Entitatile patologice grupate sub termenul generic de boala metabolica a tesutului osos, se manifesta in principal prin simptome la nivelul aparatului locomotor ( schelet si musculatura ) al testoasei de Florida,dar si prin modificari ale aspectului si /sau a structurii carapacei si plastronului.De cele mai multe ori tabloul clinic este completat cu semne ale alterarii starii generale.

Astfel, in cazul rahitismului intalnim:

  • deformari ale articulatiilor si membrelor,
  • aparitia de fracturi spontane ( in special la nivell oaselor lungi ),
  • dificultati in deplasare, catarare, inot, sau in a iesi din apa pe uscat,
  • carapace de consistenta moale – la presiunea exercitata cu degetele asupra carapacei si plastronului, acestea se deplaseaza una in raport cu cealalta,
  • deformari ale carapacei ( carapace cu aspect de sa de calarie, in cele mai multe cazuri ),
  • dureri ale membrelor,
  • semne generale: apetit capricios urmata de inapetenta sau chiar anorexie, letargie, adinamie, scadere continua in greutate, stare de slabiciune generalizata.

Osteomalacia are manifestari clinice similare cu rahitismul, cu deosebirea ca afectiunea apare la testoasele de Florida adulte, spre deosebire de rahitism care apare la pui si tineret.

Osteoporoza se manifesta prin:

  • atonia membrelor sau chiar paralizia acestora ( este posibil ca testoasa sa isi tarasca membrele posterioare ),
  • testoasa nu isi poate retrage membrele sub carapace,
  • pe suprafata carapacei apar zone de consistenta modificata ( moale )si cu structura alterata ( ramolismentul carapacei ),
  • plastronul apare modificat, avand o consistenta asemanatoare cu a unui carton inmuiat in apa,
  • tumefierea membrelor.
  • Simptomele locale sunt completate de manifestari cu caracter general cum ar fi : inapetenta, anorexia, scadere in greutate, imobilitate, adinamie, stare letargica si de slabiciune accentuata.

Ostoedistrofia fibroasa generalizata, se manifesta initial prin:

  • o deformare caracteristica a carapacei:  scuturile cornoase se ridica, cu aparitia unor santuri vizibile intre placile costale si cele marginale. In final carapacea prezinta o serie de ridicaturi regulate, care in conditiile aportul de Ca se osifica. Deformarea carapacei este ireversibila.
  • tulburari ale mersului – testoasele nu se pot sprijini pe toate cele 4 membre,
  • umflarea articulatiilor, urmata de “ inmuierea “ acestora ( datorita inlocuirii tesutului osos al capetelor articulare  cu tesut fibros ), asa numitele “ articulatii de guma “.

In stadiile avansate, urmare a accentuarii procesului de inlocuire a tesutului osos cu tesut fibros, are loc:

  • aplatizarea si micsorarea carapacei, urmata de inmuierea acesteia ( carapace de carton ),
  • modificarea consistentei mandibulei, care prezinta o mobilitate exagerata,
  • procesul se extinde de cele mai multe ori la toate oasele capului.

Urmare a evolutiei bolii, tabloul clinic sa complica cu simptomele afectarii starii generale: inapetenta, anorexie, imobilitate, letargie, culminand  in final  cu moartea testoasei afectate, in lipsa unui tratament sustinut.

Hiperparatiroidismul, aparut secundar pe fondul unei alimentatii carentate in calciu, are ca efect hipersecretia de parathormon, care determina mobilizarea calciului din oase, urmata de demineralizari osoase dureroase, aparitia de fracturi spontane ( in special a oaselor lungi ), tremuraturi ale musculaturii, afectarea starii generale a animalului: anorexie, letargie, imobilitate prelungite, dificultati in mers. 

Diagnostic

Discutia cu detinatorul testoasei asupre conditiilor de intretinere si alimentatie ( anamneza ), urmata de examenul clinic al testoasei bolnave, permit medicului veterinar stabilirea unui diagnostic prezumtiv. Examenul radiologic, ofera datele suplimentare pentru un diagnostic de certitudine. 

Prognosticul acestor afectiuni osoase este rezervat spre grav, dace se tine cont de faptul ca testoasa ajunge la medicul veterinar in fazele avansate ale bolii, iar recuperarea animalului este lunga si anevoioasa. Primele semne de insanatosire apar dupa saptamani sau chiar luni de la corectarea conditiilor de intretinere si alimentatie si de instituire a tratamentului medicamentos.

Tratament 

Corectarea conditiilor de intretinere si asigurarea unei alimentatii echilibrate reprezinta elementele de baza in tratamentul testoaselor afectate.

Ratia alimentara va fi completata cu suplimente minerale, care contin calciu si fosfor in raport Ca : P = 2 : 1. Administrarea parenterala de calciu nu este indicata intrucat presupune unele riscuri ( datorate dificultatilor de dozare ) si este extrem de dureroasa pentru animal.

Testoasa va fi expusa, timp de 12 ore zilnic, radiatiilor UVB naturale ( radiatiile solare ) sau artificiale ( bec cu radiatii UVB ). Expunerea reptilei va fi directa si nu prin peretii de sticla sau plastic ai acvaterariului. Este bine de stiut ca radiatiile UV nu penetreaza sticla, in schimb radiatiile infrarosii ( termice ) ceea ce creste riscul aparitiei manifestarilor de hipertermie, in cazul exemplarelor expuse in aceste conditii.

Prevenirea imbolnavirii testoaselor de Florida este sinonima cu: