In situatia in care se doreste introducerea unui nou exemplar de veverita Degu impreuna cu cel existent deja in cusca, este recomandabil sa fie tinuti separat, prin impartirea spatiului, timp de aproximativ o saptamana. In acest timp animalele se vor cunoaste reciproc si se vor acomoda impreuna. La sfarsitul perioadei obstacolul va fi inlaturat. Nu este neobisnuit ca intre cele doua animale sa exista o perioada scurta de lupta, necesara pentru a se stabili ierarhia. Daca insa, animalele sunt constant agresive una fata de alta, este evident ca ele nu se suporta si va trebui sa fie separate din nou.

Degu nu este agresiv cu oamenii. Luat in mana este posibil sa incerce sa muste degetele mai mult din curiozitate decat ca actiune agresiva. Totusi daca se simte amenintat si nu se poate refugia in cuib, Degu poate deveni agresiv. In aceste situatii animalul emite un sunet inalt strident “ weeep “ care ar trebui sa puna in garda detinatorul.Veveritele

Degu sunt animale foarte curioase. Orice eveniment neobisnuit sau obiect nou aparut in habitat va atrage atentia animalului. Chiar daca initial va fi reticent sau chiar speriat si va cauta sa se ascunda in cuib pentru o perioada de timp, in final curiozitatea va invinge si animalul va relua explorarea.

Animalul are o memorie buna, recunoscand cu usurinta vocile persoanelor apropiate, fata de care se va purta mult mai degajat. In cazul persoanelor straine, Degu devine timid si circumspect pana cand va determina daca persoana respectiva prezinta sau nu un pericol pentru el. In mod normal, animalul se obisnuieste usor cu persoanele care au grija de el. Hranit cu regularitate din mana si scos din cusca din cand in cand, se va obisnui cu detinatorul, dar niciodata nu va fi atat de atasat de acesta, cum este de exemplu cobaiul ( porcusorul de Guineea ). In mod cert Degu nu este un animal de companie potrivit pentru mangaieri sau dezmierdari. Degu este un reproducator sezonier.

In salbaticie, sezonul de imperechere este toamna, cand ziua si noaptea sunt egale, iar puii se nasc la inceputul primaverii. In anii ploiosi este posibil ca femela de Degu sa aiba 2 fatari, fapt ce sugereaza posibilitatea ca femela de Degu sa-si poate induce in mod voluntar ovulatia. Ciclul estral este de de 21 de zile. In aceasta perioada vulva este deschisa vizibil, ca urmare a ruperii membranei vaginale. Ea va ramane deschisa pe pe toata ciclului. Dupa monta vaginul se inchide cu un dop de mucus, cu rol de bariera de protectie impotriva germenilor. Se considera ca ovulatia este indusa la femela de prezenta masculului, pe care aceasta trebuie sa-l vada, auda si sa-l simta. De asemenea exista dovezi care demonstreaza ca aparatul reproducator al masculului prezinta sensibilitate la schimbarile fotoperiodice ( raportul orar dintre zi si noapte ). In captivitate se recomanda o singura monta pe an.

Perioada optima de imperechere este de la sfarsitul iernii pana la jumatatea primaverii. In perioada de imperechere, agresivitatea masculilor este crescuta temporar. Ritualul de imperechere implica comunicari auditive, miscari energice ale cozii tremuraturi  ale membrelor si corpului celor doi parteneri. Ulterior masculul trimite un jet de urina in directia femelei. Este probabil ca in acest mod masculul sa familiarizeze remela cu mirosul propriu si astfel sa o determine sa fie mai receptiva la avansurile lui in viitor. Uneori si femela in calduri prezinta un comportament asemanator, urinand in directia masculului, probabil pentru a semnela ca este apta pentru reproductie.

Spre deosebire de alte specii de rozatoare, masculii de Degu se implica activ, alaturi de femela, in cresterea,  ingrijirea si protectia puilor pe intreaga perioada pana la intarcare. De asemenea femelele, care impart acelasi cuib in cadrul coloniei, contribuie activ la cresterea puilor femelei din grup, care a fatat.

Se recomanda ca, in captivitate masculul sa fie indepartat din cuib pentru aproximativ 1 saptamana. Aceasta masura este impusa de faptul ca imediat dupa fatare, femela intra in calduri si o noua monta este foarte posibila, si cu consecinte nedorite asupra sanatatii animalului.