Orice discutie despre dermatita atopica trebuie sa porneasca de la definirea termenilor , raspuns imunitar,  hipersensibilitate, atopie si dermatita atopica.
Pielea este o bariera implicata in protectia mecanica a organismului, dar rolul ei in protejarea acestuia este mult mai vast. Din acest motiv  este considerata,  ca fiind un  organ imunitar complex implicat, prin structura si componentele sale, in elaborarea raspunsului  imunitar al organismului impotriva diferitelor agresiuni ale mediului inconjurator.
Prin urmare raspunsul imunitar reprezinta o reactie de aparare a organismului impotriva agresiunii mediului inconjurator. Aceasta reactie poate fi specifica, respectiv orientata impotriva unui “ agresor “ ( antigen ) cunoscut, sau nespecifica.
Reactia de hipersensibilitate reprezinta raspunsul imun exagerat determinat de expunerea anumitor organisme la actiunea unui antigen, care, in aceeasi doza nu determina nici o reactie din partea altor organisme.
Termenul de atopie este definit ca fiind predispozitia congenitala ( din nastere ) a unor indivizi de a dezvolta reactii alergice la actiunea unor alergeni inhalati sau patrunsi in organism pe cale transcutanata.  Atopia include afectiuni precum astmul bronsic alergic, rinita alergica si dermatita atopica. 
Dermatita atopica reprezinta o afectiune cutanata comuna animalelor de companie, afectand aproximativ 10 % din totalul populatiei canine, caracterizata prin manifestari clinice foarte variate si frecvent complicate prin suprapunerea altor afectiuni cum ar fi infectiile microbiene si / sau fungice sau alergiile alimentare.
Conditiile aparitiei manifestarilor clinice in dermatita atopica implica prezenta mai multor factori declansatori dintre care unii depind de animal, numiti si factori intrinseci, iar altii de mediul inconjurator, respectiv factorii extrinseci. Chiar daca prezinta o dispozitie congenitala de a face dermatita atopica, cainele care nu este expus factorului extrinsec ( aeroalergeni sau alergeni cu penetrare transcutanata ) nu va prezenta manifestarile clinice ale afectiunii.
Factorii intrinseci predispozanti, care asigura terenul propice declansarii dermatitei atopice la caine, includ o anumita predispozitie genetica, tulburari in mecanismele elaborarii raspunsului imun la anumiti indivizi canini, tulburari ale procesului de cheratinizare ale pielii sau modificari ale barierei hidrolipidice cutanate.
Predispozitia congenitala ( genetica sau din nastere ) este demonstrata prin incidenta crescuta a dermatitei atopice la exemplarele canine apartinand anumitor rase si linii.  Rasele cu frecventa cea mai ridicata a afectiunii sunt Shar Pei, Fox Terrier, Jack Russel, West  Highland White Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Golden Retriever,Labrador Retriever, Cibanesc German, Buldog francez, Boxer si Dalmatian.
Exemplarele canine atopice au o anumita particularitate in raport cu raspunsul imun dezvoltat la actiunea unui antigen din mediu, care este caracterizat printr-o hiperproductie de Imunoglobuline E ( IgE ). Fara a intra in detalii, acest tip de raspuns imunitar  este raspunzator de aparitia reactiei de hipersensibilitate, care va conduce in final la aparitia manifestarilor clinice ale dermatitei atopice.
In cazul cainilor atopici, bariera hidrolipidica a pielii ( pelicula de suprafata, care joaca un rol primordial de protectie ) este alterata. Acest aspect favorizeaza cresterea aderentei agentilor patogeni infectiosi, bacterieni ( stafilococi ) si / sau micotici ( Malassezia ) la celulele stratului superficial al pielii ( corneocite ) si creste pierderile de apa la nivel cutanat. Daca peste leziunile inflamatorii induse de starea de hipersensibilitate se suprapun si simptomele unor infectii stafilococice si / sau micotice ( Malasezioza ), este evident ca tabloul clinic al bolii devine extrem  de variat.
Tulburarile de cheratinizare ( proces fiziologic al pielii, prin care acesta isi formeaza stratul sau cel mai de suprafata, protector in principal ) favorizeaza aparitia leziunilor cutanate. In cazul unor caini atopici din rasele Westie sau Shar Pei  aceste tulburari tind sa domine tabloul clinic al dermatitei atopice.