In cazul testoaselor de Florida crescute in captivitate, dermatita ulcerativa septicemica este frecvent asociata cu igiena precara a acvaterariului, conditii de intretinere si alimentatie inadecvate ( apa poluata, temperatura apei si a mediului ambiant sub valorile zonei de comfort termic, etc. )

Ulceratia reprezinta o lipsa de continuitate la nivelul pielii, cu lipsa de substanta si aspect de con cu varful orientat in jos, , fara tendinta de vindecare, care lasa expuse straturile profunde ale tegumentului sau chiar muschii subcutanati. Leziunea este caracteristica dermatitelor infectioase  si arsurilor de orice natura.

Aceasta afectiune cutanata este cauzata de actiunea sinergica a mai multor specii bacteriene de genul stafilococilor, streptococilor, dar si a altor germeni patogeni oportunisti (  Citrobacter, Serratia, etc )

Alaturi de cauzele mentionate anterior, dermatita ulcerativa septicemica, poate sa apare ca urmare a agresiunii intre exemplarere gazduite in acelasi acvaterariu, a actiunii agresive a altui animal de companie sau perturbari ale procesului de naparlire.

Simptome

Prezenta de pete circulare, de culoare albicioasa la nivelul pielii capului, membrelor  si al carapacei, reprezinta simptomul caracteristic al acestei boli. Aceste pete nu sunt altceva decat zone de necroza locala a pielii, care daca sunt indepartate, lasa le vedere tesutul denudat, sangerand, susceptibil la suprainfectii.

Zonele de necroza au tendinta de a se raspandi, astfel ca dupa cateva zile de la aparitie, pot fi observate la nivelul gurii sau al falangelor. Afectarea acestor zone este urmata de desprinderea marginilor cornoase ale gurii, respectiv de caderea unghiilor.

Inapetenta, anorexia, starile letargice si adinamia sunt simptomele cu caracter general care vin sa completeze tabloul clinic al acestei dermatite de natura infectioasa. Reptila afectata slabeste progresiv si este posibil ca testoasa sa moara, cel mai probabil, datorita septicemiei.

Evolutia bolii se intinde pe o perioada relativ lunga, de la cateva saptamani pana la luni, prognosticul fiind rezervat spre grav.

Diagnostic

Medicul veterinar va stabili diagnosticul de dermatita ulcerativa septicemica pe baza simptomelor caracteristice din tabloul clinic al afectiunii.

Tratament

Tratamentul local al ulceratiilor, constand in curatirea si aseptizarea acestora, urmata de aplicarea de unguente be baza de antibiotice ( ex. Mibazon ) este absolut necesar pentru a grabi vindecarea si, totodata de a preveni suprainfectiile. 

Exista situatii in care ulceratiile tratate nu se vindeca. In aceste situatii, este posibil ca leziunea respectiva sa contina un corp strain sau agentul patogen cauzal este antibioticorezistent ( ulceratie cronicizata ). Scarificarea leziunii, urmata de irigarea acesteia cu o solutie salina de 1%, poate stimula procesul de vindecare.

Complicarea tabloului clinic al afectiunii cu simptome de septicemie, trebuie urmata de tratamentul antibiotic si de sustinere pe cale generala.

Pe toata durata tratamentului testoasa va fi gazduita intr-un tanc uscat in care temperatura mediului este in jurul valorii de 32°C.  Pentru a preveni deshidratarea si pentru a permite testoasei sa se hraneasca, zilnic, testoasa va fi trecuta intr-un bazin cu apa curata, incalzita la 30°C, pentru o perioada de 2 – 4 ore.

Continuare…