Boli ale aparatului renal
Incidenta afectiunilor renale este relativ acazuta in cazul rozatoarelor Degu. Se pot intalni nefrite, nefroze, cistite sau fenomene de retentie urinara ( de regula asociate unei boli primare: tumori, prezenta de caculi urinari, cheaguri de sange ).
Cistita
Reprezinta inflamatia vezicii urinare datorita unor cauze de natura traumatica ( nisip urinar, litiaza urinara, traumatisme externe ) sau infectioasa ( insamantarea vezicii cu streptococi sau stafilococi ). Aparitia afectiunii este favorizata de o igiena precara a custii, umiditatea crescuta a asternutului, sau prezenta unor curent reci de aer.
Simptome
- Stare generala alterata, animalul fiind letargic, inapetent, adinamic si cu sindrom febril
- Animalul elimina des cantitati reduse de urina
- Urina cu vascozitatea crescuta si cu miros respingator de amoniac
Preventie
- Aceeasi ca si in cazul altor afectiuni de natura bacteriana
Tratament
- Incalzirea abdomenului
- Limitarea miscarii
- Administrarea de lichide pe cale orala
- Administrea de antibiotice, vitamina C si A, la recomandarea medicului veterinar
Boli ale aparatului reproducator
Cel mai frecvent intalnite sunt mastitele si endometritele. Aceste afectiuni au drept cauza favorizanta a aparitiei lor, conditiile precare de igiena si intretinere, cu un asternut murdar si incarcat cu dejectii.
Mastita
Inflamatia glandelor mamare, are drept cauza, in procent ridicat, prezenta unui asternut grosier, murdar si umed. Mameloanele sunt calde, tumefiate, sensibile la atingere. In cazuri mai grave, este modificata si starea generala a femelei, care este apatica, inapetenta sau chiar anorexica, si cu sindrom febril. Ca tratament se recomanda aplicarea de comprese reci pe zona afectata, unguente cu antiinflamatoare si antibioterapie pe cale generala.
Endometrita
Reprezinta inflamatia acuta sau cronica a mucoasei uterine. Factorii favorizanti incriminati sunt aceeasi ca si in cazul mastitelor, respectiv asternut murdar incarcat cu dejectii, care reprezinta un mediu ideal pentru proliferarea unor germeni patogeni ca: Bordetella, Pasteurela, streptococi sau stafilococi.
Simptome
- Stare generala alterata
- Abdomen marit in volum
- Uneori secretii vaginale
- Pusee de hipertensiune
Prognosticul este rezervat si medicul veterinar va decide tratamentul conservativ sau chirurgical
Toxemia de gestatie
Boala afecteaza femelele gestante aflate in ultima parte a gestatiei, mai ales in cazul exemplarelor grase. Exista si cazuri in care afectiunea s-a manifestat la 3 – 4 zile de la fatare.
Simptome
- Femelele bolnave devin apatice, anorexice
- Blana cu aspect neingrijit si cu parul aspru
- Ulterior apar convulsiile si moartea intr-un interval de 24 ore, mai rar dupa 2 – 5 zile
- Uneori evolutia bolii este fulminanta si femela de Degu moare subit, fara a manifesta nici unul din simptome.
Alte afectiuni care pot fi intalnite la veverita degu includ: pododermatitele, fracturile osoase,amputatia cozii, diverse rani, contuzii, hemoragii.
Pododermatitele
Aceasta afectiune a membrelor apare in conditii de igiena precara si se caracterizeaza prin inflamatii, abcese si ulceratii ale perinitelor plantare si palmare.
Cauze
- Pardoseala improprie ( din bare subtiri sau plasa de sarma )
- Asternut necorespunzator sau murdar
- Lipsa de miscare
- Carente alimentare in vit.C sau in acizi grasi esentiali
- Unghii crescute in exces
Simptome
- Perinitele sunt inflamate, de culoare rosu violaceu, calde, sensibile, dureroase
- Animalul evita deplasarile
- Schiopaturi ale membrului afectat sau chiar evitare folosirii acestuia in cursul deplasarii
- Ulterior apare ingrosarea pielii ( hiperkeratoza )
- Ranile existente se pot suprainfecta cu stafilococi sau streptococi
Tratament
- Se face toaletarea antiseptica a ranilor, dupa care se aplica unguente sau spray-uri cu antibiotice.
