Bolile care afecteaza testoasele de Florida, crescute ca animale de companie, au drept cauza comuna, in proportie de 87%,  conditii de intretinere neadecvate si / sau greseli in  alimentatia reptilei. Procentul ridicat de imbolnaviri in care sunt implicate elementele mentionate anterior, reprezinta cea mai buna ilustrare al impactului major, pe care il au conditiile de crestere si intretinere, respectiv alimentatia, asupra starii de sanatate a animalelor de companie in general.

Un acvaterariu corect dimensionat, cu apa curata, filtrata permanent, temperatura in limitele zonei de comfort termic (  23 – 25°C  ), asigurarea iluminarii si a radiatiilor UV ( de tip A si B ) precum si o alimentatie cat mai variata, completata in permanenta cu suplimente minerale si vitaminice ( in principal Ca, Ph, vit. A, D, E si K ), sunt esentiale in scaderea semnificativa a riscului de imbolnaviri al acestor animale de companie. 

Patologia testoaselor cu tample rosii include boli infectioase cu etiologie virala, bacteriana sau micotica, infestatii parazitare, boli de nutritie, de metabolism, afectiuni ale organelor interne, ale carapacei si plastronului, boli ale ochilor si urechilor. Totodata testoasele pot suferi traumatisme cu etiologie diversa, rani, hemoragii ( interne sau externe ), intoxicatii, etc.

Suspiciunea ca testoasa de Florida aflata in ingrijire este bolnava impune cateva actiuni cu caracter general, din partea detinatorului:

  • Cresterea temperaturii mediului acvatic de la 25°C  la  28°C, respectiv a aerului din zona de uscat  de la 32°C la 38° C. Fiind animale poichiloterme ( cu sange rece ), testoasele tind sa aiba temperatura corpului apropiata de cea a mediului inconjurator. Intrucat procesele metabolice si mai ales mecanismele imunitare au un maxim de eficienta la temperaturi crescute ale corpului, este evident ca prin aceste modificari ale constantelor termice ale  mediului acvatic si terestru, sunt favorizate mecanismele imunitare de aparare impotriva agentilor patogeni.
  • Inlocuirea in totalitate a volumului de apa din mediul acvatic si asigurarea unei eficiente crescute a filtrarii acesteia. Daca testoasa suferinda prezinta dificultati in a inota, inaltimea coloanei de apa va fi redusa la minim ( pentru a preveni inecul ) si se va asigura posibilitatea ca animalul sa poate iesi cu usurinta pe uscat.
  • Mentinerea hidratarii reptilei ( in cazul in care animalul refuza sa intre in mediul acvatic ) este un aspect foarte important in managementul actiunilor intreprinse de detinatorul unei testoase cu simptome de boala.
  • Asigurarea unei alimentatii echilibrate si cat mai variate vine sa completeze ansamblul actiunilor care ar trebui intreprinse de detinatorul unei testoase posibil bolnave.

Daca, cu toate ameliorarile microclimatului si a alimentatiei testoasei, starea acesteia nu se imbunatateste in cateva zile, se impune un  consult medical veterinar.

Tratarea cu succes a unei testoase de Florida bolnave implica un diagnostic corect si o schema de tratament adecvata. Este vital ca detinatorul testoasei bolnave sa apaleze la un medic veterinar si sa nu incerce sa se substituie acestuia pe baza informatiilor culese din surse mai mult sau mai putin informate. Este salutara dorinta acestuia de a se implica in procesul de insanatosire a animalului preferat, dar interpretarea simptomelor care contureaza tabloul clinic al unei afectiuni si conduc la stabilirea unui diagnostic, necesita experienta si cunostintele unui medic veterinar.