Boli ale aparatului respirator sunt diagnosticate, relativ frecvent, in cazul testoaselor de Florida, crescute ca animale de companie. In functie de segmentul vizat, se intalnesc:

 • afectiuni respiratorii ale segmentelor superioare ( cavitate nazala, laringe, trahee ),
 • boli ale segmentelor inferioare ( bronhii, pulmoni ) ale aparatului respirator.

Aceasta diferentiere este mai mult arbitrara intrucat nu de putine ori manifestarile clinice ale unei boli  localizate la nivelul cailor respiratorii superioare evoluaza ( in conditiile unui tratament neadecvat, sau a lipsei tratamentului ) cu afectarea pulmonilor, si invers pneumonia poate evolua cu simptomele unei afectiuni respiratorii superioare ( secretii nazale, de exemplu ).

Manifestarile clinice, care insotesc bolile segmentelor superioare ale aparatului respirator, se concretizeaza in:

 • secretii nazale ( seroase, seromucoase, mucopurulente sau purulente ) in cantitate crescuta,
 • conjunctivita cu secretii oculare abundente,
 • edem palpebral.

In cele mai multe situatii, agentul cauzal implicat a  fost identificat ca fiind de natura bacteriana, respectiv germeni din speciile Micoplasma agassizi ( in principal ) sau Micoplasma testudineum. Aici puteti citi mai multe despre Micoplasmoza…

Pneumonia reprezinta inflamarea tesutului pulmonar sub actiunea unor germeni patogeni, care ajung la acest nivel al aparatului respirator, de cele mai multe ori, pe cale aeriana si, foarte rar, pe cale sanguina ( de la nivelul unui alt proces infectios din organism ).

Aceasta afectiune a segmentului inferior a aparatului respirator, este diagnosticata frecvent in cazul testoaselor cu tample rosii crescute in captivitate, in conditii de intretinere si igiena deficitara sau cu o alimentatie dezechilibrata. Datorita evolutiei sale, pneumonia poate deveni rapid o amenintare pentru viata exemplarului afectat, daca nu se intervine prompt cu o medicatie adecvata

Pneumonia testoaselor poate fi declansata de o multitudine de agenti animati ( bacterii, virusuri, fungi ) sau chiar si neanimati ( gaze iritante, corpi straini patrunsi accidental in pulmoni )

Cauzele favorizante ale aparitiei bolii se regasesc in conditiile de intretinere, igiena si alimentatie ale testoasei. Astfel:

 • temperatura scazuta a mediului acvatic sau terestru din acvaterariul unde este gazduita reptila, favorizeaza imbolnavirea, datorita scaderii eficacitatii mecanismelor imunitare de aparare ( dupa cum este demonstrat, eficienta sistemului imunitar al testoasei de Florida este maxima in conditiile mentinerii acesteia in intervalul de confort termic ).
 • igiena deficitara a mediului de viata, permite multiplicarea excesiva a  germenilor oportunisti responsabili de declansarea pneumoniei,
 • alimentatia carentata , mai ales in vitamina A, contribuie decisiv in aparitia acestei afectiuni pulmonare. O alimentatie dezechilibrata sub aspect proteic, constituie de asemenea un factor favorizant.

Simptome

Pneumonia evoluaza inaparent pentru detinatorul testoasei atata timp cat organismul animal poate compensa scoaterea din functiune a unor segmente din ariile pulmonare. Exprimarea clinica a simptomelor de pneumonie este asociata cu acutizarea afectiunii si depasirea capacitatii compensatorii a organismului, motiv pentru care tratamentul medical sustinut instituit de urgenta, este singurul care asigura sanse de supravietuire reptilei.

Cel mai dramatic si vizibil simptom al pneumoniei il reprezinta dispneea ( tulburare respiratorie, respiratie dificila ). Reptila respira cu gura larg deschisa, gatul intins excesiv si capul in prelungirea acestuia ( pozitie ortopneica ), prezinta miscari ritmice ( de pompare ) ale membrelor, pentru a veni in sprijinul respiratiei. Alte simptome care sugereaza afectarea pulmonara:

 • inapetenta, anorexie,
 • reptila este imobila in pozitia prezentata anterior si evita intrarea in mediul acvatic,
 • letargie asociata cu un raspuns intarziat sau chiar fara raspuns la actiunea stimululor externi,
 • deshidratare,
 • cianozarea mucoaselor ( acestea capata o culoare albastra violet ), indica o pneumonie grava cu un prognostic de cele mai multe ori letal,
 • dificultati de inot ( in cazul in care testoasa este fortata sa intre in apa ). Reptila inoata cu corpul aplecat vizibil intr-o parte, cu segmentul pulmonar afectat scufundat mai adanc.

Prezenta secretiilor nazale, nu este neaparat un simptom al pneumoniei, intrucat anumite particularitati anatomice ale traheei si bronhiilor fac dificila expectoratia, ci mai degraba semnalizeaza complicarea tabloului clinic cu semne ale afectarii cailor respiratorii superioare.

Prognosticul bolii este rezervat spre grav datorita prezentarii tardive in fazele avansate ale bolii, la medicul veterinar si a necesitatii instituirii de urgenta a unui tratament medicamentos sustinut.

Diagnostic

Discutiile cu detinatorul ( anamneza ) asupra conditiilor de intretinere, igiena si alimentatie, coroborate cu examenul clinic al testoasei, permit medicului veterinar stabilirea unui diagnostic prezumtiv. Examenul radiologic al pulmonilor si raspunsul animalului la tratamentul instituit contribuie decisiv la stabilirea diagnosticului de certitudine.

Tratament

Tratamentul agresiv cu antibiotice ( in dozaj si schema de tratament stabilite de medicul veterinar ) asociat cu terapia de sustinere a functiei respiratorii si a organismului in general, trebuie completata cu corectarea si imbunatatirea conditiilor de intretinere, igiena si alimentatie.

Pe toata durata bolii, testoasa va fi gazduita intr-un tanc uscat, cu temperatura aerului mentinuta intre 28° – 30° C ( pentru stimularea mecanismelor imune de aparare ). Pentru a preveni deshidratarea si pentru a incerca alimentarea reptilei, testoasa va fi introdusa zilnic intr-un bazin cu apa incalzita si putin adanca, timp de 1 – 3 ore.