- Se va schimba pardoseala si se vor imbunatatii conditiile de igiena si microclimat
De multe ori unghiile crescute in exces sunt factorii determinanti in aparitia pododermatitelor, intrucat determina modificarea suprafetei de contact a membrelor cu podeaua. Monitorizarea in permanenta a lungimii ungiilor la veverita Degu si scurtarea lor cand se impune, evita aparitia unor afectiuni ale membrelor si articulatiilor cum ar fi pododermatitele si artritele.
Fracturile
Oasele veveritelor Degu sunt relativ elastice, astfel ca fracturile apar rar, fiind consecinta unor accidente cum ar fi: sarituri de la o inaltima mai mare, agatarea unuia din membre in roata de exercitii, caderea unui obiect greu pe animal, sau acesta este scapat din mana de detinator.
Simptome
- Pozitia anormala a unuia din membre si imposibilitatea folosirii acestuia
- Dificultati in respiratie ( in cazul fracturilor costale )
- Reactie dureroasa, chiar agresiva, la incercarea detinatorului de a lua veverita Degu in mana
- Modificari in simetria organismului
Tratament
- In functie de localizare si de gravitatea fracturii, medicul veterinar va lua decizia adecvata
Ruperea cozii / amputatia cozii
Coada veveritelor Degu se detaseaza relativ usor de restul corpului, ca parte a mecanismului de aparare impotriva pradatorilor. In conditii de captivitate, accidentul poate sa apara ca urmare a incercarii detinatorului de a prinde animalul de coada, sau agatarea acesteia in unul din accesoriile custii.
Amputatia nu este grava pentru animal, dar este dureroasa. Rana rezultata va sangera aproximativ 20 de minute. Ulterior rana se va cicatriza . Nu se impune interventia din exterior, in procesul natural de vindecare a rani.
Tumori
Incidenta tumorilor, in cazul veveritelor Degu, nu este mare. Cele mai frecvente apar la nivelul mameloanelor ( tumori mamare benigne sau maligne ) si la nivelul pielii ( adenoame ). Prezenta altor tumori este extrem de rara.
Tumorile apar ca formatiuni rotunde sau ovale, superficiale sau profunde, de consistenta crescuta sau elastica, acoperite sau denudate, netede sau neregulate, cu focare de necroza sau nu.
Tratament
- Este numai chirurgical si consta in indepartarea tumorii si tratamentul local care se impune.
Acestea sunt cele mai frecvente boli care pot afecta veveritele Degu crescute in captivitate. Dupa cum se poate observa majoritatea au drept cauza greseli in alimentatie, igiena necorespunzatoare a custii si neasigurarea unor conditii optime de microclimat. O atentie continua a detinatorului in directia asigurarii minimului de comfort alimentar si locativ, ii asigura acestuia bucuria de a avea exemplare sanatoase, vivace, care sa-si exprime plenar comportamentul jucaus, si, de ce nu, ii asigura economii la nota de plata catre medicul veterinar curant. Cand detinatorul apreciaza ca au aparut modificari in starea generala sau in comportamentul veveritei Degu, consultarea unui medic veterinar este absolut necesara, acesta fiind singurul in masura sa puna un diagnostic corect si sa stabileasca tratamentul adecvat.
