Lista alimentelor pe care cainele nu ar trebui sa le consume niciodata continua cu:
Coaja de cartofi si cartofii verzi
cartofi
Coaja de cartofi si cartofii inverziti contin solanina si alti compusi toxici din grupa alcaloizilor. Consumati in cantitati mari determina:
Ø  Hipersalivatie
Ø  Voma
Ø  Diaree
Ø  Tulburari gastrointestinale severe
Ø  Depresia sistemului nervos central
Ø  Confuzie, modificari de comportament
Ø  Slabiciune musculara
Ø  Dilatarea pupilelor
Ø  Bradicardie ( incetinirea batailor inimii )
Dulciuri
alimente de evitat pentru caini b
Indiferent ca sunt bomboane, prajituri de casa sau crème nu tratati cateii cu astfel de produse. Cainele este mult mai predispus la diabet decat omul.
Mancarea grasa sau foarte sarata
Daca pentru om mancarea grasa este generatoare de o multitudine de afectiuni ce ne face sa credem ca nu acelasi lucru se intampla cainelui? Hranit frecvent cu alimente foarte grase, gen slanina, untura, seu, prajeli, etc, animalul va dezvolta afectiuni ale stomacului, ficatului, colecistului ( vezica biliara ), iar in cazuri mai grave afectiuni ale pancreasului ( pancreatite ) cu un prognostic grav si greu vindecabile.
De asemenea, mancarea foarte sarata prezinta un risc ridicat prin provocarea unor intoxicatii cu ioni de sodiu, cu afectarea, in principal, a aparatului cardiovascular. Dezechilibrele hidroelectrolitice consecutive consumului de alimente foarte sarate, determina scaderea calciului in organismul animal, urmata de demineralizari osoase..
Consecutiv ingerarii unor cantitati mai mari de alimente grase si sarate cainele poate prezenta stari de voma si diaree.
Mancarea alterata
Mi se pare inutil sa dezvolt acest paragraf. Nu cred ca exista apartinatori atasati sufleteste de cainele lor, care sa includa in alimentatia acestuia acest tip de hrana. Se intampla insa uneori sa oferim acestuia mancarea “ mai veche “ ramasa in frigider si aflata la limita ( semialterata ). Motivul pentru care  facem acest lucru, este un curent de opinie conform caruia cainele este mai rezistent decat omul la alimentele aflate al limita dintre proaspat si alterat. Nimic mai fals, la fel ca si in cazul omului, mancarea semialterata sau alterata produce stari de voma, diaree, abatere. De asemenea, este posibil sa ne intoxicam animalul cu compusii ( aflatoxine, amine biogene, cadaverina, putresceina ) rezultati in urma descompunerilor din alimentele alterate, sau chiar sa-l imbolnavim datorita microorganismelor prezente in acestea.
Nuci de Macadamia
nuci
          Nucile de Macadamia contin un principiu toxic, inca neidentificat, care afecteaza sistemul nervos si cel digestiv. De asemenea poate afecta musculatura scheletica, caz in care se poate ajunge la paralizii. Sunt suficiente un numar redus de nuci pentru a produce intoxicatia. Semnele intoxicatiei apar la aproximativ 12 ore de la ingestie si se concretizeaza in:
Ø  Stari de voma
Ø  Slabiciune musculara
Ø  Tremuraturi ale membrelor
Ø  Febra
Simptomele se remit dupa aproximativ 48 de ore, dar slabiciunea musculara si starea febrila pot determina ulterior alte afectiuni in cazul unor catei cu imunitatea scazuta sau mai sensibili. Combinatia de nuci cu ciocolata agraveaza tabloul clinic al intoxicatiei
Nucsoara
nucsoara
Nucsoara este un condiment exotic intrebuintat relativ des in diferite mancaruri sau prajituri. Cel mai des cainele se poate intoxica indirect, prin consumul resturilor alimentare ramase de la masa apartinatorilor in prepararea carora s-a folosit acest condiment. Principiul toxic este inca necunoscut, iar simptomele intoxicatiei sunt:
Ø  Tremuraturi si spasme ale musculaturii scheletice
Ø  Convulsii
Ø  Depresia sistemului nervos
Bicarbonatul de sodiu, preful de copt sunt de asemenea toxice pentru caine.
