Aceasta postare are drept scop principal, prezentarea succinta a unor aspecte ( cele mai multe dintre ele, concluzii ale celor mentionate in postarea anteriora ) pe care ar trebui sa le cunoasca orice persoana care doreste sa achizitioneze o testoasa cu tample rosii, astfel ca decizia de cumparare sa fie facuta in deplina cunostinta de cauza a implicatiilor care decurg din aceasta. Astfel :

Testoasele cu tample rosii cresc mari (  max. 30 cm femela si  23 cm masculul ). Chiar daca la achizitie  are o lungime a carapacei de aprox. 4 cm, in maxim 5 ani masculul va masura 10 cm iar femela 13cm si vor continua sa creasca. Implicatiile directe ale ritmului relativ rapid de crestere se regasesc in dimensiunile habitatului artificial minim necesar reptilei.  Daca in momentul achizitiei este suficient un acvariu de aprox. 80 l, pentru ca numai in numai 5 ani  sa fie necesar un volum de  150 – 200 l apa.

Teoria, conform careia testoasa crescuta inr-un acvariu de mici dimensiuni nu va  creste, este falsa. Indiferent de conditiile de mediu sau de alimentatie, testoasa de Florida va creste in mod constant, singurul rezultat al unui acvaterariu mic fiind  un animal chinuit si bolnav.

Testoasa de Florida are o speranta de viata in captivitate de peste 40 de ani. In consecinta in momentul achizitiei ei, detinatorul isi ia un angajament pe termen foarte lung privind cresterea, alimentatia, intretinerea si mentinerea starii de sanatate a acestui animal de companie.

Intretinerea testoasele cu tample rosii nu este ieftina. Daca “ parodia “ de habitat de plastic, cu o insulita in mijloc si cu un palmier de plastic, vanduta in magazinele pet shop odata cu puiul de testoasa, este considerata un spatiu acceptabil, poate ar trebui sa se renunte la ideea de a se achizitiona un astfel de animal de companie. In afara de un acvaterariu de dimensiuni mari, mai sunt necesare un filtru de apa, lampi UVB si cu infrarosii, termometre, incalzitoare, medicamente, care sunt relativ costisitoare.

Testoasele cu tample rosii pot fi purtatoare de Salmonella. Asa cum se cunoaste de ani buni, majoritatea testoasele ( asemanator altor reptile ) pot fi  purtatoare de Salmonella (  alaturi de alte bacterii ), pe care o pot transmite si detinatorului, mai ales daca nu sunt respectate actiuni elementare de igiena personala: spalarea energica a mainilor dupa manuirea animalului, evitarea contactului pielii cu urina sau excrementele acestuia, etc. Mai periculosi sunt puii de testoasa, nu pentru ca ar fi mai infectati cu Salmonella decat exemplarele adulte, ci pentru ca au o dimensiune  potrivita pentru a fi tinuti in mana sau chiar bagati in gura de catre copii mici. Acest aspect nu trebuie, singur, sa anuleze decizia unei potentiale achizitii, intrucat masuri minime de igiena personala, fac putin probabila o potenttiala infestare.

Testoasele de Florida fac multa mizerie. Acesta este si motivul pentru care este nevoie de filtru de apa capabil sa recircule de cel putin 2 – 3 ori pe zi apa din mediul acvatic al testoasei. In caz contrar apa va deveni murdara relativ repede si  va incepe sa emane mirosuri neplacute. Hranirea testoasei intr-un bazin separat de acvaterariul propriu zis va contribui, de asemenea, la mentinerea curateniei si igienei.

Acest articol nu urmareste descurajarea achizitionarii, ca animale de companie, a  testoaselor cu tample rosii. Decizia achizitiei,  luata cunoscand toate aspectele si implicatiile legate de cresterea si intretinerea acestor animale, va feri potentialul detinator de dezamagiri si frustrari viitoare si totodata va reduce numarul testoaselor abandonate.