Dermatita piotraumatica este o boala cu evolutie acuta, intalnita frecvent la exemplarele canine cu blana deasa si par lung: Chow Chow, Golden Retriever, Labrador, Ciobanesc German, Saint Bernard, etc. ( vezi predispozitiile de rasa ) Afectiunea prezinta o oarecare sezonalitate fiind inregistrata mai frecvent in perioadele calduroase cu umiditate ridicata ( vara sau toamna devreme ). Masculii din rasele amintite, cu varsta de pana in 4 ani, sunt mai predispusi la a  prezenta simptomele acestei boli.( predispozitie de varsta si sex )

Cauza care determina aparitia acestei afectiuni cutanate, nu este pe deplin cunoscuta. Se considera ca alergia la saliva de purece, reprezinta cauza primara cel mai frecvent implicata in declansarea manifestarilor clinice ale acestei dermatite. Alte cauze primare implicate: dermatita de contact, alergiile alimentare, dermatita atopica, afectiuni inflamatorii ale articulatiilor ( artrite ), inflamatii ale glandelor perianale, sau chiar tulburari de comportament.

Simptome 

Leziunile primare, care contureaza tabloul clinic al dermatitei piotraumatice, sunt practic autoprovocate de catre animalul suferind. Gratajul, linsul insistent sau muscarea repetata a unor regiuni cutanate dureroase sau pruritice ( manifestari ale afectiunii primare ), determina in final aparitia ranilor. Infectia bacteriana se suprapune ulterior.

O alta caracteristica a acestei afectiuni o reprezinta aparitia brusca ( in decurs de numai cateva ore ) a leziunilor cutanate. Acestea sunt de cele mai multe ori unice ( rar sunt inregistrate leziuni multiple ) si pot fi observate la nivelul toracelui, a membrelor, pe partile laterale  ale corpului, in partea superioara a gatului, sau la nivelul fetei.

Regiunea afectata este sensibila, dureroasa si prezinta o senzatie de prurit de la moderat pana la intensa. Blana, care acopera initial zona lezionata, are firele de par aglutinate.

Caderea ulterioara a parului ( alopecia ), pune in evidenta o eroziune cutanata plana, circumscrisa, cu un diametru cuprins intre 5 si 15 cm,  eritematoasa si edematiata, acoperita cu un exudat purulent, care formeaza cruste si emana un miros neplacut. In situatiile cand nu s-a produs caderea parului, acesta trebuie indepartat prin tundere. Intrucat operatiunea este dureroasa, ea va trebui efectuata de catre medicul veterinar si cu animalul sedat.

Prognosticul bolii este bun, avand in vedere ca in situatiile in care cauza primara este indepartata rapid, leziunile se remit spontan in decurs de cateva zile. Recurenta lor este insa oricand posibila.

Tratament

Zona lezionata va fi curatata si dezinfectata cu o o lotiune usor astringenta, antiseptica, fara alcool. Dupa o usoara tamponare cu un servetel absorbant, se va aplica un unguent pe baza de corticosteroizi.

In cazurile mai grave tratamentul local va fi completat cu unul general, iar daca leziunile supureaza, antibioterapia este obligatorie.Tratamentul medicamentos local si general, urmeaza sa fie stabilit de medicul veterinar curant.

Ca masura de preventie a aparitiei manifestarilor dermatitei piotraumatice, se va urmari instituirea unui  program riguros de deparazitari externe in cazul cainilor  predispusi.