Patologia Veveritei Degu nu difera foarte mult de cea a altor rozatoare cu care se inrudeste ( ex. cobaiul ). Totusi, datorita unor particularitati ale fiziologiei proprii, Degu se imbolnaveste foarte usor de diabet zaharat, cataracta si poate ajunge, “ fara prea mare efort “, obez.
Cele mai multe din bolile care afecteaza animalul, au drept cauze greseli in alimentatie, conditii precare de intretinere, igiena defectuoasa a custii, spatiu de miscare si joaca redus, conditii improprii de microclimat.
Inainte de a prezenta cele mai importante afectiuni, este necesara stabilirea criteriilor, care definesc starea de sanatate a animalului.
Astfel, veverita Degu intretinuta corect si cu o stare de sanatate optima:
- Este atenta, curioasa, rapida, vioaie si in permanenta miscare
- Are blana lucioasa si curata
- Ochii sunt limpezi si stralucitori
- Are un apetit bun, iar culoarea si consistenta crotinelor ( fecale ) este normala
- Nu prezinta tumori, abcese sau rani vizibile
Orice modificare a uneia sau a mai multor caracteristici mentionate anterior, creaza suspiciunea de boala si impune punerea sub observatie, de catre detinator, a animalului. Daca starea de rau persista sau se accentuaza, prezentarea cu veverita Degu la medicul veterinar se impune de la sine.
Diabetul zaharat
Degu nu poate metaboliza decat cantitati reduse de zaharuri. Din acest motiv, o alimentatie bogata in ingrediente cu continut crescut de carbohidrati, conduce inevitabil la aparitia diabetului. Predispozitia animalului de a dezvolta aceasta afectiune se datoreaza, se pare, si unui defect genetic.
Simptomele care genereaza suspiciunea de boala sunt:
- Veverita consuma cantitati exagerate de apa, in jur de 0.5l / zi, in conditiile in care consumul normal este de 20 – 30 ml / zi. ( polidipsie )
- Eliminarea unor cantitati corespunzatoare consumului de apa,de urina diluata ( poliurie )
- Animalul consuma cantitati crescute de hrana ( polifagie )
- Opacifierea cristalinului ( cataracta ) cu diminuarea vederii pana la orbire
- Respiratie cu miros specific de acetona
Afectiunea este incurabila si conduce in final la moartea animalului. Pentru a preveni imbolnavirea veveritelor Degu de diabet zaharat, evitati hranirea lor cu alimente cu un continut crescut de zaharuri si proteine, asigurati accesul constant la apa proaspata, si nu folositi pentru reproductie animale bolnave sau care provin din parinti bolnavi de diabet.
Cataracta
Este o alta afectiune intalnita frecvent la veveritele Degu crescute in captivitate. Consta in opacifierea treptata a cristalinului. Poate fi congenitala sau apare secundar, ca o consecinta a diabetului zaharat. Ochii par initial acoperiti de o ceata alba, a carei consistenta creste progresiv pana ce ochii devin opaci si animalul isi pierde complet vederea. Afectiunea poate afecta unul sau ambii ochi si este incurabila.
Obezitatea
Obezitatea apare ca o consecinta a unei alimentatii cu cantitati mari de hrana de baza, sau cu alimente cu un continut crescut in proteine si grasimi. O alta cauza a obezitatii o constituie lipsa miscarii, datorita unei custi prea mici. Uneori boala apare secundar diabetului zaharat.
Animalul obez este apatic, cu miscari lente, cu un tonus redus. Reducerea ratiei alimentare amelioreaza simptomele.
Preventia in cazul acestei afectiuni este simpla: evitati hranirea in exces a animalului si limitati suplimentele alimentare ( recompense ) la cantitatile indicate in “ Alimentatia veveritelor Degu “.
Starile alergice
Veveritele Degu crescute in captivitate sunt expuse la o multime de alergeni, cum ar fi: praful din rumegus, substantele folosite pentru igienizarea custii si a obiectelor aflate in aceasta, polenul florilor, etc.
Alergiile se manifesta prin:
- Ochi inrositi, lacrimare abundenta
- Dermatite mai mult sau mai putin intense
- Prurit ( mancarimi ) de diferite intensitati.
Tratamentul consta in principal la indepartarea factorilor alergeni, substratul din cusca va fi inlocuit cu material celulozic. Daca medicul veterinar curant considera necesar, ii va administra animalului si glucocorticoizi pe cale orala, vit. C, iar conjunctivita se va trata cu colire si unguente oftalmice.
Insolatia / stresul de caldura
Degu este foarte sensibil la caldura, astfel ca amplasarea custii in lumina directa a soarelui, sau in spatii incalzite puternic de soare si cu o umiditate crescuta a aerului pot determina aparitia insolatiei. Un factor agravant al acestei stari il constituie obezitatea, sau lipsa unei cantitati suficiente de apa de baut.
Simptomele constau in:
- Animalul este letargic, areactiv sau cu reactivitate redusa, chiar in stare comatoasa in cazurile grave
- Temperatura corpului este mult crescuta ( tinut in mana animalul este fierbinte )
- Blana este zburlita
- Inapetenta
- Hipersalivatie
- Tulburari respiratorii
Prevenirea insolatiei impune respectarea conditiilor de amplasare a custii ( in afara actiunii directe a razelor solare si a curentilor de aer ) si mentinerea microclimatului la valorile normale de temperatura ( 24° – 32° ) si umiditate ( ≤ 60 % ).
In cazul in care Degu sufera de insolatie, acesta trebuie cufundat, cateva minute, in apa rece ( tot corpul cu exceptia capului ) pentru a-i reduce temperatura corporala , dupa care animalul va fi dus la cabinetul veterinar. Continuare…