Fiind un rozator strict ierbivor, Degu are un regim alimentar adaptat particularitatilor sale metabolice. Nu orice produs alimentar destinat nutritiei rozatoarelor, comercializat in pet shop-uri, este potrivit acestui animal.
Cerintele sale alimentare sunt legate de tipul de vegetatie si cantitatea acesteia existenta in arealul lor natural. In salbaticie nutritia veveritelor degu include : radacini, tuberculi, iarba ( in cea mai mare parte a timpului uscata ), scoarta de copac si uneori seminte din culturile agricole.Aceste alimente asigura veveritelor o alimentatie bogata in fibre dar saraca in proteine, grasimi si zaharuri.
.
Un element esential al fiziologiei nutritiei acestui animal, il reprezinta  intoleranta  acesteia la alimentele bogate in zaharuri. Din acest motiv, veverita Degu face cu usurinta diabet zaharat in cazul unei diete bogate in acest constituent alimentar. De asemenea, o nutritie bogata in alimente cu continut ridicat in proteine si / sau grasimi duce la obezitate si la aparitia unor probleme grave de sanatate.
Este evident ca, in cazul veveritelor Degu crescute in captivitate, asigurarea unei varietati alimentare comparabila cu cea existenta in habitatul natural este dificila. De aceea pentru  alimentatia acestora  se va opta pentru utilizarea unui furaj comercializat in magazinele   pet shop. Produsul ales ca hrana de baza in alimentatia Degu trebuie sa respecte anumite criterii si anume:
  • Principalii constituenti alimemtari vor fi in cantitati( exprimate in procente ) de:    proteine ≤ 15%, max. 17 % , grasimi / uleiuri vegetale ≤ 4 % max. 6 %, glucide < 5 % ( valoare maxima ) si continut in fibre ≥ 15 %  min. 9 %. Orice produs, ai carui constituenti alimentari principali nu se incadreaza in aceste valori nu este potrivit nutritiei Degu.
  • Hrana de baza  nu trebuie sa contina melasa, miere, glucoza sau fructoza.
  • Raport Ca : P = 2 : 1 ( identic cu raportul calciu : fosfor necesar multor animale ). Acesta proportie asigura o absortie eficienta a calciului, la nivel intestinal, si o utilizare optima a acestuia in organism. Orice modificare a acestor valori in dauna calciului sau fosforului, determina dezechilibre traduse prin rahitism, osteomalacie,calcifieri in tesuturile moi, probleme dentare, etc.
  • Hrana de baza nu trebuie sa contina cantitati mari de fructe deshidratate si / sau seminte bogate in uleiuri vegetale.Daca degu este bolnava de diabet, aceste componente trabuie sa lipseasca in totalitate. 
  • Este de dorit ca hrana de baza sa fie suplimentata cu vitamine si minerale in cantitatile cerute de fiziologia animalului. 
  • Sortimentul  de furaj ales nu trebuie sa contina  substante coccidiostatice ( ex. nitroimidazol ), care sunt toxice pentru Degu. Din acest motiv, furajele destinate alimentatiei iepurilor  nu sunt potrivite nutritiei  veveritelor Degu.
  •  Constanta in aprovizionare. Veverita Degu nu are capacitatea de a se adapta rapid la un nou sortiment alimentar. Orice modificare brusca a dietei poate determina tulburari gastrointestinale de intensitate variabila. Din acest motiv trecerea de la un furaj la altul are nevoie de o perioada de acomodare de cel putin 7 zile.

In continuare sunt prezentate cateva din cele mai cunoscute furaje destinate nutritiei veveritelor Degu si care sunt comercializate de catre majoritatea magazinelor pet Shop din tara.

 

Denumire : Degu Nature
Producator : Versele Laga
Compozitie:  Proteine  14 % ;  lipide 3,5 % ; fibre 15% ; cenusa 6 % ;                               Calciu  0,80 % ; fosfor 0,55 % ; metionina 0,23 % ; lizina 0,62 % ;
Vitamina A 12.000 UI / kg ; Vitamina D3 1500 UI / kg ;
Vitamina E 40 mg /kg ; Vitamina C 85 mg / kg
            Degu Nature este un furaj complet adaptat cerintelor specifice  nutritiei veveritelor Degu. Amestecul de componente naturale de inalta calitate asigura toti nutrientii esentiali, vitaminele, mineralele si amino-acizii de care are nevoie Degu  pentru o viate sanatoasa si plina de vitalitate. Compozitia alimentului include extra fibre, iarba, derivate de origine vegetala, oligozaharide, musetel si extracte de musetel, care asigura animalului o digestie excelenta, o igiena dentara coresrunzatoare, o blana lucioasa si o stare de sanatate perfecta. Produsul nu contine peleti si zahar.
            Producatorul indica o ratie zilnica de aprox. 30 g. se recomanda administrarea zilnica de alimente proaspete, apa si fan la discretie.
            Mod de prezentare : pachete de 750 g (  aprox. 25 ratii )
            Pret de vanzare : 19 – 22 RON

CrispyPelletsChDegu

Denumire: Crispy Pellets Chinchillas & Degus
Producator : Versele Laga
Compozitie: Proteine 16 % ; Grasimi 3 % ; Fibre 20 % ; Cenusa 8 % ;      Calciu 1 % ; Fosfor 0,5 % ; Vit. A 10.000 UI / kg ; Vit.  D3 1200 UI / kg ;    Vit. E 80 mg / kg ; Vit C 100mg / kg,  E1 ( Fe ) 100 mg / kg ; E2 (I) 2 mg / kg 
E4 ( Cu ) 10 mg / kg ; E5 ( Mg ) 75 mg / kg ; E6 ( Zn ) 70 mg / kg ;
Este un produs cu un continut ridicat de fibre fara adaos de zahar, palatabil, a carui formula de prezentare  “all in one” previne alimentatia selectiva. Structura mai dura a peletilor, permite rontaitul si in acest mod contribuie la mentinerea lungimii dintilor. Compozitia lor asigura toti nutrientii esentiali nutritiei adecvate chinchilelor si veveritelor Degu .
Ratia zilnica recomandta de producator este de 50 g pentru chinchilla si 30 g pentru Degu, alaturi de cantitati moderate de furaje proaspete iar  fan  si apa proaspata la discretie. Modul de prezentare al produsului este in pachete  cu fereastra si viu colorate de 1 kg = 20 ratii pentru Chinchilla si aprox. 34 ratii pentru Degu.


Denumire: Chinchilla &Degu Pro
Producator: Versele Laga
Compozitie: Proteina bruta 16 %;  Grasimi 3 %;  Fibre 20 %; Cenusa 8 %; Calciu 1%; Fosfor 0,5 %Vit. A 10.000 UI / kg ; Vit. D3 2.000 UI / kg ; Vit. E 30 mg / kg ; Cu 8 mg / kg
            Produsul este o hrana profesionala destinata veveritelor Degu si Chinchilelor. Formula all – in – one previne dezvoltarea unui comportament alimentar selectiv. Produsul este lipsit de zahar,  bogat in fibre si ierburi, care asigura o digestie excelenta si o dentitie sanatoasa. Florastimul din compozitie, permite dezvoltarea unei flore intestinale. Extractul de yucca permite reducerea mirosului neplacut al materiilor fecale,iar uleiurile esentiale continute de produs confera o rezistenta crescuta organismului.
Mod de prezentare: ambalaje de 1 kg
Pret estimativ: 17 – 20 RON

 

Alte produse destinate alimentatiei de baza a veveritelor Degu:

z1 z2 z3 z4