Declansarea manifestarilor clinice in dermatita atopica implica, pe langa conditiile favorizante reprezentate de factorii intrinseci, si prezenta factorilor declansatori sau extrinseci. Cainii atopici pot fi alergici atat la aeroalergeni cat si la alergeni de natura alimentara.

Aeroalergenii
Mai mult de 80 % din cainii atopici sunt alergici la acarieni, polen, scuame si mucegaiuri
Principalul aeroalergen pentru indivizii canini atopici este acarianul prafului de casa ( Dermatophagoides farinae ). Calea de sensibilizare  poate fi inhalatorie sau transcutanata. Oricum acest aspect constituie inca subiectul unor controverse. 
Un alt aeroalergen major este reprezentat de polenul diferitelor plante graminee, ierburi, arbusti si arbori. Alti aeroalergeni frecvent incriminati sunt sporii diferitelor mucegaiuri. Inca este discutabila sensibilitatea cainilor  atopici la celulele epiteliale de natura umana sau animala  descuamate ( scuame ).
Rolul alergenilor alimentariin declansarea dermatitei atopice este dificil de stabilit in lipsa unor modalitati de explorare viabile. O alimentatie dezechilibrata, saraca in acizi grasi esentiali poate favoriza aparitia dermatitei atopice. De asemenea exista cazuri in care un regim alimentar de interdictie, a determinat ameliorari semnificative ale tabloului clinic al afectiunii.
 
Dupa cum a fost mentionat anterior, la cainii atopici bariera hidrolipidica a pielii este alterata, fapt ce permite aderarea mai usoara a agentilor patogeni ( bacterieni si / sau micotici ) la corneocite ( celulele care constitue stratul superficial al pielii ). De aceea afectiunile produse de acesti patogeni pot declansa sau complica manifestarile clinice ale dermatitei atopice.
Cainii atopici nu sunt predispusi la a dezvolta alergii la saliva de purice, dar intepatura acestora poate declansa manifestarile clinice ale bolii, probabil printr-un mecanism de sumatie a efectelor. De asemenea aceste exemplare nu prezinta o predispozitie la declansarea unor alergii la intepatura altor insecte, cu exceptia purecilor, sau al altor artropode si nici la alergii medicamentoase.
Dermatita atopica prezinta o incidenta crescuta la caini cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani. Foarte rar au fost inregistrate cazuri la caini cu varsta sub 6 luni sau peste 7 ani.
Pot dezvolta boala cainii din toate rasele inclusiv metisii, dar exista o serie de rase predispuse la a face mai frecvent boala. Aceste rase sunt cele mentionate  la prezentarea factorilor intrinseci.
Manifestarile clinice pot avea un caracter sezonier, cand agentul declansator este in special polenul, sau permanent in cazul alergiilor la acarienii din praful de casa ( situatia cel mai frecvent intalnita ) . In cazul recidivelor frecvente, indiferent de tipul alergenului implicat , pruritul are tendinta de permanentizare.
Simptome
Simptomatologia dermatitei atopice este extrem de variata, evolutia fiind de cele mai multe ori complicata prin suprapunerea infectiilor secundare de natura bacteriana si / sau micotica. Daca pruritul este un simptom predominant, celelalte leziuni care apar sunt strans legate de reactii ale fiecarui individ canin afectat si de momentul cand este prezentat la consultatie.
dogitch1
Boala debuteaza prin aparitia pruritului  cu intensitatea  cuprinsa intre moderat si intens. Senzatia de mancarime ( pruritul ) este localizata, in principal, la nivelul fetei ( buze, obraji, regiunea peri – palpebrala, si a urechilor ), al axilelor, regiunea inghinala, perianala, abdomen, segmentele terminale ale membrelor, spatiile interdigitale. Manifestarile pruritului se concretizeaza prin frecarea fetei de covor sau de alte obiecte, lins insistent, muscaturi care merg uneori pana la automutilare.
Leziunile cutanate primare sunt reprezentate de aparitia de:
  • Zone eritematoase = zone cutanate inrosite , urmare a unor congestii.
  • Macule = leziuni plane, de culoare diferita de a tesutului inconjurator si care au dimensiuni variabile pana la cativa centimetri. In general maculele au o culoare rosie sau bruna. Conturul acestora poate fi net delimitat sau mai putin bine delimitat.
  • Papule = leziuni elementare tegumentare sau mucoase, care este in suprafata. Pot avea o dimensiuni de pana la 5 millimetri. Forma este de obicei rotunda sau ovalara.
De cele mai multe aceste leziuni primare nu sunt surprinse, intrucat ele evoluaza rapid fiind urmate de leziunile secundare exprimate prin alopecie, escoriatii si scuame. In majoritatea cazurilor apar si leziuni caracteristice unei piodermite secundare, respectiv
  • pustule = leziuni superficiale ale pielii, caracterizate printr-o mică ridicătură roșiatică sau neagră, dură.
  • Foliculite = inflamații purulente ale rădăcinii părului,  produse de agenti bacterieni sau de miceti
  • Furunculoza = Stare patologică constând în apariția furunculelor pe suprafața pielii, determinată de o infecție cu stafilococ.
Evolutia dermatitei atopice este acuta, insa datorita recidivelor ajunge sa se cronicizeze, situatie in care apar leziunile de hiperpigmentare si lichenificare a zonelor cutanate afectate..
Tabloul clinic prezentat este caracteristic evolutiei formei tipice localizate  a acestei afectiuni cutanate de natura alergica. Exista insa cazuri in care pruritul este sever, generalizat la intreaga suprafata corporala, iar leziunile cutanate au o evolutie rapida si sunt extinse pe tot corpul cainelui afectat. In aceste situatii starea generala a animalului este alterata, iar prognosticul bolii este rezervat. In cazul unei astfel de evolutii, infectiile secundare cu stafilococ sau / si Mallasezia sunt mult mai agresive.
Existe si evolutii atipice ale bolii care sunt dificil de diagnosticat, caracterizate prin evolutia otitelor externe bilaterale, a rinitelor sau conjunctivitelor alergice, a pododermatitelor sau a  hipercheratozei perimamelonare. Aceste afectiuni pot evolua ca manifestari unice ale dermatitei atopice sau se pot asocia simptomatologiei descrise in cazul formelor tipice.
Dermatita piotraumatica recidivanta, foliculite sau furunculoza piotraumatica pot aparea ca manifestari ale dermatitei atopice in cazul raselor de caini cu par lung si des.
Simptomele prezentate sunt menite sa convinga detinatorii de caini predispusi la a face dermatita atopica, de cat de serioasa este aceasta afectiune alergica si cat de important este ca animalul sa fie prezentat unui medic veterinar inca de la primele simptome probabile de boala. Definirea simptomelor prezentate are de asemenea scopul sa asigure o cat mai buna intelegere a tabloului clinic al bolii.