Carenta in vitamina B1 / Hipovitaminoza B1


Rolul vitaminei B1 ( tiamina ) in organismul testoasei de Florida poate fi rezumat astfel:

 • contribuie decisiv la functionarea normala a sistemului nervos central,
 • intervine in activitatea musculaturii corpului si a inimii,  
 • intervine in reactiile biochimice desfasurate in cazul metabolizarii glucidelor si a azotului,
 • favorizeaza eliminarea pe cale renala a ureei  si a sarurilor biliare.

Prezenta tiaminei ( vit. B1 ) in organismul animal, nu depinde exclusiv de aportul alimentar al acesteia, intrucat este sintetizata la nivel intestinal, sub actiunea microorganismelor prezente la acest nivel.  Absorbita in sistemul circulator, vit. B1, ajunge la locul de actiune, iar excesuleste eliminat din organism pe cale renala. ( tiamina nu se acumuleaza in organism )


Deficitul de vitamina B1, se inregistreaza in cazul testoaselor de Florida hranite unilateral cu peste ( in special peste oceanic ), sau in a caror ratie alimentara sunt incluse cantitati mari de produse congelate. Cauza este reprezentata de prezenta in carnea pestilor si in alimentele congelate, a unei substante numita tiamida ( antivitamina B1 ), care impiedica absortia intestinala a tiaminei, generand astfel carenta vitaminica.

 

Simptome


Manifestarile clinice ale hipovitaminozei nu sunt specifice, constand in :

 • cresterea incetinita sau chiar oprita a exemplarului afectat, in conditiile unei ratii alimentare adecvate si indestulatoare,
 • tulburari de stabilitate si ale inotului,
 • tremuraturi ale musculaturii,
 • paralizii carentele accentuate


Tratament


Alimentele incriminate vor fi scoase din ratia testoasei, concomitent cu suplimentarea acesteia cu  vit. B1. In functie de gravitatea hipovitaminozei, medicul veterinar va decide daca este, sau nu, necesara administrarea parenterala ( intramuscular ) a unor doze de vit. B1 ( 3-5 mg / kg greutate vie ).

 

Nu sunt cunoscute efecte negative asupra sanatatii testoasei de Florida, datorate excesului de vitamina B1.


Carenta vitaminei D / hipovitaminoza D


Importanta vitaminei D, pentru organismul testoasei de Florida, rezida in rolul extrem de important al acesteia in procesele de formare si dezvoltare normala a sistemului osos, al carpacei si plastronului, precum si a tesutului cartilaginos. Sub actiunea vitaminei are loc absortia intestinala a calciului si este favorizata depunerea acestuia la nivelul tesutului osos.

 

Necesarul zilnic de vitamina D pentru testoasa de Florida, variaza in functie de greutatea corporala si varsta, in medie fiind de 40 – 100 UI / kg corp.

 

Cauza carentei in vit.D se regaseste in conditiile inadecvate de intretinere a testoasei de Florida si anume: insuficienta expunere, sau chiar  lipsa de expunere, la radiatiile UV de tip B, naturale sau artificiale.


Simptome


Carenta in vitamina D se manifesta prin scaderea concentratiei calciului in sange, urmata de mobilizarea acestuia de la nivelul oaselor. In consecinta apar demineralizari  osoase, urmate de fracturi spontane  modificari ale aspectului ( carapace deformata, cu aspect de sa ) si ale rezistentei carapacei ( carapace moale ), tremuraturi ale muschilor,

 

Asocierea carentei cu un aport alimentar insuficient de calciu si fosfor, determina agravarea tabloului clinic al afectiunii initiale. 

 

Tratament


Prevenirea aparitiei deficitului de vitamina D impune asigurarea expunerii testosei la actiunea radiatiilor solarea, sau a becurilor UV, in cazul exemplarelor crescute in acvaterarii de interior. Citeste mai mult…


Tratamentul in cazul hipovitaminozei D, consta in administrarea pe cale orala, a unei doze unice de vitamina D3 – 5.000 UI.

 

La fel ca si in cazul vit. A supradozarea vitaminei D,  are efecte negative asupra sanatatii testoasei de Florida. Astfel, hipervitaminoza D determina depuneri fosfo-calcice  in tesuturile moi ( pereti arteriali, la nivelul organelor interne, etc ).


Carenta in vitamina E / Hipovitaminoza E / Yelow fat disease


Bola apare la testoasele de Florida hranite excesiv cu peste, sau  cu produse alimentare bogate in acizi grasi nesaturati.

 

Hipovitaminoza E se manifesta prin simptome nespecifice, cum ar fi:

 • slabire continua, cu reducerea masei musculare, in conditiile mentinerii ratiei alimentare,
 • letargie,
 • cahexie, 
 • in final moartea testoasei afectate.


Tratamentul consta in corectia cat mai rapida a ratiei alimentare.


Prezentarea pricipalelor carente vitaminice si a efectului acestora asupra starii generale de sanatate a testoaselor de Florida, a avut drept scop, constientizarea detinatorilor de astfel de animale de companie, asupra importantei asigurarii unor ratii echilibrate sub raportul principiilor nutritive si suplimentata cu mineralele si vitaminele necesare. De asemenea este bine de stiut ca si excesul  in administrarea unor vitamine ( in pricipal vit.A si D ) poate genera efecte patologice nedorite, de unde si sfatul ca suplimentele vitamino – minerale administrate sa fie destinate special testoaselor, iar administrarea lor sa se faca, dupa consultarea prealabila a unui medic veterinar.