Dermatita alergica la saliva de purice reprezinta o inflamatie a pielii, fiind considerata ca fiind cea mai frecventa afectiune  cutanata  intalnita la caine. Boala este cunoscuta si sub denumirea populara de “eczema de vara “, datorita caracterului sezonier al manifestarilor clinice,  corelate cu perioada de varf a infestatiilor cu acesti ectoparaziti.

dog_scratchAfectiunea  este declansata de infestatiile repetate  cu purici ale cainilor. Daca majoritatea gazdelor canine,  ca urmare a infestatiilor repetate,  dezvolta o anumita stare de toleranta imunologica la intepatura acestor paraziti, exista indivizi care vor  dezvolta o reactie de hipersensibilitate,  concretizata in simptomele acestei afectiuni cutanate de natura alergica. 
Puricii sunt ectoparaziti permanenti,  cu mod de hranire hematofag  ( se hranesc cu sangele gazdei ). Speciile cel mai frecvent incriminate in declansarea acestei alergii cutanate sunt: Ctenocephalides felis felis ( cel mai frecvent ), Ctenocephalides canis, Pulex spp. Cainii  care au dezvoltat  aceasta stare de hipersensibilitate, raman alergici toata viata, in unele cazuri inregistrandu-se insa usoare ameliorari.
Nu se poate vorbi de existenta  vreunei  predispozitii de rasa in ceea ce priveste alergia la salive de purice. Cu toate acestea, se pare ca, rasele cu par lung dezvolta mai usor aceasta afectiune, fiind mai frecvent diagnosticate la exemplare din rasele Chow Chow, Setter,  Fox Terrier, Cocker.
Dermatita alergica la intepatura de purice afecteaza in general animalele tinere si mai rar cainii peste 7 ani. In cazul acestora din urma afectiunea este caracterizata prin simptome mai severe decat in cazurile in care sunt implicate  animalele tinere.
Exemplarele canine cu dermatita alergica la intepatura de purece prezinta, in principal, urmatoarele simptome:
 allergy1
  • Prurit sever asociat cu eruptii cutanate papulo-crustoase, care afecteaza in principal jumatatea dorsala corpului, respectiv zona  dorso – lombara, baza cozii, perineul, fata interna a coapselor si abdomenul. In urma scarpinatului intens  si de durata, in zonele afectate apar  leziuni de automutilare, care in cele mai multe cazuri se suprainfecteaza ( dermatita piotraumatica ).
  • Animalele afectate prezinta frecvent tresariri bruste, dupa care se reped si  isi musca anumite regiuni corporale ( cel mai frecvent  baza cozii ).  Datorita eficientei autotoaletarii, nu intotdeauna verificarea minutioasa a blanii animalului afectat pune in evidenta parazitii.
  • Leziunile cutanate includ eritemul, aparitia de papule si macule, urmate rapid de alopecie cu aparitia de scuame si cruste. In cazul exemplarelor cu blana alba pot fi observate si zone cu blana colorata maroniu roscat, datorate linsului excesiv . Leziunile pot fi localizate sau generalizate, in ultimul caz existand posibilitatea de a  fi confundate cu leziunile aparute in raia sarcoptica.

Netrata, boala evoluaza  spre  forme cronice in care alopecia ( caderea parului )  localizata sau generalizata se accentuaza, apare hiperpigmentatia si lichenificarea zonelor cutanate afectate precum si cruste iar, in unele cazuri, noduli pruriginosi

p987752991-4i
Nodulii pruriginosi pot fi intalniti relativ rar, in special in cazurile cronice aparute  la exemplarele in varsta din rasa Ciobanesc German. Acesti noduli, cu dimensiuni cuprinse intre 0,5 – 2  cm, pot fi observati intr-un numar relativ mare ( mai multi de 10 ) in regiunea dorsala lombosacrata a cainilor afectati. Sunt fermi la palpare, neacoperiti de par, iar uneorise prezinta ca formatiuni pediculate.
Boala se poate manifesta si sub forma unei dermatite piotraumatice recurente. Aceasta forma evoluaza cel mai frecvent la cainii din rasele cu par lung, cauza fiind de cele mai multe ori leziunile autoprovocate prin scarpinatul intens si indelungat. Pe pielea animalului bolnav apar edeme calde, dureroase acoperite de un exudat seros sau serosangvinolent.
Ca urmare a tulburarilor de cheratinizare, leziunile se pot complica cu infectii stafilococice sau cu Malassezia. Complicarea afectiunii primare determina exacerbarea manifestarilor inflamatorii si a pruritului.
Diagnosticul
Chiar daca diagnosticul de certitudine este pus de medicul veterinar, care va stabili si schema de tratament, exista o serie de simptome, a caror prezenta ar trebui sa convinga detinatorul cainelui ca, acesta sufera  de o afectiune cutanata  pentru tratarea careia  are nevoie de asistenta medicului specialist. Aceste semne ar fi:
  • Varsta declansarii manifestarilor clinice:  3/4 din cazurile noi de dermatita alergica la intepatura de purice apar la cainii cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani.
  • Leziunile aparute si simptomele intereseaza, in principal, jumatatea posterioara a corpului animalului.
  • Manifestarile clinice au un caracter sezonier ( frecvent apar  vara ).
  • Prurit sever insotit de scapinarea pana la automutilare.
  • Punerea in evidenta in zonele afectate a puricilor sau a fecalelor acestora.
Existenta acestor manifestari singure sau asociate, ar trebui sa determine detinatorul cainelui sa se prezinte cu acesta la un consult medical de specialitate.
Tratament
Tratamentul cainilor afectati de aceasta boala implica actiuni concertate care vizeaza animalul bolnav, deparazitarea externa a celorlalte animale de companie cu care acesta  vine in contact si dezinsectia periodica, cu substante adulticide, a mediului inconjuraror ( cusca, loc de odihna, casa, curte, masina )  iar, daca evolutia bolii  impune, tratamentul simptomatic.
Tratamentul animalului bolnav  implica utilizarea de substante insecticide, cu efect adulticid, asociat cu regulatori de crestere a insectelor.  
Exista o mare varietate de produse comerciale de uz veterinar destinate  deparazitarii externe impotriva puricilor ( si altor specii de paraziti externi ),  cu caracteristici biologice si de eficienta diferite, in functie de substanta activa continuta, excipienti, formulare, mod de aplicare, etc. Cele mai multe produse comerciale, contin ca substante active: organoclorurate, carbamati, piretrine, piretroide, avermectine. Principalele produse destinate deparazitarilor externe la caine  si modul lor de aplicare au fost prezentate detailat in cadrul postarilor legate de protectia animalelor de companie impotriva capuselor.
Alegerea produsului ce urmeaza sa fie utilizat trebuie sa tina cont de varsta animalului, starea fiziologica, forma clinica a dermatitei alergice  si de obiectivele urmarite. 
In aprecierea eficacitatii unei substante cu efect adulticid se iau in calcul urmatoarele caracteristici ale acestuia:  efectul letal si viteza cu care acest efect se instaleaza, efectul repelent si perioada de remanenta in care animalul este protejat impotriva unei noi infestatii.
Prin prisma acestor elemente, pentru controlul alergiei la purici, un rol important il are folosirea unor produse comerciale care sa aiba un efect letal cat mai rapid, pentru a impiedica hranirea puricilor si astfel, declansarea alergiei in general dar, mai ales, in cazul exemplarelor  canine sensibile,. Totodata produsul ales trebuie sa aiba  un efect repelent de durata  si, nu in ultimul rand, sa fie bine tolerat de animal.
Regulatorii de crestere ai insectelor difera de substantele adulticide ( care omoara puricii ) prin faptul ca actiunea lor primara vizeaza intreruperea ciclului de dezvoltare al  puricilor. Dintre substantele  din aceasta categorie, amintim: methoprenul si pyriproxyfenul si lufenuron
Tratamentul simptomatic vizeaza in primul rand atenuarea pruritului, tratamentul cu antibiotice pentru controlul suprainfectiilor, sau cu antifungice pentru prevenirea instalarii Malaseziozei. Medicul veterinar curant este cel care va stabili oportunitatea unor astfel de medicatii precum si schema de tratament.
Tratamentul animalelor cu care cainele bolnav intra in contact direct, are drept obiectiv deparazitarea externa a acestora. O atentie deosebita va fi acordata deparazitarii pisicilor stiut fiind ca acestea reprezinta, cel mai frecvent, sursa de infestare cu purici ( Ctenocephalides felis, felis ) capabili sa declanseze alergia. Este recomandata folosirea de solutii antiparazitare, care au un efect rapid. Ulterior protectia impotriva reinfestarilor va fi asigurata prin aplicare de produse antiparazitare sub forma de spot – on sau  zgarda. 
Dezinsectia periodica a custii, a locului de odihna, precum si a tuturor spatiilor in care cainele are acces, reprezinta o componenta importanta a tratamentului prin faptul ca, in acest mod, este impiedicata o noua reinfestare cu purici si astfel este asigurata eficienta tratamentului aplicat cainelui bolnav.
Prevenirea aparitiei acestei boli la caine se poate realiza prin deparazitarea externa periodica si regulata a animalelor de companie in generel si a cainilor in special, utilizand in acest scop produse adecvate cu efect adulticid si repelent.