Aceasta postare incearca sa ofere o parte din raspuns:

Factorii secundari si perpetuatori ai otitelor externe

Considerati o perioada lunga de timp ca fiind cauza principala a aparitiei otitelor externe la animalele de companie, bacteriile sau micetii sunt in fapt organisme oportuniste, a caror actiune este secundara si se suprapune cauzelor primare in manifestarea clinica a acestor afectiuni.

Bacteriile izolate de la nivelul leziunilor canalului auricular, sunt cele implicate in majoritatea afectiunilor dermatologice ( Staphylococcus intermedius, Pseudomonas spp., Proteus spp., etc ). Acest rezultat vine sa confirme faptul ca acesti germeni actioneaza secundar, pe fondul leziunilor inflamatorii datorate factorilor declansatori primari.

Micetii ( ciuperci microscopice ) implicati frecvent in evolutia otitelor externe la caine si pisica, sunt Malassesia Pachydermatis si Candida spp. Aceste specii sunt prezente la nivel auricular si in conditii normale, iar mecanismul prin care ajung sa devina agresive, nu este pe deplin cunoscut. Otitele externe in care este implicata Malassezia Pachydermatis sunt foarte frecvent intalnite la caine, de cele mai multe ori ca o complicatie a afectiunilor dermatologice de natura alergica.

Tratamentul otitelor externe, devine adeseori o problema extrem de frustranta atat pentru proprietar, cat mai ales pentru medicul veterinar. Acesta se vede confruntat nu numai cu o afectiune rebela, rezistenta la orice schema de tratament aplicata, ci si cu parerea negativa ( privitoare la competenta lui ) din partea detinatorului.

Motivul ineficientei tratamentelor aplicate sau al recurentei frecvente a otitelor se datoreaza, in principal, factorilor perpetuatori.

Denumirea de factori perpetuatori grupeaza principalele cauze, care impiedica vindecarea sau determina recurenta frecventa a otitelor externe. Fara a intra in detalii amanuntite amintim:

  • Modificari in microanatomia canalului auricular extern – sunt datorate, in principal, evolutiei indelungate a fenemenelor inflamatorii. Constau in ingrosarea si plierea pielii de la acest nivel, care face dificila toaletarea corecta si aplicarea tratamentului local ( topic ). Totodata interiorul acestor pliuri constituie un mediu propice dezvoltarii agentilor oportunisti, care complica si prelungesc evolutia bolii.
  • Tulburarea mecanismelor de eliminare a cerumenului, a detritusurilor celulare si a microorganismelor dezvoltate la acest nivel – procesul inflamator poate conduce la o inversare a traiectului normal de eliminare, urmata de acumularea acestora in in interiorul canalului auricular. Prezenta lor creaza un mediu optim exploziei  populatiilor patogene, impiedica toaletarea riguroasa, precum si  aplicarea corecta, eficienta a medicatiei locale.
  • De asemenea este foarte posibil, ca prezenta unei otite medii nediagnosticate, sa fie principala cauza a cronicizarii sau al recurentei otitelor externe
  • Deloc de neglijat sunt tratamentele empirice, sau indelungate cu medicamente complexe ( antibiotic+antiinflamator+antimicotic ) aplicate de unii detinatori. De multe ori animalul de companie ajunge la medicul veterinar, dupa ce proprietarul a incercat sa-l trateze ajutat de propria experienta sau a altora.

Otitele externe trebuiesc privite mai mult ca un sindrom, care semnaleaza prezenta unei boli dermatologice, decat ca o afectiune singulara cu etiologie distincta. Acest aspect este important de stiut de catre cei care au animale de companie, pentru a constientiza importanta consultului medical de specialitate in diagnosticarea si tratamentul oricarei forme de evolutie a acestei boli. Nu este suficient de a se aplica un tratament empiric, bazat pe informatii culese de la alti detinatori sau din prospectele unor medicamente.