Oasele de pasare sau porc
Pare paradoxal, dar oasele, in special cele de pasare, dar si cele de porc, reprezinta un pericol pentru cainele nostru. Consumul, in cantitati mari, provoaca o constipatie severa animalului care, in cazuri rare, poate ajunge la ocluzie intestinala.
Fragmentele osoase, rezultate in urma masticatiei ( mai ales a oaselor lungi de pasare ), au aspectul unor aschii cu margini si capete ascutite. Odata ajunse in intestin, acestea pot determina raniri sau chiar perforari ale acestuia. Totodata aceste fragmente osoase pot forma conglomerate capabile sa produca ocluzie intestinala, iritari ale colonului si rectului urmate de defecari dureroase. Singurele oase recomandate sunt cele de vita, care pot fi administrate, de preferinta, fierte.
Struguri si stafide
struguri
Mai putin de 6 boabe de struguri pot determina insuficienta renala acuta unui caine de talie mica ( < 10 kg ) si mai sensibil. Principiul toxic responsabil de aceste efecte este inca necunoscut si se afla in cantitati mari in pulpa fructului. Simptomele intoxicatiei cu struguri sau stafide sunt:
Ø  Senzatie puternica de sete, urmata de ingestia unor mari cantitati de  apa / polidipsie
ØUrinari frecvente ( poliurie ) consecutiv consumului de apa
Ø  Diaree
Ø  Apatie
Ø  Stari de voma
Ø  Inapetenta ( anorexie )
Exista inca destule necunoscute referitoare la intoxicatia cu struguri sau stafide. Este cunoscut faptul ca anumite rase de caini pot consuma struguri si stafide fara nici o problema. Oricum este bine de evitat“ tratarea “ cainilor cu boabe de struguri sau stafide
Nu acelasi lucru se poate spune despre samburii de strugure. Este chiar recomandata introducerea lor in alimentatia cainelui ( din cand in cand ), intrucat ajuta la prevenirea unor afectiuni alergice, diabet,afectiuni renale, tumori, etc.
Semintele unor fructe ( cirese, caise, piersici, mere, prune )
Semintele acestor fructe contin glicozide cianogenice, a caror metabolizare in organismul animal conduce la simptomele intoxicatiei cu cianuri, respectiv:
Ø  Dilatarea pupilelor
Ø  Tahicardie ( accelerarea batailor cardiace ) insotita de aritmii cardiace
Ø  Dificultati respiratorii
Ø  Iritatii ale pielii
Ø  Coma, in situatiile mai grave
Totusi, probabilitatea unei intoxicatii cu semintele fructelor mai sus amintite este relativ redusa, dar nu de neglijat. Nu va alarmati daca catelusul dumneavoastra a mancat un cotor de mar sau a inghitit un sambure de cireasa sau caisa.
Xylitol 
Xylitolul este un indulcitor artificial, care sa gaseste intr-o serie de alimente cum ar fi: guma de mestecat, bomboane, fursecuri fara zahar, sucuri, etc. Ajuns in organismul cainelui, provoaca o secretie crescuta de insulina care, in anumite cazuri poate induce starea de coma hipoglicemica, prin scaderea dramatica a glucozei din sange. De asemenea, xylitolul determina afectarea functiei hepatice, cu efecte grave in cazul unor exemplare mai sensibile. Semnele unei intoxicatii cu xylitol sunt :
Ø  Stari de voma,
Ø  Diaree
Ø  Incoordonare in mers
Ø  Imposibilitatea de a sta in picioare ( ataxie )
Ø  Tremuraturi ale membrelor, convulsii
In mare acestea sunt alimentele prezente in dieta omului si pe care cainele nu ar trebui sa le consume niciodata. In majoritatea cazurilor este necesara ingestia unor cantitati relativ mari pentru a produce intoxicatia. In orice situatie insa, daca suspectati o posibila intoxicatie ( de orice natura ) a cainelui dumneavoastra, apelati cat mai rapid la medicul veterinar pentru instituirea tratamentului adecvat. In una din viitoarele postari, voi prezenta cateva din masurile de prim ajutor pe care le puteti aplica in cazul unor intoxicatii de natura alimentara sau nu pana la ( sosirea ) / prezentarea la  medicul veterinar.
In afara de aceste alimente interzise in nutritia cainilor, exista o categorie de alimente care, chiar daca nu sunt toxice, ar trebui evitate.