Citrobacterioza

Citrobacterioza este o boala de purtator, intrucat agentul patogen raspunzator  de infectie, Citrobacter frecundii, este un germen epifit, Gram negativ, prezent in mod natural la nivelul tractului digestiv al mamiferelor ( inclusiv omul ), reptilelor si pasarilor.

Conditiile in care acest germen, aparent inofensiv, devine patogen si declanseaza manifestarile clinice ale bolii, sunt strans legate de asigurarea elementelor de microclimat. Astfel afectiunea apare frecvent in cazul testoaselor de Florida, crescute in acvaterarii fara sisteme de filtrare, sau dotate cu sisteme ineficiente si in care apa este este schimbata la intervale de timp mari.

Simptome

Tabloul clinic al bolii este caracterizat de predominanta simptomelor cutanate:

 • congestii,
 • hemoragii cutanate,
 • ulceratii la nivelul cozii si a membrelor.

In cazurile mai evoluate se inregistreaza tumefierea degetelor urmata de gangrena acestora. Semnele cutanate sunt insotite de alterarea starii generale  manifestata prin:

 • refuzul hranei ( anorexie ),
 • stare letargica,
 • adinamie,
 • indiferenta la actiunea stimulilor externi urmata de paralizia membrelor.

Prognosticul  este grav, de cele mai multe ori boala fiind letala pentru testoasa afectata.

Diagnostic

Medicul veterinar va stabili diagnosticul pe baza simptomelor cutanate. Din nefericire diagnosticul de certitudine se obtine, de cele mai multe ori, in urma examenului anatomo – patologic.

Tratament

Testoasa bolnava va fi trecuta intr-un tanc uscat, in care temperatura aerului este mentinuta la 30° – 35°C. Pentru a preveni efectele deshidratarii, zilnic, animalul va fi introdus intr-un bazin cu apa curata, incalzita la 30°C, timp de 1 – 2 ore, pentru a bea  si a se incerca hranirea lui.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea parenterala ( subcutanat sau intramuscular ) de antibiotice, timp de 5 – 7 zile, in combinatii si doze indicate de medicul veterinar. Antibioterapia va fi asociata cu terapia de sustinere si vitaminoterapie. Ulceratiile tegumentare vor fi tratate pana la vindecarea completa, cu unguente continand antibiotice.

Micoplasmoza

Este o boala infecto – contagioasa, care afecteaza, in egala masura, atat exemplarele adulte cat si tineretul a peste 40 de specii de testoase terestre si acvatice, salbatice sau crescute in captivitate.

Agentul etiologic ( cauzal ) al afectiunii este reprezentat de de o bacterie din genul Mycoplasma, respectiv Mycoplasma agassizii. Germenul incriminat poate actiona singur sau in asociere cu alte micoplasme ( M. synovie, M. pneumoniae, etc ).

Simptome

Initial boala debuteaza la nivelul cailor respiratorii superioare si se manifesta prin:

 • rinita insotita de secretii nazale abundente de natura seroasa, seromucoasa sau mucopurulenta:
 • edem conjunctival;
 • conjunctivita,
 • enoftalmie.
 • datorita deshidratarii solzii isi pierd luciul.

In evolutia sa, procesul infectios cuprinde pulmonii si astfel tabloul clinic initial se complica cu manifestari de pneumonie sau bronhopneumonie ( dificultati respiratorii, inot cu corpul inclinat vizibil intr-o parte ).

La cateva zile de la debutul afectiunii se inregistreaza si semnele alterarii starii generale a testoasei, respectiv:

 • inapetenta,
 • anorexie,
 • letargie,
 • indiferenta la stimuli externi,
 • perioade lungi de imobilitate.

Netratata boala poate evolua saptamani sau luni, prognosticul fiind grav.

Diagnostic

Medicul veterinar va stabili diagnosticul pe baza informatiilor furnizate de detinator si a examenului clinic al testoasei bolnave. Izolarea si cultivarea in vitro a mycoplasmei, conduc la stabilirea diagnosticului de certitudine.

Tratament

La fel ca si in cazul celorlalte bacterioze, tratamentul  consta in administrarea sustinuta de antibiotice asociata cu terapia de sustinere. Transferul testoasei intr-un tanc uscat, pe toata durata tratamentului se dovedeste a fi oportun.  

Clostridioza

Tabloul clinic al unei infectii cu germeni din genul Clostridia, este cel al unei septicemei grave: inapetenta, anorexie, dificultati locomotorii urmate de moartea in timp scurt a testoaselor afectate.

Tratamentul infectiei este ineficient datorita evolutiei rapide a bolii. Este posibila insa vaccinarea testoaselor cu un vaccin folosit impotriva enterotoxemiei anaerobe a oilor.

Infectiile prezentate anterior sunt printre cele mai frecvent intalnite in la testoasele cu tample rosii. Evident exista si alti germeni patogeni ( Leptospira spp., Erysipelothrix, etc ) care pot afecta aceste reptile, dar incidenta acestor afectiuni este relativ redusa. In acest context putem aminti:

 • Tuberculoza – boala cu o evolutie sporadica, cu un potential zoonotic crescut.
 • Botulismul – intalnit in special in cazul testoaselor care primesc in alimentatie peste din conserve.