Malasezioza reprezinta o afectiune a pielii si / sau a conductului auditiv extern, intalnita la caine ( in principal ) si pisica ( mai rar ), determinata de multiplicarea excesiva a unei levuri ( ciuperca microscopica ) din genul Malasezia.

Dintre speciile incluse in acest gen, la caine a fost izolata o singura specie, respectiv Malasezia Pachydermatitis. Aceasta levura, de forma ovala si dimensiuni mici ( 2 – 7  microni ), este prezenta in mod obisnuit pe suprafata pielii, formand colonii pe stratul superficial  si cornos infundibular.

Distributia coloniilor de M. Pachydermatitis este variabila, de cele mai multe ori fiind observate in regiunile tegumentare mai calde, cu umiditate crescuta si bogate in glande sebacee. Trebuie amintit faptul ca aceasta ciuperca a fost izolata de pe catei,  incepand cu varsta de 3 zile, ceea ce sugereaza transferul ei de la mama, fie in timpul curatirii prin lins a puiului, fie  de la nivelul mucoasei vaginale , in momentul nasterii.

Boala se declanseaza cand mecanismele naturale de aparare ale pielii sunt slabite ( scaderea imunitatii locale sau generale ), permitand multiplicarea exagerata a acestei ciuperci microscopice. Alteori afectiunea apare secundar, pe fondul unei infectii cutanate existente sau al unei alergii.

Mecanismul prin care aceasta ciuperca, obisnuit inofensiva, devine un agent patogen oportunist capabil sa declanseze boala nu este pe deplin cunoscut, dar implica existenta unor factori favorizanti locali si / sau generali.

Factorii locali, legati de gazda, care pot favoriza multiplicarea excesiva a M. Pachydermatitis, includ:

  • umiditatea cutanata crescuta,
  • prezenta pliurilor cutanate,
  • hipersecretia de sebum sau de cerumen auricular.

Dintre factorii cu caracter general, legati de gazda, prezinta importanta:

  • existenta unor afectiuni cutanate primare : orice inflamatie  cutanata acuta ( dermatita ), indiferent de origine (alergica, metabolica, nutritionala, parazitara, endocrina ) este factor favorizant in declansarea malaseziozei.
  • Tratamentele indelungate cu antibiotice sau antiinflamatoare ( glucocorticoizi ), care au ca efect secundar scaderea imunitatii generale a organismului, implicit a celei tegumentare si avand ca rezultat aparitia bolii.

Dermatita malaseziana este considerata o afectiune oportunista si, in consecinta, nu are un caracter contagios.

In frecventa aparitiei bolii nu s-au remarcat predispozitii legate de varsta sau sexul animalului. Exista date statistice, care par sa indice o predispozitie de rasa ( chiar daca aceste aspecte nu sunt inca sustinute de un numar mai mare de studii ). Se considera ca urmatoarele rase de caini sunt mai predispuse la a face maleseziosa: Basset Hound, Caniche, Shar Pei, Westie, Boxer, Beagle, Teckel, Labrador, Cocker, Jack Russel si Saint Bernard.