Septicemia este o infectie sistemica de natura bacteriana, grava, care poate afecta orice testoasa ( reptila ) ale carei mecanisme imunitare de aparare sunt compromise. In consecinta, orice factor exo- sau endogen, care afecteaza functionarea sistemului imunitar al testoasei, poate constitui cauza declansarii manifestarilor clinice ale acestei boli. Astfel:
- apa murdara a acvaterariului, cu o incarcatura masiva de germeni bacterieni;
- lipsa unui sistem eficient de filtrare a apei ;
- mentinerea pentru o perioada lunga de timp a testoasei intr-un mediu al carui temperatura este mai mica decat limita inferioara a zonei de comfort termic ( 20 – 23°C ), dar mai mare decat temperatura la care reptila intra in hibernare;
- conditiile de igiena deficitare;
- prezenta unor rani deschise netratate sau tratate superficial, sunt cele mai frecvente cauze ale aparitiei septicemiei.
De asemenea septicemia poate sa apara secundar unor afectiuni acute sau cronice netratate sau care evoluaza asimptomatic si astfel trec neobservate de detinatorul animalului.
Agentii cauzali ( etiologici ) ai declansarii infectiei sunt reprezentati de bacterii, in general Gram negative, cel mai frecvent apartinand genurilor: Klebsiella, Aeromonas, Pseudomonas.
Tabloul clinic
Perioda de incubatie are o durata variabila de la o ora pana la cateva zile. In general boala evoluaza prin simptome nespecifice, care insa privite in ansamblu semnalizeaza declinul rapid si dramatic, a starii generale de sanatate a animalului afectat. In principiu afectiunea evoluaza sub 3 forme, respectiv:
- Forma septicemica, cu o evolutie fulminanta, soldata de cele mai multe ori cu moartea exemplarului afectat in mai putin de 24 h. Datorita rapiditatii evolutiei, singurele simptome care pot fi observate sunt pete rosiatice ( datorate stazei sangvine sau a hemoragiilor ) prezente la nivelul carapacei dar mai ales ale plastronului.
- Forma pulmonara, caracterizata prin dificultati respiratorii ( respiretie dispneica, cu gatul intins excesiv, in pozitie ortopneica, gura larg deschisa, si eforturi vizibile pentru a respira ), inot eratic, cu corpul aplecat intr-o parte. Gura larg deschisa permite observarea coloratiei cianotice a mucoasei bucale, care, alaturi de secretiile nazale abundente uni sau bilaterale, completeaza tabloul clinic al formei pulmonare. Forma pulmonara evoluaza timp de 5-6 zile si are un prognostic grav spre rezervat, intrucat animalul poate muri sau boala trece in forma cronica caracterizata prin scaderi semnificative in greutate ( emacierea organismului ) si deshidratare.
- Forma digestiva, este caracterizata printr-o evolutie cronica, care se intinde pe durata a 5-6 saptamani. In aceasta forma se inregistreaza inapetenta, anorexie, descarcari diareice abundente insotite de deshidratare accentuata, stari letargice cu perioade lungi de imobilitate. Este posibila si aparitia de pete rosiatice la nivelul carapacei si plastronului, precum si de escare ( zone de necroza ) pericloacal si periarticular. Uneori tabloul clinic al formei digestive se complica cu simptome de stomatita ( inflamatii ale mucoasei bucale ).
Diagnostic
Medicul veterinar va stabili diagnosticul de septicemie pe baza semnelor clinice si a rezultatelor izolarii si cultivarii germenilor din sange. De multe ori diagnosticul de certitudine survine tardiv pe baza examenului anatomo – patologic.
Tratament
In cazul septicemiei, tratamentul consta in administrarea sustinuta ( intravenos sau intramuscular ) de antibiotice cu spectru larg de actiune, in combinatii si doze stabilite de medicul veterinar.
Pe toata durata tratamentului, testoasa afectata va fi indepartata din mediul infectat, fiind gazduita intr-un tanc uscat, cu temperatura mediului intre 32 – 35 grade. Pentru a evita pericolul deshidratarii, reptila va fi introdusa zilnic intr-un tanc cu apa curata, cu un ph usor acid Ph = 2,6 – 3 si cu temperatura crescuta in jurul valori de 30°C, unde va fi mentinuta cca 1 – 2 ore.
Terapia cu medicamentoasa trebuie insotita cu cea de sustinere prin reechilibrare hidroelectrolitica si administrare parenterala de lichide nutritive si suplimente vitaminice, care contin vit. A, D3, C si E.