monica / 5 ianuarie 2014
Bună seara ! Am şi eu o pereche de veverite degu. Şi ea a fătat în ziua de crăciun 4 pui dar unu l-a mâncat , iar de 2-3 zile bea foarte multă apă. Ieri a mâncat normal, iar astăzi nu s-a atins de mâncare şi în momentul de faţă este extrem de slabă , nu se mişcă,nu bea apă , nu mănâncă nu face absolut nimic. Am fost l un medic veterinar şi i-a tăiat masele. A spus ca îi atingeau în cerul gurii şi de aceea nu mânca. Am încercat să îi dau mâncare înmuiată şi degeaba. Ştiţi cumva ce ar putea avea.menţionez ca pe ochiul drept a avut o bună perioada o pată albă . Şi acum a cam dispărut . Va rog să mă ajutaţi dacă puteţi sau ştiţi cum. Aş vrea să o salvez şi pe ea şi pe pui
Dr. Remus Arciudean / 5 ianuarie 2014
Buna dimineata,
Imi pare rau ca femela de Degu pe care o detineti si, care a fatat cu 10 zile in urma, are probleme de sanatate. Dupa simptomele descrise si sub rezerva faptului ca nu o pot examina clinic, pot presupune ca exemplarul dumneavoastra sufera de o infectie de natura bacteriana, motiv pentru care are o stare febrila ( consuma multa apa ), iar starea generala este alterata ( inapetenta, adinamie, abatere, etc ). Cauza infectiei ar putea sa fie la nivel bucal ( avand in vedere incisivii crescuti in exces, care ar fi putut afecta mucoasa gingivala sau palatina ), sau la nivelul aparatului reproducator ( intrucat a nascut recent ).
Avand in vedere situatia actuala, va sugerez sa mergeti de urgenta cu animalul bolnav la un medic veterinar, pentru un examen clinic de specialitate, in urma caruia sa poata fi pus un diagnostic de certitudine, care sa permita stabilirea unei scheme de tratament antibiotic si de sustinere adecvate.
Va multumesc pentru mesajul trimis si sincer imi pare rau ca nu pot face mai mult pentru animalul dumneavoastra. Sper din tot sufletul, ca in urma consultului medical recomandat, tratamentul aplicat va duce la insanatosirea animalutului dumneavoastra.
Un ultim sfat: Asigurati-va ca veveritele Degu pe care le ingrijiti, au in permanenta ceva de ros ( ramurele sau crengute de pom, scoarta de copac, etc ), iar fanul este la discretie. In acest fel evitati problemele create de cresterea in exces a dintilor acestor rozatoare. Dupa cum sunt convins ca stiti, dintii veveritelor Degu ( asemanator cu al altor rozatoare ) au o crestere continua, motiv pentru care au nevoie in permanenta sa roada ceva.
Inchei cu speranta unor vesti mai bune,
Dr. Remus Arciudean
alice / 10 februarie 2015
Va rog frumos daca se poate sa-mi spuneti in cazul in care veverita mea degu da semne de cataracta la ochi (are o pata alba pe mijloc) exista un tratament? In oras la noi (radauti/suceava) nu avem medici veterinari specializati pe animale asa mici. Eu am mai avut un degu care a murit relativ repede dupa ce l-am cumparat.Avea pete pe ochi apoi dupa un tim nu a mai mancat si desi la medicul veterinar am fost cu el nu a rezistat. Pe Micky il am de 3 ani. Este ceva grav? Se poate trata? In rest este vesel si jucaus. Multumesc.
Dr. Remus Arciudean / 12 februarie 2015
Buna seara
Cataracta este o afectiune incurabila, in cazul veveritei Degu. Boala progreseaza constant si afecteaza tot mai mult cristalinul, pana cand veverita nu va mai vedea deloc ( va orbi ). De regula, apare secundar diabetului zaharat, care afecteaza frecvent aceste animale de companie. Din cate imi spuneti, s-ar putea sa nu fie vorba de cataracta, ci de o cheratita ( inflamatie a corneei ,care poate fi tratata. Va recomand sa mergeti cu Degu la un cabinet veterinar, pentru un diagnostic cert. Sau, puteti sa-mi trimiteti cateva imagini cu ochiul afectat si am sa incerc sa va dau un raspuns mai amplu.
Laura / 19 mai 2014
Buna seara!
Am cumparat un Degu in decembrie 2009. Era deja adulta cand am luat-o si inca o mai am acasa. Ce am observat in ultima vreme si ma ingrijoreaza e faptul ca isi scarpina urechile des, si cu unghiile, si cu dintii, si intr-adevar are mici cruste in exteriorul urechilor.
Si mai ingrijorator insa e un alt aspect, observat in seara aceasta, in timp ce ma jucam cu ea. Labuta dreapta e total lipsita de blanita, iar pe labuta stanga si acolo se vede ca a cazut putina blana, desi nu mult.
In rest, e activa si mancacioasa.
Credeti ca e vorba de o boala de piele? Oare caderea blanitiei ar putea fi si semn de batranete? Sa ma astept la ceva grav?
As dori sa stiu parerea dumneavoastra.
Laura Ardeleanu
Dr. Remus Arciudean / 20 mai 2014
Buna seara,
Faptul ca veverita dumneavoastra a atins aceasta varsta, dovedeste ca a fost intretinuta mai mult decat foarte bine. Referitor la simptomele indicate, acestea ma fac sa banuiesc o infestatie parazitara, sau o dermatita de natura micotica, mai mult decat o alopecie datorata varstei. Fara un examen clinic este dificil de stabilit un diagnostic cert si implicit un tratament adecvat. In consecinta, solutia optima ar fi sa mergeti cu veverita Degu, la un cabinet veterinar pentru un consult medical de specialitate.
Multumesc pentru increderea acordata.
Dr. Remus Arciudean
Diana / 2 iunie 2014
Buns zius. Veverita noastra Degu, de aproximativ 8 luni, femela, se scarpina ff des pe piele. Cand e lasata sa se joace prin camera, se tavaleste pe parchet (ca atunci cand face baie in nisip) si se scarpina. Poate avea paraziti interni? Nu a luat contact niciodata cu vreun alt animal. Ce tratament sa ii dam, sau unde sa gasim un veterinar care trateaza aceasta rasa (am tot intrebat si nu stie nimeni, veternianrii din zona au zis ca ei nu se ocupa de veverite). Multumesc – Diana (Bucuresti, sect 3)email copyservpd@yahoo.com
Dr. Remus Arciudean / 2 iunie 2014
Buna ziua,
In primul rand tin sa va multumesc pentru mesajul trimis.
Din cele descrise de dumneavoastra, veverita Degu pe care o detineti, prezinta simptomele unei ectoparazitoze destul de severe. Pentru deparazitarea externa a exemplarului va trebui sa folositi un produs, care are ca substanta activa ivermectina ( de ex. Iver-Myte ), aplicat la baza cefei sau puteti folosi pipeta antiparazitara ” Advantage” de la Bayer, destinata porcusorilor de Guineea ( si pisicilor sub 4 kg ). Simultan cu deparazitarea veveritei, cusca acesteia trebuie desinsectizata cat mai bine, inclusiv accesoriile ( cadita de nisip, vasele de hrana, cuibul, etc ). Este inutila deparazitarea exemplarului afectat, daca nu este realizata simultan si dezinsectia temeinica a custii si accesoriilor. Am dorit sa repet acest aspect, tocmai pentru a-i sublinia importanta.
In masura in care reusiti, spalarea veveritei cu un sampon antiparazitar ( Bolfo, Antipoux, etc ) ar fi mai mult decat binevenita.
Cam acestea ar fi masurile pe care le puteti intreprinde in situatia descrisa. Pentru orice lamuriri suplimentare, ma puteti contacta telefonic, sau prin e-mail.
Cu prietenie,
Dr. Remus Arciudean
gabriela / 8 iunie 2014
Buna seara. Am si eu o veverita care isi roade piciorul din spate.
Dr. Remus Arciudean / 9 iunie 2014
Buna dimineata
Este dificil sa va dau un raspuns concret, pe baza singurului simptom indicat. Faptul ca isi roade membrul posterior indica in principal senzatia de durere a membrului. Cauza acestei dureri poate fi variata, de la o simpla contuzie pana la o posibila fractura. Regiunea poate fi diferita: durere la nivelul articulatiei, o pododermatita, etc.
De asemenea poate fi vorba de o dermatita iritativa, in urma contactului cu un component din substrat.Ar putea fi vorba si de prezenta unor paraziti externi, desi in acest caz senzatia de prurit ( mancarime) nu ar ramane limitata la nivelul membrului posterior.
Dupa cum vedeti, exista o multitudine de cauze care pot genera acest simptom, in cazul veveritei dumneavoastra. Sugestia mea ar sa mergeti cu veverita la un cabinet veterinar, pentru un examen clinic complet, sau sa reveniti cu un mesaj mai amplu si chiar cateva poze ale membrului afectat, pentru a avea suficiente date pentru un diagnostic prezumtiv.
Va doresc o zi frumoasa si va multumesc pentru increderea acordata
COSTI / 3 octombrie 2014
BUNA. AM DOUA DEGU SI AM VAZUT CA DIMINEATA AMBELE AVEAU OCHIUL STANG INCHIS SI UMFLAT. SE MAI BAT DIN CAND IN CAND SI LE-AM SEPARAT, UNA NU PREA MAI ARE PAR PE SPATE, DAR DE CAND LE-AM SEPARAT A INCEPUT SA CREASCA PARUL. MA INGRIJOREAZA FAZA CU OCHII LOR UMFLATI, CULMEA, OCHIUL STANG LA AMBELE.
Dr. Remus Arciudean / 4 octombrie 2014
Buna dimineata,
Pentru un raspuns mai exact a-si fi avut nevoie de mai multe date. Din ceea ce imi relatati banuiesc ca cele doua veverite Degu, pe care la aveti, sunt de acelasi sex ( masculi avand in vedere agresivitatea ridicata ). Faptul ca simptomele observate sunt unilaterale, ma fac sa cred ca ele sunt rezultatul unei agresiuni mecanice ( stare conflictuala, contuzii datorate unor obiecte ascutite sau contondente, aflate in cusca, etc ). In aceste conditii va recomand ca, in primul rand sa separati definitiv animalele. Din motivul mentionat sau altul, intre cele doua exista o stare conflictuala, care nu s-a atenuat odata cu trecerea timpului si se pare ca nu sunt sanse ca in viitor sa se accepte reciproc. Ulterior verificati obiectele din cusca pentru a identifica daca exista unele capabile sa produca leziuni la nivelul ochilor sau in alte regiuni. In privinta leziunilor, va sugerez sa folositi o solutie antiseptica oculara ( nu ceai de musetel sau altfel de ceaiuri ) cu care sa tamponati usor regiunea. Daca observati ca simptomele se agraveaza ( apar scurgeri oculare, animalele devin apatice, nu mai mananca, etc ) va recomand sa le duceti la un cabinet veterinar pentru un examen medical complet.
COSTI / 18 octombrie 2014
MULTUMESC DE RASPUNS.
DUPA CE LE-AM SEPARAT NU AU MAI AVUT PROBLEME LA OCHISORI.
M-AM GANDIT LA POSIBILITATEA DE BATAIE INTRE EI, DAR AM CREZUT CA SE POATE SA FIE SI ALTCEVA. PANA LA URMA ERA DE LA BATAIE.
madalina moisin / 18 iunie 2015
buna ziua, am si eu o veverita degu de 3 ani iar aseara, venind dintr.un concediu de 5 zile in care aceasta a fost ingrijita de bunica mea, am constatat ca este apatica si slaba, evita sa se miste si are o stare ca de somnolenta. va rog ajutati.ma, imi este foarte draga si nu as vrea sa i se intample ceva mai graj. intentionez sa o duc maine la veterinar insa as dori sa stiu daca as putea sa ii fac ceva momentan. multumesc!!!
Eugen / 8 mai 2016
Buna seara , am gasit o veverita langa un copac , cred ca a cazut…nu se putea misca…respira dar se misca greu.Un sfat ce ii pot face peste noapte pana o duc la veterinar va rog ? Multumesc.
