Dezvoltarea normala si mentinerea starii de sanatate a testoaselor cu tample rosii, crescute in captivitate ca animale de companie, impune, drept una din conditiile esentiale, asigurarea unei alimentatii cat mai variate, echilibrate nutritional, in cantitati adaptate necesitatilor de moment ale animalului si suplimentate permanent cu minerale si vitamine.

O ratie variata si echilibrata nutritional are in componenta trei categorii de alimente :

  • alimente complete extrudate sub forma peletata sau de fulgi,
  • produse care asigura necesarul de proteine de origine animala
  • vegetale proaspete.

Ponderea fiecarei categorii de produse alimentare in ratie variaza in raport cu varsta testoasei:

  • 50% hrana comerciala extrudata, 50% alimente de origine animala, in cazul puilor si al exemplarelor de pana la 1 an
  • 25% hrana comerciala extrudata, 25% alimente de origine animala, 50% vegetale proaspete, in cazul testoaselor adulte

Componenta comerciala extrudata

Acest segment al ratiei ar trebui sa reprezinte elementul central al alimentatiei reptilei. Motivul acestei recomandari rezida in faptul ca aceste alimente sunt formulate special pentru a asigura o nutritie echilibrata, au un continut proteic ridicat ( ceea ce permite administrarea unor cantitati mai mici de hrana ) si sunt imbogatite cu minerale ( Ca in special ) si vitamine ( vit. A, D si E ). Un alt aspect, nu mai putin important, in favoarea acestui tip de aliment il reprezinta stabilitatea indelungata a produsului in contact cu apa, contribuind astfel la mentinerea pe o perioada mai lunga a  igienei in acvaterariu.

Cu toate aceste  avantaje, nu este indicat ca acest tip de aliment sa constituie unica componenta a ratiei alimentare pentru o testoasa de Florida. Concret ar trebui sa reprezinte jumatate din ratia unui pui sau exemplar tanar de pana la un an, pentru ca ulterior sa scada pana la un sfert din ratie in cazul testoaselor adulte.

Datorita continutului proteic ridicat, cantitatea de produs administrata la o masa trebuie adaptata in permanenta la nevoile concrete ale animalului, pentru a evita efectele supraalimentatiei asupra starii de sanatate. Ca regula generala, crescatorii experimentati recomanda ca volumul de produs administrat sa fie aproximativ egal cu volumul capului testoasei ( exceptand gatul ).  Fiecare detinator, pe baza experientei proprii  poate stabili ce cantitate va administra animalului sau.

Nota: Recomandarile producatorilor de astfel de alimente sunt de cele mai multe ori vagi sau mult prea generoase in stabilirea cantitatii ce urmeaza a fi administrate animalului, motiv pentru care este de preferat sa fie ignorate.

Se recomanda insa citirea cu atentie a ingredientelor  si a compozitiei analitice a produsului, pentru a vedea continutul proteic si daca cantitatea de minerale si vitamine acopera necesarul  testoasei. Nu se recomanda folosirea in alimentatia reptilei a unui astfel de produs, care are un continut proteic mai mic de 40%.

In momentul de fata oferta magazinelor pet shop, in privinta acestor produse, este variata  si cuprinde produse ale principalilor furnizori de hrana pentru pesti si reptile ( Tetra, Sera, JBL, Bio – Lio, etc ).  Ou privire mai in detaliu asupra ofertei de hrana pentru testoase a magazinelor de specialitate va fi realizata in cadrul unor postari viitoare.

In final trebuie precizat un aspect nu lipsit de importanta: este foarte posibil ca broasca testoasa sa nu fie interesata de hrana peletata sau sub forma de fulgi. Avand in vedere importanta acesteia in alimentatia testoasei cu tample rosii, se recomanda continuarea administrarii unui astfel de aliment, recurgand eventual la unele artificii, care sa faca alimentul mai atractiv animalului. In acest sens se poate incerca stropirea sau chiar scufundarea peletelor in continutul unei conserve de ton sau somon in suc propriu. ( numai conserva in suc propriu ). Mirosul puternic si gustul accentuat de peste vor face peletele mult mai atractive pentru a fi consumate de catre animal.

Continuare…