Ii iubim. Fac parte din viata noastra si de cele mai multe ori vrem sa impartim totul cu ei. In zilele noastre cainele a trecut de la stadiul de aparator al bunurilor si a vietii noastre, la cel de prieten, confident, ajutor de neinlocuit pentru cei cu dizabilitati, etc. Si atunci se intampla uneori, ca din prea multa dragoste sau din inconstienta, sa le facem rau, tocmai din dorinta de a imparti totul cu ei.
Nu toate alimentele sau bauturile care ne plac noua sau ne sunt benefice, sunt la fel de bune pentru caini. Scopul acestei serii de postari este acela de atrage atentia asupra unor alimente si bauturi din meniul nostru, cu potential toxic pentru animalul favorit. La sfarsitul seriei voi prezenta masurile de prim ajutor pe care le putem intreprinde, pana la sosirea medicului veterinar, pentru a  ne salva animalul de companie. Voi incepe seria cu:
Bauturile alcoolice
bauturile alcoolice la animale
Cum poate un caine sa ajunga sa consume alcool ? De cele mai multe ori accidental, urmare a lacomiei si curiozitatii atat de caracteristice comportamentului canin natural, combinata cu neglijenta noastra. Alteori se intampla ca unii apartinatori sa considere amuzant sa-si vada cainele manifestand semnele betiei. Altii  isi doresc un “ partener de pahar ”, sau din inconstienta, ofera ceva “ de baut “ cainelui iubit. In mod accidental intoxicatia alcoolica poate fi determinata si de ingestia de alcool sanitar, dezinfectante pe baza de alcool, sau chiar de consumul unei cantitati mari de drojdie de bere, care, ajunsa in stomac, fermenteaza si elibereaza alcoolul etilic. Indiferent de cauza, trebuie subliniat faptul ce intoxicatia cu alcool este potential letala pentru caine
Cantitatea de alcool ingerata se absoarbe cu usurinta in sange, la nivelul stomacului, dupa care se raspandeste in intreg organismul determinand aparitia simptomelor intoxicatiei etilice.
Ce cantitate de alcool este necesara pentru a induce starea de betie unui caine ?   In medie, 5 – 6 ml de alcool pur / kg greutate corporala poate fi letal. Un calcul simplu arata ca un pahar de 50 ml tuica  ( o dusca ), cu o concentratie de alcool de 50 %, determina absortia unei doze de 25 ml alcool pur. Aceasta cantitate poate fi letala unui caine de    4 – 5 kg. Cu cat greutatea corporala  este mai mica cu atat cantitatea de alcool necesara pentru a induce starea de betie este mai mica.
Semnele intoxicatiei  alcoolice la caine sunt asemanatoare cu cele intalnite la om:
·        Incoordonarea miscarilor, mers clatinat, haotic
·        Ataxie
·        Tulburari de comportament: cainele poate deveni agresiv sau dimpotriva letargic.
·        Stari depresive
·        Voma, deshidratare
·        Bradicardie, convulsii, insuficienta renala acuta, stari comatoase sau chiar moarte in cazul ingestiei unor cantitati mari de alcool