Tabloul clinic al demodeciei la caine se manifesta printr-o serie de simptome si leziuni cutanate a caror intensitate si gravitate depind de:
- varsta la care a aparut afectiunea,
- rasa exemplarului afectat,
- localizarea leziunilor cutanate,
- existenta unuia sau mai multor factori de risc.
Raportat la aceste repere, poate fi descrisa:
Demodecia juvenila localizata – forma cel mai frecvent intalnita. Afecteaza cateii tineri, cu varsta intre 3 si 6 luni. Boale evoluaza de cele mai multe ori benign, leziunile cutanate vindecandu-se spontan in decurs de cateva saptamani. Poate afecta juniorii din toate rasele sau metisi ai acestora, motiv pentru care se considera ca nu este implicata o predispozitie genetica.
Demodecia juvenila generalizata – apare mai rar si este inregistrata la cateii intre 3 si 6 luni. In cazul aparitiei acestei forme de manifestare este implicata si predispozitia de rasa ( vezi “ Factori De Risc In Declansarea Demodeciei Canine ” ). Debutul bolii este sub forma localizata, dar leziunile nu regreseaza spontan ( dupa cateva saptamani ) ci dimpotriva evoluaza ca intindere si gravitate.
Pododemodicoza – forma de evolutie a bolii intalnita frecvent la exemplarele canine din rasa West Highland White terrier ( Westie). Poate fi diagnosticata si la Teckel sau Doberman. In cazul rasei Westie, trebuie subliniat faptul ca demodecia apare aproape intotdeauna la varsta adulta, iar evolutia prin tabloul clinic al unei pododermatite este caracteristic afectiunii. Leziunile cutanate sunt grave si, aproape intotdeauna, afecteaza toate cele patru membre.
Otita demodecica / Otodemodicoza – Apare rar, de regula in contextul evolutiei demodeciei generalizate si mai putin ca afectiune individuala, de sine statatoare. Se manifesta bilateral, prin simptomele unei otite externe eritemo – ceruminoase.
Demodecia generalizata aparuta la varsta adulta – boala are o incidenta rara, dar evolutia ei este la fel de grava ca si in cazul formei juvenile generalizate. Manifestarile clinice se exteriorizeaza pe fondul existentei unei afectiuni interne (diabet zaharat, hiperadrenocorticism, limfom, etc ). In astfel de situatii demodecia generalizata precede manifestarile clinice ale bolii primare.
Simptomele prin care evoluaza Demodecia juvenila localizata, pot fi sistematizate astfel:
- Aparitia in jurul ochilor ( periocular ) sau a cavitatii bucale ( peribucal ), precum si la nivelul membrelor sau a corpului ( rar ), de zone de alopecie bine delimitate sau difuze.
- Numarul zonelor de alopecie nu este mai mare de 5.
- Pielea este inrosita ( eritematoasa ) si acoperita de scuame.
- Pruritul este absent sau cel mult de intensitate moderata, dar se poate inregistra o intensificare a acestuia in conditiile suprapunerii unor infectii bacteriene secundare.
- Uneori apare si hiperpigmentarea pielii din zonele cu alopecie
Leziunile cutanate regreseaza spontan ( in cele mai multe cazuri ) dupa o evolutie de cateva saptamani.
Tabloul clinic al Pododemodicozei include urmatoarele manifestari:
- Tumefierea regiunii podale a membrelor afectate, cu predilectie in jurul unghiilor
- Regiunea tumefiata este intens eritematoasa, sensibila si dureroasa. Cainele isi linge sau musca in mod constant membrul dureros
- Senzatia de prurit insoteste constant leziunile cutanate si are o intensitate crescuta.
- Aparitia de furunculi sau leziuni eritemo – scuamoase in regiunea interdigitala
- Hiperpigmentatie, urmata de lichenificarea pielii zonei afectate
- Linfonodulii (limfonodul) regionali sunt, de regula, inflamati.
Manifestarile patologice locale pot fi insotite de semnele alterarii starii generale a animalului:
- sindrom febril,
- inapetenta sau anorexie,
- abatere, etc.
Aparitia acestora semnaleaza suprapunerea unor infectii bacteriene sau micotice secundare.
Evolutia bolii este grava iar prognosticul rezervat spre grav.
Otodemodicoza – tabloul clinic este descris in “ Aspecte Particulare In Evolutia Otitelor Externe “