Componenta vegetala a alimentatiei

Vegetalele proaspete acopera 50% din ratia alimentara cotidiana a unei testoase de Florida adulte. Importanta acestui tip de aliment rezida in primul rand in asigurarea necesarului de calciu si fosfor precum si a vitaminelor A si K.  Un alt motiv pentru care aceste alimente au o importanta deosebita il reprezinta continutul in fibre, care contribuie la mentinerea functionalitatii normale a tractului digestiv. Totodata continutul caloric si proteic redus permit consumarea de catre testoasa a unor cantitati mari fara a exista pericolul supraalimentatiei.

Vor fi preferate intotdeauna vegetalele proaspete si mai putin cele congelate. Totusi in anumite perioade din an sau in anumite situatii testoasele pot fi hranite cu cantitati limitate de alimente vegetale congelate. Motivul acestei limitari il reprezinta prezenta in vegetalele congelate a tiaminazei ( antivitamina B1 ) , care determina aparitia deficientei de tiamina ( vit. B1 ) in organismul animal. ( avitaminoza B1 )

Exista o mare varietate de vegetale proaspete care pot constitui hrana testoaselor cu tample rosii. Astfel este recomandata administrarea cu regularitate a frunzelor de papadie, de salata verde sau rosie precum si a frunzelor de nap . Pentru a asigura o variatie mai mare a alimentatiei, ocazional, testoasele pot fi hranite cu cantitati limitate de: morcovi, andive, fasole verde,dovlecei.

Este bine sa fie evitata administrarea rosiilor, a salatei iceberg, a frunzelor de varza sau de sfecla, a telinei sau broccoli, precum si a ciupercilor, a frunzelor de spanac sau de patrunjel, a boabelor de mazare. In cazul acestor vegetale, continutul in calciu si fosfor nu este adecvat necesitatilor animalului sau chiar contin anumite substante, care inhiba absortia de Ca la nivel intestinal, sau care pot actiona ca antivitamine ( in special pentru vit. K sau B1 ).

Plantele acvatice constituie o alternativa excelenta in asigurarea componentei vegetale a alimentatiei acestor animale de companie, intrucat ele constituie sursa  naturala in mediul salbatic al testoaselor cu tample rosii. Se recomanda popularea acvaterariului cu plante din speciile: Elodeea canadensis, Elodea dense, Eichhornia crassipes. Evident pe masura ce acestea sunt consumate vor fi inlocuite cu altele noi.

Fructele nu reprezinta un aliment prezent in mod natural in dieta testoaselor. Cu toate acestea ele pot fi oferite ocazional si in cantitati reduse, datorita continutului ridicat in zaharuri, pentru a stimula apetitul acestor animale. In situatia in care se doreste introducerea fructelor in alimentatia testoaselor, sunt recomandate cantitati reduse de mango, papaya, mere ( fara samburi si coaja ), banane, portocale, nectarine ( fara samburi ), etc.

Vegetalele vor fi oferite in cantitati mici si tineretului sub un an, indiferent daca acesta prezinta sau nu un interes pentru ele. Administrarea acestor cantitati are drept scop obisnuirea exemplarelor cu acest tip de aliment. Exemplarele adulte vor primi vegetale proaspete in mod constant, zilnic, avand in vedere beneficiile generate de consumul acestor alimente.

Este posibil ca unele exemplare adulte sa refuze consumul alimentelor vegetale din ratie. In ciuda lipsei de interes, acest tip de alimente trebuie oferite in continuare, avand in vedere importanta lor in nutritia testoaselor cu tample rosii. O alternativa optima ar fi plantele acvatice, sadite in acvaterariu. O alta solutie ar fi scufundarea vegetalelor in sucul unei conserve de ton sau somon in suc propriu ( asemanator cu hrana peletata ). Datorita mirosului pregnant de peste si al gustului schimbat, vegetalele vor deveni mult mai atractive pentru testoasa.

Continuare…