptele si produsele lactate, graul si produsele de panificatie. Mai rar au fost inregistrate alergii alimentare la cainii hraniti cu  alimente pe baza de porumb, orez, carne de miel, porc sau peste. Aditivii si conservantii alimentari nu sunt considerati cauze frecvente ale alergiei alimentare la caine.
Din definitie se poate observa ca aceasta afectiune are nevoie de un interval de timp pentru a se manifesta clinic. Din acest motiv, de cele mai multe ori, este gresit sa se considere ca fiind factor declansator al bolii un component prezent in alimentatia cainelui in momentul aparitiei simptomelor sau in cel al diagnosticarii. Probabil ca animalul a consumat, fara sa manifeste vreo problema,  alimentul care continea factorul alergenic de o buna bucata de timp anterior primelor simptome
food-allergy_medium (1)Afectiunea a fost diagnosticata la caini cu varsta cuprinsa intre 2 luni si 10 ani. Chiar daca nu exista studii extinse care sa demonstreze o anumita predispozitie legata de rasa, practica medicala a condus la ipoteza conforma careia exemplarele apartinand raselor West Highland White Terrier ( Westie ), Dalmatian, Boxer, Shar Pei, Cocker, Golden Retriver, Labrador sunt mai susceptibili in a suferi de  alergii alimentare. Studii stiintifice recente confirma ca indivizii canini din rasele Golden Retriver si Labrador Retriver sunt cei mai  predispusi la alergii de natura alimentara.
Manifestarile alergiilor alimentare includ:
  • Pruritul anal constant, de intensitate mare, este considerat ca fiind un simptom caracteristic alergiei alimentare. Pruritul poate evolua localizat si in alte zone, predominant la nivelul fetei, al axilelor, inghinal si in regiunea terminala a membrelor ( in jumatatea distala ), sau se poate manifesta generalizat.
  • Leziunile cutanate primare sunt reprezentate de eruptii eritematoase cu aparitia de papule, urticarie si edeme cutanate. Acestea pot fi localizate predominant in aceleasi zone ca si in cazul pruritului sau, la fel, se pot generaliza. Evolutia bolii conduce la aparitia leziunilor secundare, respectiv la aparitia zonelor cu hiperpigmentatie, lichenificare  si tulburari cheratoseboreice. Afectiunea initiala se poate complica prin aparitia foliculutelor, a dermatitelor malaseziene, dermatitelor piotraumatice, pododermatite sau furunculoza perianala.
  • Un alt simptom asociat frecvent asociat alergiilor alimentare il constitue otitele bilaterale eritematoase. Exista situatii in care otita externa bilaterala recidivanta constituie singura manifestare clinica a alergiei.
  • Mai rar sunt semnalate si tulburari gastro – intestinale,  manifestate prin diaree si voma, colite insotite sau nu de fistule perianale.

145844104

Diagnostic
 
Multe din simptomele mentionate pot fi rezultatul si al altor afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica, dermatita alergica la intepatura de purice, malasezioza, unele infectii bacteriene sau parazitare ( raia sarcoptica ). Este de competenta medicului veterinar sa stabileasca diagnosticul corect. 
Unele simptome, prezente in  debutul afectiunii  si care ar trebui sa alarmeze detinatorul,
astfel ca acesta sa se prezinte cu cainele la medicul veterinar sunt :
  • Pruritul anal intens si de durata.
  • Frecarea fetei de covor sau alte suprafete.
  • Linsul insistent sau chiar muscarea  pana la automutilare, a segmentelor terminale ale membrelor.
  • Aparitia leziunilor cutanate mentionate anterior.
  • Aparitia pododermatitelor sau a piodermitelor secundare.
Tratament
Manifestarile alergiei alimentare pot fi mentinute sub control prin excluderea completa din alimentatia cainelui a produsului care contine alergenul ce a declansat reactia. Identificarea acestuia se realizeaza prin intermediul dietei de eliminare urmata de dieta de provocare.
Complicatiile  secundare precum malasezioza, dermatitele bacteriene, inclusiv otitele externe vor fi tratate anterior instituirii dietei sau in timpul acesteia.
Leziunile locale vor fi tratate cu ajutorul sampoanelor dermatologice.
Tratamentul pe cale generala cu antibiotice  si / sau corticosteroizi este rar recomandat in aceasta boala.