Aceasta denumire generica grupeaza o serie de boli, care afecteaza integritatea si functionalitatea sistemului osos al testoasei de Florida, avand drept cauza comuna deficiente legate de aportul sau utilizarea calciului ( metabolismul calciului ) de catre organismul exemplarului afectat. Aceste afectiuni sunt comune tuturor reptilelor crescute in captivitate, fiind intalnite relativ frecvent, intrucat factorul declansator al acestor boli este reprezentat, in principal, de conditiile necorespunzatoare de intretinere si / sau o alimentatie dezechilibrata ( de regula carentata in calciu si cu fosfor in exces ).

Chiar daca, la prima vedere, oasele par a fi structuri solide, bine definite si aparent inerte chimic, la nivelul lor au loc in permanenta procese biochimice caracterizate prin depuneri fosfo – calcice, dar si de mobilizare a acestor minerale, in functie de solicitarile de moment ale organismului. Cu alte cuvinte structura osoasa este intr-o permanenta dinamica, sistemul osos fiind un participant activ in procesele metabolice ale organismului animal.

Entitatile patologice incluse in acest grup sunt:

 • Rahitismul – afectiune a oaselor ( osteodistrofie ), specifica animalelor tinere, caracterizata printr-o insuficienta mineralizare a ( mai vizibila  la nivelul oaselor lungi ), datorita unor dezechilibre fosfo – calcice si / sau a carentei in vitamina D.
 • Osteomalacia – boala osoasa generalizate, similara cu rahitismul, dar care afecteaza exemplarele adulte si care sunt determinate de un defect in procesul de mineralizare osoasa. Cauza cea mai frecventa este reprezentata de carenta in vitamina D si / sau de dezechilibrul alimentar fosfo – calcic.
 • Osteoporoza – boala sistemica, care afecteaza osul, caracterizata prin atrofia tesutului osos, avand ca rezultat cresterea fragilitatii oaselor si implicit a riscului de aparitie a fracturilor.
 • Osteodistrofia fibroasa – reprezinta o tulburare a metabolismului mineral, caracterizata prin inlocuirea tesutului osos cu tesut fibros, cu afectarea in special a articulatiilor ( “ articulatii de guma “ ) si a structurilor osoase de la nivelul carapacei.
 • Hiperparatiroidismul secundar, aparut pe fondul unui dezechilibru alimentar fosfo – calcic ( alimentatie carentata in calciu insotita, de obicei, cu un exces in aportul de fosfor ). Hipersecretia de hormon paratiroidian ( parathormonul ) aparuta in aceasta situatie, are ca rezultat mobilizarea calciului de la nivelul oaselor.

Cauzele frecvente, care conduc la aparitia uneia din aceste boli metabolice, sunt legate in principal  de conditiile de intretinere si alimentatie:

 • aport insuficient de calciu;
 • exces de fosfor in ratia testoasei. In conditiile unei diete echilibrate cantitatea de calciu in ratia alimentara,  raportata la cea de fosfor trebuie sa fie de la 1:1 pana la 2:1. Orice dezechilibru al acestui raport se soldeaza cu aparitia unei afectiuni osoase.
 • alimentatie hiperproteica – genereaza accelerarea ritmului de crestere al testoasei, cu toate efectele negative amintite ( afectari ale tuturor organelor, in special a rinichilor si ficatului ).
 • prezenta in dieta testoasei a unor alimente, care contin compusi ce inhiba absortia intestinala a calciuluioxalatii de Ca, prezenti de exemplu in frunzele de spanac, sau grasimea in exces reduc absortia Ca, generand astfel carenta acestui mineral chiar si in conditiile unui aport alimentar echilibrat.
 • insuficienta expunere a reptilei la radiatiile UV in special a celor de tip B – determina reducerea sintezei la nivel cutanat de vitamina D3.
 • boli ale altor organe ( ficat, rinichi, intestin, glanda parotida ) – afectarea acestora determina tulburari ale metabolismului calciului, fosforului si / sau a vitaminei D3.
 • temperatura scazuta a mediului – alaturi de alti parametrii fizici ai mediului ambiant, temperatura scazuta conduce la incetinirea proceselor de digestie si absortie intestinala, implicit si a calciului.

In concluzie se poate afirma ca bolile metabolice ale sistemului ososisi au originea in neasigurarea unor conditii de viata adecvate testoasei de Florida, crescuta in captivitate, ca animal de companie.

In conditiile in care produsele destinate asigurarii unui mediu de viata propice testoaselor de Florida ( incalzitoare, filtre de apa, lampi UVB, etc ) se gasesc in toate magazinele de tip pet – shop la preturi accesibile, iar varietate de alimente si suplimente comercializate este relativ mare, nu exista nici un motiv pentru care, cel care si-a asumat responsabilitatea cresterii si intretinerii acestui animal de companie, sa nu ii asigure mediul de viata si alimentatia in concordanta cu nevoile specifice ale speciei.

Continuare…