Dupa o perioada de gestatie relativ lunga ( 90 – 93 zile ), femela Degu da nastere la un numar de 1 – 6 pui. Acestea se nasc complet dezvoltati, acoperiti integral cu blana, ochii deschisi, dentitie completa, simtul auzul si tactil complet dezvoltat. La numai 3 – 4 ore de la nastere, puii sunt capabili sa se deplaseza singuri, sau sa-si ridice corpul pe verticala, sprijiniti pe membrele posterioare. Capacitatea de termoreglare se dezvolta rapid, astfel incat puii pot sa-si mentina temperatura corpului constanta, incepand cu ziua a 5 a de viata.

La cateva ore de la nastere, nou nascutii incep sa suga laptele matern. Primele alaptari sunt foarte importante pentru dezvoltarea ulterioara a puilor, intrucat prin intermediul compozitiei laptelui matern ( numit si colostru ) din aceasta perioada, nou nascutii primesc anticorpii materni, care le vor asigura atat protectia imediata impotriva imbolnavirilor, cat si dezvoltarea ulterioara a sistemului imunitar. Exemplarele private de consumul de colostru, in primele 24 – 48 ore de viata, sunt debili si de cele mai multe ori nu supravietuiesc in salbaticie.
Perioada de alaptare a puilor de Degu este cuprinsa intre 35 – 40 zile. Pentru a se dezvolta corespunzator, puii de Degu au nevoie de lapte matern o perioada de cel putin 4 saptamani. In conditii de captivitate, femela Degu va alapta intre 4 si 6 saptamani, varsta dupa care puii vor fi intarcati.

degu pui

Inca din primele zile de viata, puii sunt surprinsi rontaind substratul, cel mai probabil ca exercitiu de masticatie. La 3 zile de la nastere pot fi observati rontaind crotinele parintilor. In acest mod, ei isi populeaza segmentele tubului digestive cu microflora bacteriana  care, in stadiile ulterioare va participa la digestia alimentelor solide ingerate. Din aproximativ a 6 – a  zi de viata, puii de Degu incep sa consume din hrana de baza a parintilor, dar procesele de digestive corespunzatoare acestor alimente, devin complet functionale incepand cu  ziua a 15 – a. In consecinta, cantitatile de furaje administrate in aceasta perioada vor creste treptat, astfel incat sa acopere necesarul atat al parintilor cat sic el in continua crestere al  puilor.
 
Nou nascutii cantaresc la nastere, intre 8 si 17g. Trebuie mentionat ca nou nascutii masculi au, in medie, o greutate la nastere mai mare decat cea a femelelor nou nascute, iar sporul zilnic este de asemenea mai mare. Sporul zilnic in greutate este de 1 – 3 g / zi, in primele 2 saptamani, respectiv intre 5 – 15 g / zi in saptamanile 2 – 6 de viata. Cel mai important spor in este inregistrat in perioada cuprinsa intre saptamanile 4 – 8.
Din momentul nasterii si pana la intarcare, puii veveritelor Degu sunt crescuti de ambii parinti, masculul fiind implicat in mod activ in cresterea, ingrijirea si protectia puilor. Imediat dupa fatare se recomanda indepartarea masculului pentru o perioada de aproximativ o saptamana. Aceasta actiune este dictata de faptul ca, imediat dupa nastere, femela Degu intra in calduri, iar prezenta masculului ar putea determina o noua monta nedorita. La sfarsitul acestei perioade, el poate fi readus in cusca comuna fara nici un pericol pentru pui sau femela.
Primele 3 saptamani de viata sunt critice in dezvoltarea somatica  si emotionala a puilor Degu. Din acest motiv, interventiile  din exterior, potential stresante, vor fi limitate la maxim. Puii nu vor fi miscati din cuib, nu vor fi tinuti in palma, mangaiati, sau indepartati de mama. Dupa aproximativ 3 saptamani, interactiunea dintre pui si detinator este chiar binevenita, dar pentru perioade scurte si numai in prezenta mamei. Orice semn de agitatie din partea mamei sau a puilor, va determina intreruperea interactiunii.
Chiar daca sunt capabili sa se deplaseza singuri inca din primele ore de viata, puii Degu vor incepe sa paraseasca  cuibul si sa exploreze mediul inconjurator, incepand cu ziua 4 – 5. Curand, intreg spatial disponibil va devein teren de joaca si explorare, dar la cel mai mic semn de pericol se vor refugia cu rapiditate in cuib.
La 6 saptamani de viata puii vor fi intarcati si separate pe sexe, urmand sa traiasca in aceste grupuri pana la atingerea maturitatii sexuale depline.