Habitatul testoaselor de Florida aflate in captivitate, trebuie astfel conceput incat sa asigure acestora conditii optime de crestere si dezvoltare respectiv :

  • apa in permanenta curata,
  • temperatura in mediul acvatic si terestru situata in limitele zonei de comfort termic,
  • spatiu suficient pentru un minim de activitate fizica : inot, scufundari sau miscare terestra.

Discutia despre habitatul acestor animale de companie trebuie precedata de o prezentare succinta a catorva elemente legate de arealul natural, dimensiuni si comportamentul in captivitate al testoaselor.

Broasca testoasa cu tample rosii este o reptila amfibie, originara geografic din zona riverana fluviului Mississippi pana in Golful Mexic. Comertul intens cu aceste animale de companie a condus la cresterea masiva a ariei de raspandire. Astfel, la  momentul actual, pot fi intalnite exemplare ale acestei specii in aproape toate zonele de pe glob cu clima subtropicala si temperat continentala propice dezvoltarii lor. In consecinta apar si in Europa si chiar in anumite zone din Romania, “ gratie” unor detinatori de astfel de animale,care, plictisiti de acestea  au decis abandonarea lor pe malul lacurilor sau in apropierea raurilor. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, adaptarea acestor testoase la noile conditii de mediu, s-a realizat in detrimentul speciilor indigene de testoase cu care se confrunta pentru habitat si sursele de hrana.

Habitatul natural al testoaselor cu tample rosii este reprezentat de cursuri line, lacuri sau iazuri cu apa calda si curata, de adancime medie, si cu o vegetatie acvatica abundenta. In jurul arealului acvatic se gasesc zone de uscat ferite si linistite ( plaje, stanci sau pietre cu suprafata neteda, trunchiuri de copac, insulite, etc ), unde testoasele se pot incalzi in bataia directa a razelor solare. Nu este o raritate sa vezi mai multe exemplare incalzidu-se impreuna, uneori, in cazul zonelor de mici dimensiuni, chiar catarate una pe carapecea alteia..In general testoasele nu se indeparteaza de sursa de apa, decat  cand cauta un loc unde sa-si poata depune ouale ( in cazul femelelor ), sau cand isi cauta o noua partenera, in cazul masculilor.

Testoasa de Florida este incadrata in categoria testoaselor de dimensiuni medii spre mare. Femelele sunt mai mari, atingand dimensiuni ale carapacei cuprinse intre  25.5 – 30.5 cm, spre deosebire de mascul, care nu depaseste 18 – 23 cm. Lungimea carapacei este considerata dimensiunea unei drepte imaginare, care uneste polul anterior si posterior al carapacei, paralela cu plastronul si adiacenta intr-un punct la carapace.

La nastere puii masoara aproximativ 2,5 cm. In conditii optime de crestere si intretinere, au o rata de crestere relativ rapida, astfel ca la un an, au o dimensiune a carapacei cuprinsa intre 5 si 8,5 cm. Tineretul atinge maturitatea sexuala cand lungimea carapacei este de aproximativ 10 cm ( varsta  cuprinsa intre 2 – 4 ani ) in cazul masculilor, respectiv 12 – 13 cm pentru femele ( varsta estimata 3 – 5 ani ).  Testoasele continua sa creasca pana la o lungime a carapacei situata in apropierea valorilor maxime enuntate anterior ( s-au inregistrat rar lungimi ale carapacei mai mari decat 30 cm femela si 23 cm masculul.

Contrar celor afirmate de unii crescatori, nu se poate stabili o corelatie directa intre varsta testoasei si lungimea carapacei, intrucat cresterea si dezvoltarea animalului este strans legata de conditiile de microclimat si  alimentatie. De asemenea nu trebuie uitat un aspect: in captivitate testoasele au o rata de crestere mai rapida decat a celor din mediile naturale.

Speranta de viata a testoasei cu tample rosii crescuta in captivitate este de 30 – 40 ani, in timp ce in mediul natural rareori depaseste 20 de ani.

Chiar si in conditii de captivitate, la nivel instinctiv, testoasa de Florida ramane in continuare un animal salbatic. Cu toate acestea, raportat la alte specii de testoase crescute ca animale de companie,  ele sunt cele mai prietenoase cu omul, acceptand relativ usor prezenta acestuia in preajma lor.

Ele isi recunosc detinatorul dupa o perioada de acomodare scurta, mai ales daca acesta este cel care le hraneste cu regularitate. In general fiecare exemplar are o personalitate proprie, astfel ca si comportamentul lor in captivitate este variat. De altfel in captivitate comportamentul testoaselor se reduce de cele mai multe ori la a solicita insistent  de mancare, sau la cel de a explora anumite zone sau obiecte care i-au captat atentia.

Uneori testoasele de Florida incearca sa muste, mai ales daca sunt manuite brusc sau cand nu vor. Acesta nu este un comportament agresiv ci mai mult unul de aparare. De altfel testoasa nu va ezita sa se indeparteze  cu rapiditate pentru a scapa de o atentie nedorita. 

Daca achizitia reptilei si alimentatia ei nu sunt foarte scumpe, realizarea habitatului si a microclimatului optim, precum si intretinerea lor cotidiana sunt relativ costisitoare. Daca luam in calcul si speranta de viata a testoasei ( 30 – 40 ani ), rezulta ca detinerea ei ca animal de companie implica un angajament pe termen lung, in care detinatorul va investi, alaturi de timp ( destinat hranirii si intretinerii in conditii igienice a animalului ) si o suma de bani relativ mare legata de realizarea si mentinerea habitatului si a microclimatului optim.