Florin / 12 mai 2016
Buna seara, am gasit un pui de veverita fie o veverita, nu ma pricep prea bine, are cam 10 cm + 10 cm coada, ideea e ca daca imi puteti lasa o adresa de email va pot trimite o poza. problema e ca s-a accidentat, nu stiu exact cum si isi taraie picioarele din spate ca si cum nu le-ar simti , si nici coada nu o misca, i-am facut 2 radiografii dar in Piatra Neamt de unde sunt mi s-a spus ca e prea mica si sa o trimit la Iasi, Veterinarul nu a vazut nimic rupt , mi s-a spus ca ar putea fi coloana dar nu stie sigur. Am luat nr de tel de la facultatile din Iasi si Bucuresti (la Bucuresti au si sectie de Neurologie) , dvs. ce ma sfatuiti ca mi-e mila de ea ? tel meu 0733356746 Exista vreun centru pt animale f mici ?
Florin / 12 mai 2016
multumesc
Andreea / 11 septembrie 2016
Buna ziua,
Avem doua veverițe degu femele. Ele sunt foarte vioaie si le place foarte mult sa facă mișcare. Astăzi una din ele are ochii mici, este lipsită de vlaga, nu se mai mișca asa mult, nu mai are aceleași reacții in momentul in care am băgat mâna la ele. Ce credeți ca s-a întâmplat?
Larisa / 9 decembrie 2016
Buna am si eu doi pui de veverita degul dar una dintre ele a inceput sa se scarpine foarte mult si are portiuni pe corop de unde ii cade parul si este si mai slabuta decat cealalta. Oare din ce cauza si cum pot sa o tratez ?
Ștefania / 13 decembrie 2016
Doamne sunt disperata:((( am avut veverița in casa si mi-a ros câteva medicamente…. nu mi-am dat seama de ce a intrat intr-o stare de șoc, nustiu ce sa ii fac sa o salvez , i-am dat apa forțat dar nustiu cat va mai trai!! Va rog salvați ma cu un răspuns !:((
sergiu done / 30 noiembrie 2017
buna ziua am si eu o intrebare am o veveria degu de vreo saptamana evita deplasarea si e foarte umflata nu prea mai mananca si nu stiu ce sai i fac ati putea sa imi spuneti
Maria / 26 ianuarie 2018
Buna seara..veverita mea degu are o stare asa parca e trista…..ea fiind foarte jucausa si activa ..de cateva ore sta intr un loc nu se prea misca..nu ma lasa sa pun mana pe ea nu mananca nimic din ce ii dau chiar daca e ceva ce cand era bine ii placea foarte mult…e cu ochii pe jumatate deschisi sta retrasa,ce poate sa fie ?
Petras Serena / 14 martie 2019
Buna seara . Am o intrebare urgenta, va rog. In aceasta seara,veveritei mele degu i-a cazut parul de pe pulpita din spate , iar pe labuta din fata nu mai are par si este putin rosie. Pe labuta din fata si din spate sunt pe partea dreapta, pe partea stanga nu are nimic. Imi puteti spune ce are/? Ea in continuare este activa ,mananca si bea apa.
Multumesc si astept un raspuns cat mai urgent
Sanda / 31 august 2019
Buna ziua….am doua vevetite degu si una si-a prins codita intr-un accesoriu al custii si i-a ramas acolo dar am vazut ca partea cartilaginoasa nu s-a rupt…sangereaza in schimb. Ii va creste la loc codita ( doar 1 cm e afectat )?
Andreea / 17 ianuarie 2020
Buna seara! Am o veverița degu de 2 ani de zile, un mascul mai precis iar de ceva vreme i s a inflamat puta și nu știu ce sa i fac am dus o la veterinar și îmi spune sa i dau cu crema, ii dispare și după ii apare, din ce cauza? Și mai am o problema cu dințișorii, cei de jos i au fost tăiați și acum i au crescut la loc dar văd am obs ca o și dor