Ratia zilnica a veveritelor Degu trebuie suplimentata obligatoriu cu fan de calitate superioara, care sa acopere necesarul de fibre al animalului. Fanul trebuie sa fie bine uscat, lipsit de praf si fara portiuni mucegaite, cu miros placut de plante uscate. Cantitatea administrata trebuie sa asigure consumul la discretie al acestuia de catre animal. Este recomandabil ca alimentul sa fie amplasat intr-o iesle si nu direct pe podeaua custii, pentru a evita murdarirea fanului precum si risipirea lui. Iata cateva din cele mai populare sortimente de fan ambalat care se gasesc in magazinele pet shop.
 1a 1b 1c
            Alaturi de hrana de baza si fan, ratia veveritelor Degu trebuie sa includa si cantitati limitate de vegetale proaspete. Rolul acestora in alimentatie este de a furniza animalelor aminoacizii si acizii grasi esentiali ( care nu pot fi sintetizati in organism ), al caror aport nu poate fi realizat prin intermediul hranei de baza sau a fanului. Furajele verzi vor fi introduse in ratia Degu de doua ori pe saptamana in cantitati limitate. Datorita continutului ridicat in zaharuri, consumul de fructe va fi limitat la cel mult o data pe luna.
            Recompensele care se pot oferi veveritelor constau in seminete de floarea soarelui sau de dovleac nesarate, nuci, alune de padure. Datorita continutului ridicat in proteine si grasimi vegetale al acestor alimente, nu se vor oferi mai mult de 4 – 8 seminte / pe saptamana. Semintele de dovleac sau de floarea soarelui pot fi oferite  ca recompensa in numar de una doua seminte / animal de 3 – 4 ori pe saptamana. In cazul nucilor se recomanda ca acestea sa fie oferite in coaja, pentru a favoriza rontaitul, dar nu mai mult de o nuca / luna. Consumul unor cantitati mai mari de alune sau nuci pot determina aparitia afectiunilor hepatice sau renale.
            Ratia zilnica poate fi variata prin introducerea in alimentatie de biscuiti cu un continut bogat in fibre si fara adausuri de zahar, orez expandat ( fara aditivi alimentari ), ierburi uscate (  rucola, galbenele, patrunjel, petale de trandafir uscate ) sau legume deshidratate ( pentru suplimentarea ratiei cu vit. C ).
            Orice aliment care contine cofeina este toxic pentru Degu. De asemenea consumul de alimente care contin conservanti sau coloranti alimentari determina, in timp, aparitia de afectiuni renale sau hepatice. Fulgii de cereale din alimentatia omului sunt toxici pentru veverita Degu, datorita continutului de zahar brut al acestora.
            In ceea ce priveste cantitatea zilnica ce trebuie administrata veveritelor Degu = ratia alimentara = ea va fi stabilita de fiecare detinator pornind, in general de la valoarea orientativa indicata pe ambalajul hranei de baza folosite. Aceasta valoare trebuie ajustata in sensul suplimentarii  sau a reducerii  ei in functie de varsta animalului, starea de intretinere, starea fiziologica = animal tanar, femela gestanta sau in lactatie, mascul in perioada de reproductie, etc. Astfel in cazul animalelor tinere, sau a femelelor gestante sau in lactatie ratia alimentara va trebui crescuta pentru a acoperi necesarul suplimentar de energie si substante plastice. Ratia alimentara a masculilor in perioada de reproductie va trebui suplimentata cu un aport proteic crescut.  Ca regula generala, cantitatea administrata nu trebuie sa fie nici prea putina ( caz in care animalul nu isi va acoperi nevoile nutritionale si va slabi, va deveni apatic ) nici prea multa ( animalul va deveni obez ). Daca veverita Degu are o blana lucioasa sanatoasa, scaunul are consistenta normala, animalul este vioi si activ, inseamna ca ratia alimentara este corect stabilita
.
            Ratia zilnica poate fi oferita animalului intr-un singur tain sau va fi impartita intre doua administrari. Indiferent de modalitatea de alimentare aleasa, ratia trebuie administrata in acelasi moment al zilei astfel incat Degu sa-si poata dezvolta o rutina a alimentatiei. Nu trebuie uitat ca, pentru oricare animal de companie, momentul hraniri este cel mai important eveniment al zilei.
            Chiar daca este originar dintr-o zona semiarida a Anzilor, iar fiziologia ii permite sa supravietuiesca mai multe zile fara apa, in captivitate Degu trebuie sa primeasca apa proaspata zilnic si la discretie. Consumul lunar normal de apa al unei veverite Degu este de aproximativ 1000ml.  Consumul exagerat de apa ( polidipsie ) insotit de eliminarea unor cantitati crescute de urina ( poliurie ) pot fi simptomele care ne arata ca veverita s-a imbolnavit de diabet zaharat.

Concret ratia alimentara zilnica a unei veverite Degu va avea urmatoarea componenta:

  • ·         Amestec de baza: cca. 50g administrat odata sau de doua ori pe zi
  • ·         Fan: la discretie. Ieslea nu trebuie sa fie goala niciodata
  • ·         Vegetale proaspete:  brocoli, conopida, varza, castraveti, trifoi ( nu proaspat recoltat ci dupa cateva ore de la recoltare ) etc, in cantitati limitate.
  • ·         Seminte de dovleac sau floarea soarelui 2 – 4 seminte / odata la 2 zile
  • ·         Alte suplimente  ( biscuiti, orez expandat, grau expandat, etc ) in cantitati moderate  odata maxim de doua ori pe saptamana.
  • ·         Apa la discretie