Demodecia ( sin. Demodicoza / Raia Demodecica ) reprezinta o afectiune cutanata nepruruginoasa, determinata de inmultirea excesiva, la nivelul foliculilor pilosi si a glandelor sebacee, a unor specii de acarieni apartinand genul Demodex. Evolutia acestei boli este frecvent complicata prin suprapunerea infectiilor secundare, de natura bacteriana ( piodermite ).

Prezenta acestor acarieni la nivelul pielii nu se asociaza intotdeauna cu declansarea manifestarilor clinice. In numar mic pot fi identificati si pe pielea exemplarelor canine clinic sanatoase.

Afectiunea poate fi intalnita la un numar relativ mare de specii de mamifere. In cazul cainilor sau al pisicilor, evolutia acesteia poate inregistra insa  formele cele mai grave.

Demodex 2Pana in momentul de fata au fost identificate 3 specii de acarieni implicati in declansarea manifestarilor clinice de demodecie:

  • Demodex canis – specia cel mai frecvent intalnita. Adultii au aspect viermiform si dimensiuni intre 150 – 250 micrometrii.
  • Demodex injai – identificata rar la nivelul leziunilor cutanate. Este caracterizata prin dimensiunile mari ale corpului ( 350 – 400 µm ), comparativ cu D.canis.
  • Demodex cornei – specie identificata recent, are dimensiuni mici intre 100 – 120 µm.

Exista cercetatori care considera cele trei specii ca fiind, forme diferite ale uneia singure, respectiv Demodex canis. Indiferent daca este vorba de o singura specie sau mai multe, parazitii cu corpul scurt sunt identificati, cel mai frecvent, la nivelul stratului cornos al pielii, in timp ce parazitii de dimensiuni mari sunt localizati la nivelul unitatii foliculare.(  unitate foliculara =  unitate pilosebacee )

Speciile de Demodex sunt paraziti permanenti, care se dezvolta la nivelul foliculilor pilosi si a glandelor sebacee. Se hranesc cu sebum, celule si resturi celulare. Ciclul de viata al acestora:

  • Cuprinde toate cele 4 stadii de dezvoltare: ou → larva → nimfa → adult. 
  • Dureaza in medie intre 10 si 21 zile.
  • Se desfasoara in intregime la nivelul foliculilor pilosi si a glandelor sebacee.

Rezistenta parazitilor in mediul inconjurator ( in absenta gazdei ) este de scurta durata ( max. 6 zile ). La o temperatura a mediului de 20° C si o umiditate de sub 40 %, acarienii sunt distrusi in max. 6 ore.

Chiar daca sunt rare, exista situatii in care acesti paraziti pot sa ajunga la nivelul capilarelor sanguine, limfonoduli sau chiar organe interne ( ficat, splina, rinichi, etc )

Intrucat acesti acarieni sunt considerati ca facand parte din microfauna, care populeaza in mod normal pielea cainilor, contaminarea se realizeaza direct, inca din primele ore de viata, prin transferul transcutanat de la mama la pui. Exista inca aspecte neelucidate privind mecanismul de contaminare.