Leziuni Cutanate Primare, Intermediare sau Secundare

&‚`Alopecie – defineste pierderea parului pe o zona bine delimitata – alopecie zonala, sau pe zone extinse – alopecie generalizata. Poate fi dobandita ( simptom in cadrul tabloului clinic al unei boli ), sau de natura congenitala ( ( inascuta ) situatie in care evolutia este letala.

Scuame – sunt fragmente de substanta cornoasa, care se elimina la suprafata pielii. Este o leziune cutanata cu o importanta clinica redusa, constand in prezenta pe suprafata pielii si in blanii, de fulgi de cheratina, desprinsi din stratul cornos al pielii, de culoare alba, argintie, galbena sau maro.

crusteCruste – sunt depozite formate pe suprafata cutanata prin coagularea si uscarea unor secretii. De cele mai multe ori apar secundar, urmare a ruperii veziculelor, bulelor sau pustulelor, urmate de revarsarea continutului pe suprafata pielii. Amestecul acestuia cu impuritatile si firele de par urmata de  uscare, conduce la formarea crustelor. Pot fi intalnite cruste hematice de culoare rosie bruna, cruste melicerice de culoare galbena, cand secretia uscata este puroiul.

Comedoane leziuni ale foliculului pilosebaceu, urmare a obstructiei la nivelul istmului, urmata de dilatatia acestuia si acumularea la acest nivel de keratina, sebum, resturi celulare. Urmare a reactiilor oxidative comedoamele au o culoare neagra la suprafata.

Manson folicular – acumulare de cheratina si material folicular, la baza firului de par, de cele mai multe ori evoluand asociat cu comedoanele.

Continuare…