Simptome, care definesc “ suspiciunea de boala ”

Cu exceptia catorva cazuri extreme, cu o  evolutie fulminanta, exteriorizarea manifestarilor clinice ale unei boli la animalele de companie ( caine, pisica, rozatoare, etc ) este precedata de o serie de simptome, care pot fi exprimate cel mai bine prin expresia: “ Cainele meu / pisica mea nu se simte bine !“

Orice detinator va solicita de urgenta un consult veterinar de specialitate, cand animalul sau de companie prezinta o hemoragie, se afla in imposibilitatea de a se misca, are convulsii sau a avut un accident. Dar, de cate ori se intampla acelasi lucru si in cazul unor manifestari mai putin evidente sau dramatice, dar care contureaza “ suspiciunea de boala “ ?

In continuare vor fi prezentate cateva din simptomele, a caror manifestare la caine / pisica, ar trebui urmata neintarziat de consultarea unui medic veterinar.

Anorexia / Refuzul voluntar al hranei mai mult de 48 ore.

Refuzul voluntar al hranei mai mult de 48 de ore consecutiv este unul dintre cele mai evidente semne, care indica / precede evolutia unei boli atat la caine cat si la pisica.

Intrucat hranirea este unul dintre momentele esentiale ale unei zile, apetitul animalului se mentine intact pana in momentul cand cauza afectiunii altereaza profund starea generala a acestuia. Aceste este si motivul pentru care prezentarea la medicul veterinar, trebuie facuta neintarziat, pentru a nu prelungi inutil si complica afectiunea existenta.

Orice amanare a consultului si a instituirii unui tratament adecvat va determina accentuarea unor deficiente nutritionale  cu repercursiuni negative atat asupra evolutiei bolii ( in sensul prelungirii perioadei de manifestare sau chiar al complicarii tabloului clinic ), cat si convalescentei ( in sensul prelungirii acesteia ).

Vomitarea

Vomitarea reprezinta un act reflex prin intermediul caruia este expulzat la exterior  ( pe la nivelul orificiului bucal sau al narilor ) continut stomacal  si / sau intestinal, prin miscari coordonate ale segmentelor tubului digestiv. Procesul  implica si  participarea sistemului nervos ( central sau periferic ) precum si al muschilor scheletici.

Trebuie facuta o distinctie neta intre vomitare si regurgitare, care reprezinta eliminarea spontana de continut stomacal fara a fi vorba de un efort, cum este in cazul vomei.

Vomitarea reprezinta principala manifestare a unei tulburari la nivelul tubului digestiv al animalului. Faptul ca acesta vomeaza odata ( mai ales daca inainte a mancat cu lacomie sau din gunoi ) se intalneste relativ frecvent si nu are o semnificatie patologica deosebita.

Cand cainele sau pisica vomeaza de trei sau de mai multe ori pe zi, o zi sau mai multe zile consecutiv, reprezinta un motiv intemeiat de ingrijorare, care ar trebui sa convinga detinatorul sa consulte un medic veterinar.

Expulzarea continua sau aproape continua a continutului stomacal / intestinal ( animalul vomeaza de cel putin 3 ori intr-o ora ), reprezinta, de cele mai multe ori, o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare.

In afara de frecventa manifestarilor, prezenta vomei semnaleaza existenta unei probleme de sanatate a animalului de companie si in urmatoarele situatii:

 • Asocierea acesteia cu varsta animalului afectat: prezinta motiv serios de ingrijorare semnalarea vomitarii la puii nou nascuti precum si la cainii batrani 7+;
 • Vomitarea este insotita de descarcari diareice;
 • Continutul expulzat contine sange proaspat ( de culoare rosie intensa ) sau partial digerat ( culoare rosie decolorata );
 • Vomitarea asociata cu:
  • lipsa apetitului ( anorexie ),
  • alterarea starii generale a animalului ( abatere, apatie ),
  • cresterea in volum ( distensia ) abdomenului.
 • Vomitarea in “ jet “;
 • Aparitia acestei manifestari digestive secundar, pe fondul unei afectiuni ( de alta natura decat gastrointestinala ) preexistente.

Momentul vomitarii este precedat de o serie de manifestari a caror cunoastere este utila, mai ales in situatiile cand animalul se afla in spatii inchise, iar expulzarea continutului gastric poate crea un discomfort major atat cainelui / pisicii, cat si detinatorului acestuia. Astfel anterior vomitarii:

 • animalul este agitat , ingrijorat ,
 • prezinta miscari ample de masticatie si deglutitie in gol,
 • plescaie continuu,
 • respira frecvent cu miscari ample,
 • intinde puternic gatul si tine capul aplecat,
 • deschide larg gura si expulzeaza continutul gastric si / sau intestinal.