Prezentarea parazitozelor intalnite la testoasa de Florida, continua cu endoparazitozele determinate de trematode ( viermi lati ), nematode ( viermi cilindrici ) si acanthocefali.

Avertisment:  produsele antiparazitare care au ca substanta activa ivermectina, sunt extrem de toxice pentru testoase, motiv pentru care nu vor fi utilizate sub nici o forma in schema de tratament.

Trematodozele

Aceste boli parazitare sunt intalnite relativ frecvent in cazul testoaselor de apa dulce ( inclusiv testoasa de Florida ). Trematodele sunt o clasa de viermi plati, paraziti obligatorii, cu corpul turtit dorso – ventral,avand dimensiuni cuprinse intre 1 mm pana la 1,5 m. Ciclul de viata al acestor organisme, cuprinde mai multe stadii larvare si include o gazda definitiva si un numar variabil ( 1 – 2 ) gazde intermediare. Rolul testoaselor poate fi cel de gazda definitiva sau de prima sau a doua gazda intermediara.

Contaminarea testoaselor se realizeaza cel mai frecvent, in urma consumului de hrana vie ( moluste, pesti, etc ) infestata cu una din stadiile larvare a trematodelor. Calea transcutanata, reprezinta o alta modalitate posibila de contaminare a reptilei. Odata patrunse in organismul testoasei, evolutia formelor infestante este diferita in raport cu tipul de gazda: gazda intermediara – forma infestanta ( numita si metacercar ) se inchisteaza in diferite tesuturi; gazda definitiva – forma infestanta migreaza, cel mai frecvent, la nivel intestinal, unde evoluaza in formele adulte. Alte localizari posibile pentru formele adulte ale trematodelor sunt: 

 • diferite segmente ale tubului digestiv ( esofag, faringe, stomac, vezica biliara );
 • rinichi si vezica urinara,
 • la nivelul globilor oculari,
 • vasele sanguine.

Simptome

Simptomatologia acestor boli parazitare variaza in functie de specia parazitului, localizare si intensitatea infestatiei.

In cele mai multe cazuri ( infestatii slabe sau moderate ) parazitoza evoluaza asimptomatic sau cu manifestari clinice sterse: 

 • inapetenta,
 • regurgitari ale hranei inghitite,
 • slabire progresiva.

Infestatiile masive insa, evoluaza cu un tablou clinic caracterizat prin:

 • stari letargice,
 • adinamie,
 • stari diareice alternand cu constipatie,
 • stari anemice,
 • edeme subcutanate,
 • chiar moarte  in cazurile netratate sau tratate superficial.

Diagnostic

Medicul veterinar va stabili diagnosticul in urma examenului coprologic, unde vor fi puse in evidenta ouale parazitului

Tratament

Consta in administrarea pe cale orala de febendazol, mebendazol sau thiabendazol, conform schemei de tratament elaborata de medicul veterinar.

Nematodoze

Nematodele sunt o clasa de viermi cilindrici cu corpul lung, subtire, nesegmentat si  prevazut cu aparat bucal de fixare. Aceste organisme reprezinta cei mai frecventi endoparaziti intalniti la speciile de testoase terestre, marine sau de apa dulce.  Cele mai frecvente nematode intalnite la testoase sunt:

 • ascarizii ( Sulcascaris spp. ), care se dezvolta  la nivelul intestinului subtire si pot atinge dimensiuni de pana la 10 cm, 
 • oxiurii ( Alaeuris, Mehdiella,, Thaparia spp. )  localizati in colon.

Ciclul evolutiv al nematodelor este diferit in functie de specie. Astfel ouale de Ascaris eliminate in mediul acvatic prin intermediul fecalelor, sunt ingerate de o gazda intermediara ( molusca, peste, broasca ). Testoasa se contamineaza in urma hranirii cu hrana vie, infestata. Odata inghitite, larvele sunt eliberate, la nivelul stomacului, sub actiunea sucului gastric, migreaza in intestin, unde se transforma in adulti si, astfel ciclul se reia.

Simptome

De cele mai multe ori parazitismul cu nematode evoluaza asimptomatic sau cu tulburari digestive nespecifice: anorexie, scadere in greutate, in cazuri rare diaree.

Diagnostic

Medicul veterinar va stabili diagnosticul in urma examenului coprologic.

Tratament

Medicul veterinar va stabili substanta antiparazitara ( fenbendazol, levamisol,  etc ) si doza administrata.

Acantocefaloza

Acantocefalii reprezinta o increngatura de viermi paraziti, localizati la nivelul intestinului subtire la vertebrate. Caracteristica acestor organisme o constituie trompa retractila, prevazuta cu carlige si actionata de muschi, prin intermediul careia parazitul se fixeaza in peretele intestinal al gazdei.

Testoasele de Florida pot fi gazde intermediare sau definitive. Daca testoasa inghite din apa ouale acestor paraziti, sunt gazde intermediare. In cazul in care reptila se contamineaza in urma consumului unei gazde intermediare ( crustacei sau insecte servite ca hrana vie ), devine gazda definitiva.

Simptome

Tabloul clinic al acantocefalozei este dominat de slabirea continua ( emaciere ) si oboseala musculara marcanta ( epuizare ).

Diagnostic

Examenul coproparazitologic asigura stabilirea diagnosticului de catre medicul veterinar.

Tratament

Administrarea de substante antiparazitare (fenbendazol, levamisol ) oral sau parenteral.

Contaminarea testoaselor de Florida crescute in captivitate cu speciile de paraziti mentionati anterior este posibila cel mai frecvent prin intermediul hranei vii administrate si mai rar prin introducerea in acvaterariu a unui exemplar nou, infestat anterior. Evolutia acestor parazitoze este de cele mai multe ori asimptomatica, in conditiile asigurarii conditiilor optime de intretinere, igiena si nutritie. Prezenta unor viermi sau a oualor acestora in fecalele testoasei, impune o vizita cu animalul la medicul veterinar.

Continuare…