Este dificil de de stabilit o comunicare eficienta si productiva intre interlocutori care folosesc limbaje diferite. Acesta este si motivul postarii articolului “ Definirea  Leziunilor Cutanate “, care pot fi intalnite in evolutia bolilor de piele la caine, respectiv  acela de a stabili un limbaj comun de comunicare intre medicul veterinar si detinatorul animalului bolnav.

Tabloul clinic al unei afectiuni dermatologice, care evoluaza la animalele de companie se manifesta macroscopic printr-o serie de leziuni cutanate. In functie de momentul aparitiei acestora, raportat la debutul bolii, intalnim :

  • leziuni cutanate primare – apar in debutul afectiunii si de cele mai multe ori evoluaza rapid in leziuni secundare,
  • leziuni cutanate secundare – pot evolua spontan din leziunile primare, sau pot rezulta in urma actiunilor mecanice ale animalului afectat: scarpinat intens sau lins excesiv 
  • leziuni cutanate intermediare – leziuni, care  pot sa apara initial in cadrul unor afectiuni, sau pot evolua din leziunile primare in altele.

Leziuni cutanate primare

maculaMacula – leziune cutanata elementara, plana, nepalpabila fiind situata strict in planul pielii, circumscrisa sau nu, cu contur regulat sau neregulat, diametru sub 1cm. Este  asociata cu o schimbare de culoare a pielii: eritematoasa ( rosie ), pigmentara ( bruna, maronie ) sau decolorata ( albicioasa )

Pata – leziune identica cu macula, dar cu un diametru mai mare de 1cm.

Eritem – inrosirea pielii, localizata sau difuza datorata dilatatiei vaselor capilare din regiunea cutanata afectata.

Purpura – zona a pielii, nereliefata, de culoare rosie inchisa, care nu dispare la apasarea cu degetul. Daca are un  aspect punctiform se numeste petesie, iar daca apare pe zonele extinse echimoza.

macule si paule eritematoasePapula – denivelare cutanata bine circumscrisa, cu un diametru mai mic de 1 cm si continut solid, care poate fi simtit la palpare. Leziunea este asociata cu o ingrosare a pielii ( epidermul sau dermul superficial ), iar in functie de localizare poate fi : epidermica, dermica sau foliculara. Se deosebesc de macule prin faptul ca pot fi palpate, iar de vezicule, bule sau pustule prin continutul solid.

Placi – unirea unui numar variabil de papule intr-o singura leziune

veziculeVezicula – leziune cutanata fragila, translucida si diametru sub 3 mm,  caracterizata printr-o denivelare a epidermei plina cu un continut lichid clar, transparent sau galben citrin.. Este rareori identificata ca atare, datorita fragilitatii peretilor.

bulaBula – leziune tranzitorie, similara veziculei, dar cu un diametru  mai mare de 3 mm.

Pustula – deformare a pielii, bine delimitata, cu un diametru variabil intre 1 mm si 1 cm, cu un continut purulent. Leziunea poate sa apara initial sau prin infectarea continutului unei vezicule.

pustuleRaportat la firele de par, pustulele pot fi: foliculare, dispuse in jurul firului de par, non-foliculare, mai aplatizate si independente de firele de par. Pustulele localizate in jurul firelor de par specializate de la nivelul fetei ( perii sinusali ), poarta denumirea de kerion.

nodul 1Nodul – dilatatii proeminente la suprafata pielii, cu aspect globular, bine delimitate si consistenta ferma.

Verucozitate – excrescenta cutanata cu aspect conopidiform ( de conopida ) sau pediculat ( diametrul bazei de sustinere mai mic decat al restului verucozitatii ), care poate afecta orice strat al pielii, fiind determinata de o proliferare locala a celulelor epidermului.

Continuare…