Contaminarea gazdelor ( caine, pisica, etc ) se realizeaza, fie in urma contactului direct cu un animal infestat, sau indirect de pe sol, spatiile de locuit sau alte locuri poluate cu formele infestante de purici.

Modalitatea de infestare este in legatura directa cu capacitatea exceptionala a puricilor de a sari pe distante sau inaltimi  apreciabile ( pana la 20 cm ), comparativ cu dimensiunile acestora.

Incidenta contaminarii creste exponential in sezonul cald si se reduce in perioada rece a anului. In cazul animalelor de companie crescute, preponderent indoor, pericolul infestarii se mentine pe tot parcursul anului, datorita conditiilor optime de mediu, care permit derularea normala a ciclului biologic al acestor paraziti.

FLEA IN HAIRModul de viata parazitar al puricilor, incepe din momentul in care au ajuns pe gazda. Este interesant faptul, ca odata ajunsi pe animal, puricii nu vor parasi suprafata cutanata a acestuia, ” in mod voluntar ” ( daca se poate spune ), pentru tot restul vietii lor, respectiv3-4 saptamani, in conditii normale de mediu.

Intrucat acesti paraziti externi evita lumina directa a soarelui,  in infestatiile obisnuite regiunile cu o densitate crescuta a puricilor sunt cele cu blana deasa ( lateralele gatului, linia dorsala, baza cozii ) sau regiunea abdominala. De asemenea in cazul exemplarelor cu blana lunga si deasa, este foarte posibil sa fie identificati purici aflati in toate stadiile de dezvoltare ( ou, larva, nimfa, adult ).In parazitarile masive sau indelungate, puricii pot fi observati cu usurinta in toate regiunile corpului.

Este bine de stiut: pentru fiecare purice identificat pe corpul unui animal, exista in medie, inca 50 ascunsi in blana.

Viata parazitara a puricilor implica hranirea regulata cu sangele gazdei ( mod de hranire hematofag ). Cantitatile de sange, extrase la o hranire, variaza in limite largi. Astfel femela poate consuma la o singura hranire o cantitate de sange, echivalenta cu de 15 ori greutatea ei ( aprox. 13,6 ml sange ).

catel cu puriciFiecare parazit inteapa pielea gazdei, in medie de 10 ori pe zi. Aceste intepaturi sunt iritante si  provoaca un prurit ( senzatie de mancarime a pielii ) intens. Acesta este si motivul pentru care tabloul clinic al infestatiei cu purici este dominat de pruritul intens. Animalul se scarpina constant si energic, isi freaca corpul de diferite obiecte din mediu, se linge exagerat sau isi musca rapid si intr-o succesiune repetata, blana ( in special pe cea de la baza cozii ), care arata ca si cum ar fi tunsa ( pseudotundere ).

Alaturi de prurit, tabloul clinic al infestatiei cu purici se poate manifesta si prin:

 • alterarea starii generale a animalului ( in cazul infestatiilor masive ),
 • eritem al pielii,
 • alopecie ( caderea parului ),
 • aparitia de leziuni cutanate, datorate in principal gratajului. Acestea constituie adevarate ” porti de intrare” pentru germenii patogeni sau oportunisti, care pot contamina aceste leziuni si sa determine aparitia piodermitelor;
 • in infestatiile cronice caderea generalizata a parului este insotita de hipercheraroza ( ingrosarea pielii ).
 • Unele exemplare mai sensibile, pot dezvolta, asa numita ” alergie la muscatura de purice ” o dermatita manifestata prin prurit de intensitate mare si leziuni cutanate.

excremente pureceNu in ultimul rand, identificarea macroscopica ( cu ochiul liber ) a parazitilor sau prezenta excrementelor acestora in blana sau pe piele, sunt un semn clar al infestatiei cu purici.

Infestatiile repetate, de intensitate mica sau medie, pot determina aparitia unei oarecare stari de imunitate in cazul cainilor mai varstnici.

Efectele parazitismului cu purici la animalele de companie sunt multiple:

 • modul de hranire hematofag determina aparitia unei  anemii, ale carei manifestari se accentuaza in cazul infestatiilor masive,  al puilor de catel, al animalelor debile, sau al celor cu un status imunitar scazut.
 • Saliva de purice, sau celelalte substante excretate de paraziti pe suprafata pielii, determina o sensibilizare a animalului, urmata de aparitia manifestarilor clinice ale alergiei la muscatura de purice, o dermatita grava, care afecteaza animalele mai sensibile si / sau pe cele predispuse la alergii.
 • In cazul pisicii, reinfestatiile repetate pot determina aparitia dermatitei miliare.
 • Puricii sunt vectori pentru o serie de agenti patogeni de natura virala, bacteriana, parazitara sau micotica. De exemplu, Dypilidium caninum ( tenia ) are drept gazda intermediara puricele, iar cainele se poate contamina prin muscatura acestuia.
 • Nu trebuie uitat discomfortul creat gazdei de prezenta acestor paraziti. Pruritul intens creeaza animalului stari de neliniste si agitatie, care in final se repercuteaza si asupra detinatorului.

In concluzie:

 • infestatia cu purici a animalelor de companie este o problema la fel de serioasa si importanta precum cea de capuse.
 • masurile de preventie trebuie sa constituie o preocupare constanta a celor care au in grija un animal de companie. Aceste masuri includ:
  • dog-flea-combpieptanarea blanii animalului, dupa fiecare plimbare. Utilizarea piaptanului pentru purici, reprezinta modalitatea cea mai eficienta in actiunea de identificare si indepartare a parazitilor.
  • Deparazitarea externa regulata a animalului de companie, concomitent cu dezinsectia mediului acestuia ( habitatul ), pentru a intrerupe ciclul de viata al puricilor ( 95 % din populatia de purici se afla in mediul din jurul cainelui, sub diferite diferite forme de dezvoltare: ou, larva, nimfa ).  In cazul exemplarelor crescute indoor, deparazitarea externa trebuie facuta cu regularitate, pe tot parcursul anului, avand in vedere mediul propice desfasurarii ciclului de viata al puricilor, existent in casa.
  • Utilizarea produselor comerciale, destinate prevenirii infestarilor cu purici se capuse, trebuie facuta dupa consultarea prealabila si la indicatiile unui medic veterinar. O prezentare succinta a acestora, a indicatiilor de utilizare si a efectului lor, in postarile:

Chiar daca ajung sa muste omul, puricii nu raman pe corpul acestuia, ci vor prefera intotdeauna drept gazda definitiva cainele sau pisica