Mentinerea microclimatului in zona de confort termic, in cazul testoaselor de Florida,  implica asigurarea temperaturii optime atat in mediul acvatic si terestru cat si a mediului in care este amplasat acvaterariul.

In mediul acvatic, intervalul de temperatura optim este cuprins intre 23 – 25°C pentru testoasele adulte si tineretul de peste 1 an, respectiv 25 – 27°C, in cazul puilor si a tineretului sub 1an. Pentru testoasele bolnave este recomandata cresterea temperaturii mediului acvatic  la valori cuprinse intre 29 – 30°C pana la insanatosirea si recuperarea completa a animalului.

Daca testoasele adulte sunt relativ rezistente la variatii de temperatura, puii si tineretul sub 1 an prezinta o sensibilitate crescuta. Din acest motiv, mentinerea constanta a acestui parametru, in cazul exemplarelor tinere, trebuie sa fie prioritara.

O valoare a temperaturii situata sub limita inferioara a zonei de comfort termic ( ≤ 22,5°C ) este insotita de o reducere a activitatii testoasei, care devine apatica, cu miscari lente, incetinite, timp de reactie mult prelungit la actiunea unor stimuli externi si reducerea progresiva a apetitului pana la refuzul de hrana. Intervalul de temperatura in care apa este prea rece pentru un comportament normal al testoasei, dar nu suficient de rece pentru ca reptila sa intre in hibernare, este un factor determinant in aparitia majoritatii afectiunilor  grave, cu evolutie letala, descrise in patologia acestei specii.

Temperatura apei mai mare de 30°C, descurajeaza testoasa sa paraseasca mediul acvatic. In acelasi timp apa  prea calda expune reptila la infectii bacteriene sau micotice, determina inmultirea axagerata a algelor in mediu si pe suprafata carapacei si expune animalul riscului hipertermiei. Daca testoasa petrece timp indelungat in apa, cu capul ridicat deasupra nivelului acesteia si respira cu gura larg deschisa, este un semn clar ca temperatura in mediul acvatic este peste limita maxima a zonei de comfort.

Asigurarea temperaturii optime  constante in mediul acvatic al testoasei de Florida, impune dotarea acvaterariului cu un incalzitor electric submersibil. In comertul cu accesorii pentru  pesti exotici si alte animale de companie, exista o oferta variata de astfel de incalzitoare. Alegerea accesoriului potrivit acvaterariului testoasei trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

  • incalzitorul trebuie sa fie robust, compact, destinat special  incalzirii apei in acvaterarii,
  • o putere calorica direct proportionala cu volumul de lichid care urmeaza sa fie incalzit 
  • pe cat posibil sa fie dotat cu un termostat.  

Pentru a impiedica producerea unor accidente nedorite  ( arsuri, spargerea accidentala a invelisului incalzitorului ), este recomandata introducerea acestuia intr-un tub PVC  gaurit ( pentru a permite circulatia apei ).

Indiferent daca incalzitorul electric  este sau nu dotat cu termostat, monitorizarea temperaturii apai din acvaterariu cu un termometru submersibil sau flotant este absolut necesara.

In mediul terestru al acvaterariului asigurarea temperaturii, in limitele confortului termic, se realizeaza relativ usor prin adoptarea unor variante constructive simple, care de cele mai multe ori asigura si functia de iluminare a spatiului ( becuri cu filament incandescent, becuri cu vapori de mercur, etc ).

Temperatura aerului are rolul de a stimula testoasa sa paraseasca  mediul acvatic si asigura confortul termic necesar desfasurarii activitatilor metabolice si imunitare din organismul reptilei.

Pentru a stimula parasirea mediului acvatic de catre testoasa cu tample rosii, temperatura aerului in mediul terestru trebuie sa fie cu aproximativ 12°C mai mare decat cea a mediului acvatic. In consecinta intervalul zonei de confort termic este cuprinsa intre valori ale temperaturii aerului de 32 – 35°C. Valoarea temperaturii   in mediul terestru trebuie inregistrata in punctul cel mai inalt al carapacei testoasei gazduite.

O valoare a temperaturii aerului mai mica de 32°C, descurajeaza reptila sa iasa din mediul acvatic, iar o valoare mai mare de 35°C expune animalul pericolului hipertermiei sau al arsurilor tegumentare.  Daca testoasa paraseste mediul acvatic si iese pe uscat pentru a se incalzi, dar peste cateva minute se retrage din nou in apa, este un semn clar ca temperatura aerului, in zona de incalzire, este prea mare.

Asigurarea temperaturii de comfort la nivelul spatiului terestru poate fi asigurata, cel mai usor, cu ajutorul becurilor cu filament incandescent. Aceste surse de lumina si caldura trebuiesc astfel pozitionate incat sa asigure o incalzire si o iluminare uniforma a suprafetei de uscat.  Reglarea temperaturii se realizeaza prin marirea sau micsorarea distantei dintre sursa si punctul cel mai inalt al carapacei testoasei.

Monitorizarea temperaturii aerului in zona terestra a acvaterariului se realizeaza cu ajutorul unui termometru amplasat, pe cat posibil, intr-o zona greu accesibila reptilei.

Spatiul in care este amplasat acvaterariul testoasei este indicat sa aiba o temperatura a aerului intre 22 – 24°C. Este recomandata amplasarea habitatului in zona cea mai retrasa si linistita a camerei, departe de curentii reci de aer. Acvaterariul nu va fi amplasat in apropierea ferestrelor sau in bataia directa a razelor solare.