In cazul acestei vitamine liposolubile atat carenta cat si excesul au consecinte nedorite asupra starii de sanatate a testoasei  de Florida.

Cauza este reprezentata in principal, de supradozarea si / sau administrarea excesiva de preparate medicinale cu vitamina A, in scop profilactic, timp indelungat, de catre unii detinatori ai acestor animale de companie.

Administrarea parenterala de produse medicale cu vit. A, trebuie efectuata cu precautie si numai in situatiile in care diagnosticul de hipovitaminoza A este de certitudine. Este bine de stiut ca, exista situatii in care tabloul clinic al manifestarilor carentei de vit. A este asemanator cu cel al excesului de vitamina, iar administrarea de suplimente poate complica si mai mult starea initiala.

Majoritatea produselor comerciale, care contin vit.A, sunt destinate mamiferelor si contin doze  cuprinse intre 100.000 – 500.000 UI / ml, ceea ce face extrem de dificila dozarea lor corecta pentru o testoasa.

Administrarea parenterala repetata de vit. A, in situatiile carentiale,nu este necesara daca s-a realizat si corectia ratiei alimentare care asigura nutritia testoasei de Florida afectate.

Simptome

Excesul de vitamina A se manifesta prin aparitia de de procese degenerative la nivelul epiteliilor de acoperire. Initial exemplarul afectat prezinta o serie de tulburari digestive, respectiv: inapetenta urmata de anorexie, enterita urmata de descarcari diareice, letargie, imobilitate indelungata.  Dupa aproximativ 10 – 15 zile de la debut, tabloul clinic al bolii se complica prin aparitia  de simptome cutanate, respectiv: hemoragii cutanate, necroze locale ale pielii, care conduc in final la detasarea acesteia sub forma de fisii de dimensiuni relativ mari, care  lasa in urma rani sangerande. Leziunile  apar, in principal, la nivelul zonelor cutanate protejate de carapace. De asemenea apar ingrosari ale pielii ( hipercheratoza ), in special la nivelul gatului si a membrelor.

Tratament

In astfel de situatii se impune intreruperea administrarii de suplimente de vitamina A, concomitent cu eliminarea din alimentatia testoasei a elementelor nutritive bogate in aceasta substanta. Restrictia se mentine o perioada de minim 150 zile. In paralel sunt tratate ranile cutanate locale existente, cu scopul de a proteja testoase de infectii bacteriene secundare. Vindecarea leziunilor cutanate este dificila iar procesul de recuperare dureaza intre 4 si 6 luni.